Πέθανε ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ανδρέας Κουλουμπής

Πέθανε ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ανδρέας Κουλουμπής - Ήταν ο σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη Facebook Twitter
Φωτογραφία: NDP
0

Πέθανε ο σπουδαίος βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη, Ανδρέας Κουλουμπής.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή, με δημοσίευσή του στο Facebook, ο τενόρος και πρώην μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νίκος Τσαούσης. «Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της όπερας, ο βαρύτονος της Greek National Opera – Εθνική Λυρική Σκηνή Ανδρέας Κουλουμπής, έφυγε από τη ζωή… μνήμες αμέτρητες μαζί του, επάνω αλλά και έξω από τη σκηνή. Καρμεν, Χριστίνα & Βίκτωρα, τα θερμά μου συλλυπητήρια» έγραψε στο Facebook.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Κουλουμπής

Ο Ανδρέας Κουλουμπής γεννήθηκε στην Αθήνα. Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου (α’ βραβείο), προσλήφθηκε αμέσως από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Από το 1967 τραγούδησε όλους σχεδόν του πρώτους ρόλους βαρύτονου σε παραστάσεις που ανέβηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής. Το ίδιο διάστημα εμφανίστηκε σε πολλά λυρικά θέατρα του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Πολωνία και ΗΠΑ).

Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, έδωσε ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, το Βέλγιο και συμμετείχε σε εγγραφές δίσκων όπερας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της Όπερας Δωματίου Αθηνών. Την περίοδο 1977-2009 συμμετείχε στο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ψάλτη (βαρύτονος), σε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, Αμερικής και Αφρικής και εμφανίστηκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς των χωρών αυτών.

Γύρισε δίσκο με το «Άξιον Εστί» που εξαντλήθηκε σε όλες τις εκδόσεις. Ερμήνευσε τον ρόλο του Καρυωτάκη, στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τον «Επίλογο» του Κουνάδη στο Μέγαρο Μουσικής και την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου, σε λιμπρέτο του Χρήστου Λαμπράκη, επίσης στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης, διετέλεσε αναπληρωτής καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την περίοδο 1994-1977.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δίδασκε τραγούδι σε τραγουδιστές όπερας και ηθοποιούς. Επιπλέον, έγραψε τους στίχους σε πολλές όπερες και σε όλα τα θεατρικά έργα της Παιδικής Σκηνής Κάρμεν Ρουγγέρη ενώ είχε εκδώσει συλλογή ποιημάτων, καθώς και ένα παραμύθι για παιδιά με τον τίτλο «Τα παραμύθια του Παππού».

 
 
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΠΕΘΑΝΕ

Πολιτισμός / «Η Μαρινέλλα είναι το ελληνικό τραγούδι»: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την σπουδαία ερμηνεύτρια

Η σπουδαία ερμηνεύτρια είχε υποστεί εγκεφαλικό τον Σεπτέμβριο του 2024 κατά τη διάρκεια συναυλίας της στο Ηρώδειο και έκτοτε αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της
THE LIFO TEAM
Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ