Περιορίζεται η ελευθερία του τύπου στο Ιράκ

Περιορίζεται η ελευθερία του τύπου στο Ιράκ Facebook Twitter
0

Πριν από ένα χρόνο ο δημοσιογράφος Hadi al-Mehdi, γνωστός για τις αντικαθεστωτικές του διατριβές δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη σύμφωνα με τη Liberation. Έκτοτε οι αναλυτές καθώς και οι κατακριτές της λογοκρισίας παρατηρούν μια επιδείνωση στην ελευθερία του τύπου στο Ιράκ. 

 

Σημειώνεται ότι ο θάνατος του δημοσιογράφου είχε προκαλέσει σοκ στην ιρακινή κοινωνία, ενώ την επόμενη μέρα του θανάτου του, φίλοι και συγγενείς αποφάσισαν να διοργανώσουν μια συμβολική κηδεία στην οποία ένα άδειο φέρετρο, σκεπασμένο με την ιρακινή σημαία, μεταφέρθηκε μέχρι την πλατεία Tahrir, στο κέντρο της Βαγδάτης.

«Μέρα με τη μέρα, η ελευθερία του τύπου υποχωρεί» σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την ελευθερία του τύπου. «Συμβουλεύω όλους εκείνους που λένε ότι ο τύπος είναι ελεύθερος, να μιλήσουν με τους δημοσιογράφους που βγαίνουν στο δρόμο».

Χαρακτηριστικό είναι γεγονός ότι στην κατάταξη σχετικά με το βαθμό ατιμωρησίας για δολοφονίες δημοσιογράφων, η ΜΚΟ Committee to Protect Journalists (CPJ) κατατάσσει το Ιράκ στην πρώτη θέση.

Στην αντιπέρα όχθη, η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα είναι «μέλι γάλα» καθώς «οι ιρακινοί δημοσιογράφοι απολαμβάνουν μια τεράστια ελευθερία» σύμφωνα με τον Ali Moussaoui, εκπρόσωπο του αρχηγού της κυβέρνησης. «Τα ΜΜΕ έχουν κάνει τεράστια πρόοδο. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν», καταλήγει ο ίδιος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Η βιομηχανία κινηματογράφου απαντά στο μποϊκοτάζ χιλιάδων ηθοποιών - «Στοχεύετε τα λάθος άτομα»

Διεθνή / Ισραήλ: Η βιομηχανία κινηματογράφου απαντά στο μποϊκοτάζ χιλιάδων ηθοποιών - «Στοχεύετε τα λάθος άτομα»

Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η δέσμευση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών κινηματογραφικών θεσμών που «εμπλέκονται σε γενοκτονία και απαρτχάιντ κατά του παλαιστινιακού λαού», ο αριθμός των υπογραφόντων έφτασε τις 3.500
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM