Ο Ζελένσκι κατηγορεί τον Βίκτορ Όρμπαν για προδοσία της Ευρώπης

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τον Βίκτορ Όρμπαν για προδοσία της Ευρώπης Facebook Twitter
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Κιρ Στάρμερ / Φωτ.: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έβαλε στο στόχαστρο τον Βίκτορ Όρμπαν, κατηγορώντας τον ότι προδίδει τους συναδέλφους του Ευρωπαίους ηγέτες μετά την πρόσφατη «ειρηνευτική αποστολή» του ακροδεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Παλάτι Μπλένχαϊμ με μια συναισθηματική ομιλία στην οποία έκανε συγκαλυμμένες αλλά επανειλημμένες αναφορές στις πρόσφατες προσπάθειες του Όρμπαν να έρθει κοντά στη Μόσχα. Ο Ζελένσκι απευθυνόταν σε μια αίθουσα γεμάτη από Ευρωπαίους ηγέτες και υπουργούς Άμυνας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Οξφορντσάιρ της Βρετανίας, σε μια κομβική στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Διατηρήσαμε την ενότητα στην Ευρώπη δρώντας από κοινού, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν έχασε τους πρωταρχικούς του στόχους. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας, αλλά παραμένει πλεονέκτημα μόνο όσο είμαστε ενωμένοι» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Μπορεί να προσπαθήσει να σας πλησιάσει ή να απευθυνθεί σε κάποιους από τους συνεργάτες σας ξεχωριστά, προσπαθώντας να σας δελεάσει ή να σας πιέσει για να σας εκβιάσει, ώστε ένας από εσάς να προδώσει τους υπόλοιπους. Εμείς διατηρούμε την ενότητά μας» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.

Αν κάποιος στην Ευρώπη προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα πίσω από την πλάτη μας, ή ακόμη και εις βάρος κάποιου άλλου, αν κάποιος θέλει να κάνει κάποια ταξίδια στην πρωτεύουσα του πολέμου για να μιλήσει -και ίσως να υποσχεθεί κάτι ενάντια στα κοινά μας συμφέροντα ή εις βάρος της Ουκρανίας ή άλλων χωρών- τότε γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα τέτοιο πρόσωπο;

«Η ΕΕ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματά της χωρίς αυτό το άτομο» είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στον Όρμπαν.

Ο Όρμπαν αποτελεί τακτικά αγκάθι για τους Ευρωπαίους ηγέτες που προσπαθούν να διατηρήσουν την ενότητα στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Νωρίτερα φέτος μπλόκαρε ένα πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ διαπραγματευόταν πρόσθετους όρους. Αυτόν τον μήνα, ο Ούγγρος ηγέτης ταξίδεψε στη Μόσχα για αυτό που αποκάλεσε «ειρηνευτική αποστολή», παραχωρώντας κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, στην οποία ο Ρώσος ηγέτης είπε στο Κίεβο να παραχωρήσει περισσότερα εδάφη, να αποσύρει τα στρατεύματά του και να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο Όρμπαν είχε συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις οποίες έγραψε στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντάς τους ότι ο Τραμπ έχει «τεκμηριωμένα σχέδια» για την ειρήνη σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. 

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσε παρόμοιο μήνυμα σε ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ευκαιρία να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον: Πριν από δύο εβδομάδες, ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός πήγε στη Μόσχα. Αυτή η ειρηνευτική αποστολή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια αποστολή κατευνασμού».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, έκανε μια ισχυρή δήλωση υποστήριξης καθώς παρουσίασε τον Ζελένσκι. «Κάθε μέρα η Ουκρανία μάχεται για να προστατεύσει όχι μόνο τον ουκρανικό λαό, αλλά και τον ευρωπαϊκό λαό - μια ήπειρο όπου η πίστη μας στην ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου κερδήθηκε με σκληρό αγώνα, που θέλει να ζήσει ειρηνικά», είπε. «Πρόεδρε Ζελένσκι, στον αγώνα σας για την προάσπιση αυτών των αξιών, σας χαιρετίζουμε. Για άλλη μια φορά, μην έχετε καμία αμφιβολία, θα είμαστε μαζί σας για όσο καιρό χρειαστεί», τόνισε ο Στάρμερ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM
YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM