ΥΠΠΟ: Η γιορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας βρίσκεται πλέον στον κατάλογο της UNESCO

ΥΠΠΟ: Η γιορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας βρίσκεται πλέον στον κατάλογο της UNESCO Facebook Twitter
Φωτ. της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας
0

Στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, εγγράφηκε η Γιορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας.

Η εγγραφή αυτή πραγματοποιήθηκε κατά την 19η Διακυβερνητική Σύσκεψη της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003) που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν. Η γιορτή τελείται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Ελευσίνα, στο ναΐδριο του 17ου αιώνα, που στην τοπική κοινωνία είναι γνωστό ως η «Παναγίτσα στ’ Αρχαία», καθώς βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, στον τόπο όπου στην αρχαιότητα τελούνταν τα Ελευσίνια μυστήρια.

Αναλυτικότερα, η γιορτή τελείται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη ευκαρπία της γης, κυρίως των δημητριακών, και την εξασφάλιση της επάρκειας των διατροφικών πόρων. «Η εγγραφή της Γιορτής της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, της UNESCO, αποτελεί το δέκατο στοιχείο που εντάσσει η Ελλάδα», ανέφερε με τη σειρά της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Αποτελεί την απτή απόδειξη της μεθοδικής και συστηματικής εργασίας, που γίνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, τα τελευταία χρόνια, αλλά και της συντονισμένης προσπάθειας και της συνεργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου με τις τοπικές κοινωνίες. Εργαζόμαστε αδιάλειπτα και συγκροτημένα για τη βέλτιστη ανάδειξη και τη διεθνή προβολή όλων και περισσότερων στοιχείων της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιά, η οποία αποτελεί προτεραιότητα στις πολιτικές μας», συνέχισε.

«Η θέση της Παναγίτσας, η προηγηθείσα για αιώνες λατρεία της Δήμητρας, η εποχή της μεσοσποράς και η προαιώνια επίκληση των θείων για καλή σοδειά, συνιστούν ένα συνδυαστικό υπόβαθρο που προσδίδει μοναδικότητα στο έθιμο, αντανακλώντας μια βαθύτατα ριζωμένη παράδοση στον χρόνο και στο τοπίο του ιερού της Ελευσίνας. Ο πολιτισμός αποτελεί πολύτιμο και δυναμικό κεφάλαιο για την κοινωνική συνοχή και στρατηγικό παράγοντα τοπικής και εθνικής ανάπτυξης και ανάτασης. Ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συστηματική και επίμονη δουλειά. Ευχαριστώ την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην UNESCO. Κομβική ήταν η συμβολή της Υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Την ευχαριστώ από καρδιάς», κατέληξε.

Η εμπειρία της ιστορικής διαχρονίας αποτυπώνεται ακόμα στις θρησκευτικές πολιτισμικές πρακτικές των μελών της κοινότητας, στην προσφορά άρτων, στη δέηση για συλλογική και ατομική ευημερία και για ευφορία των καρπών της γης, καθώς και στην προσφορά του πολυσπορίου, ενός μείγματος καρπών, δημητριακών, οσπρίων και φρούτων) μετά τη λήξη της τελετής. Τα τελευταία χρόνια, την παράδοση της προσφοράς του πολυσπορίου έχει αναλάβει ο Λαογραφικός Σύλλογος της Ελευσίνας « το Αδράχτι».

Σήμερα που η πόλη της Ελευσίνας έχει αναδειχθεί σε βιομηχανικό κέντρο, η ενιαύσια τέλεση του στοιχείου αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως δημόσια έκφραση της πολιτισμικής μνήμης, της συλλογικής ταυτότητας και της συνοχής της κοινότητας. Οι πολιτισμικές πρακτικές που εγγράφονται στους Διεθνείς Καταλόγους προέρχονται από τα εγγεγραμμένα στοιχεία του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο τηρείται από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι διαθέσιμο: https://ayla.culture.gr/purpose.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM