Η Γερμανία προετοιμάζεται για πόλεμο: «Να είμαστε έτοιμοι μέχρι το 2029» λέει ο υπουργός Άμυνας

Η Γερμανία προετοιμάζεται για πόλεμο: «Να είμαστε έτοιμοι μέχρι το 2029» λέει ο υπουργός Άμυνας Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η Γερμανία εξετάζει τους τρόπους προστασίας του πληθυσμού της σε περίπτωση πολέμου, με την κυβέρνηση να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές συνολικής άμυνας.

Οι ανησυχίες για τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας λόγω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησαν τα τοπικά συμβούλια στη Γερμανία να καλέσουν την κυβέρνηση να ανακαινίσει τα παλιά καταφύγια, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο. Ωστόσο, τα μεγάλα δημόσια καταφύγια για χιλιάδες ανθρώπους «δεν αποτελούν κατάλληλο μέτρο προστασίας έναντι των σύγχρονων όπλων ακριβείας», τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη καταστροφή με χρόνο προειδοποίησης μόλις λίγων λεπτών, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, που επικαλείται έκθεση που θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εσωτερικών στο Πότσνταμ αυτόν τον μήνα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση επίθεσης θα ήταν «τα συντρίμμια και τα θραύσματα που πετούν ή το ωστικό κύμα μιας έκρηξης», αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται ειδικούς, χωρίς να κατονομάζει κάποιον αντίπαλο που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.

Το Der Spiegel σημειώνει πως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Δυτική Γερμανία διέθετε περίπου 2.000 καταφύγια, 579 από τα οποία μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν για την πολιτική άμυνα, φιλοξενώντας περίπου 470.000 ανθρώπους. Ωστόσο, για την προστασία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Γερμανίας, πρέπει να κατασκευαστούν 210.100 μεγαλύτερα καταφύγια, με κόστος 140,2 δισ. ευρώ

Μια μακροπρόθεσμη λύση θα ήταν τα οικιακά καταφύγια - μέσα σε σπίτια - με δική τους είσοδο, χώρο, εξαερισμό και εγκαταστάσεις για προμήθειες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές δεκαετίες για να κατασκευαστεί επαρκής αριθμός σε εθνικό επίπεδο.

«Η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο μέχρι το 2029», προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο λόγω των αυξανόμενων ρωσικών απειλών. 

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029», ανέφερε ο Πιστόριους, σύμφωνα με το Der Spiegel, στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη (5/6). Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αυξημένων φόβων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης, για πιθανή ρωσική επιθετικότητα που επεκτείνεται πέρα από την Ουκρανία. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας όταν φτάσει τόσο μακριά», δήλωσε ο Πιστόριους. 

Τις τελευταίες ημέρες, ο αρχιεπιθεωρητής του γερμανικού στρατού Carsten Breuer δήλωσε ότι θα χρειαστούν πέντε έως οκτώ χρόνια για να ανασυγκροτήσει η Ρωσία τις ένοπλες δυνάμεις της από τον εξοντωτικό πόλεμο στην Ουκρανία - θέτοντας ως προθεσμία το 2029 για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για πιθανή μάχη. 

 «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χρειαζόμαστε αμυντικές νεαρές γυναίκες και άνδρες που μπορούν να υπερασπιστούν αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Πιστόριους την Τετάρτη. 

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη λιθουανική πόλη Pabradė -όπου οι Γερμανοί στρατιώτες διεξάγουν τις λεγόμενες στρατιωτικές ασκήσεις Quadriga μαζί με λιθουανικά, ολλανδικά και γαλλικά στρατεύματα- ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι «ο κόσμος είναι διαφορετικός από ό,τι ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», όταν η Ρωσία διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία. 

«Για εμάς ως Bundeswehr [στρατός της Γερμανίας], αυτό σημαίνει ότι η αποστολή έχει αλλάξει- η εθνική άμυνα και η άμυνα της συμμαχίας είναι το επίκεντρο», είπε. 

Με πληροφορίες από Newsweek, Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM