Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ανγνώρισαν επισήμως την Παλαιστίνη Facebook Twitter
0

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία έχουν αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος σε ξεχωριστές κινήσεις σήμερα.

Η κοινή απόφαση των δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας, χώρας με ισχυρή διπλωματική παράδοση στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης, μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα που θα επιφέρει εν τέλει αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από άλλες χώρες της ΕΕ και θα μπορούσε να δώσει ώθηση για περαιτέρω βήματα στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία θα εμβαθύνουν τη διεθνή απομόνωση.

Η Παλαιστίνη αναγνωρίζεται πλέον επίσημα από 142 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και έχει καθεστώς παρατηρητή μη μέλους στο όργανο. Η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε μαζί με τις σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ, έξω από το Leinster House στο Δουβλίνο.

Το Associated Press σημειώνει ότι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με σημαντική διαφορά στις 11 Μαΐου για την παραχώρηση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στην Παλαιστίνη σε ένδειξη αυξανόμενης διεθνούς υποστήριξης για ψηφοφορία για ένταξη με πλήρη ψήφο.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που έχει έναν και μόνο στόχο, και αυτός είναι να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιτύχουν ειρήνη», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προτού το υπουργικό του συμβούλιο επικυρώσει την απόφαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση του Σάντσεθ «είναι συνένοχος στην υποκίνηση γενοκτονίας κατά των Εβραίων και εγκλημάτων πολέμου». Ο γενικός εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου της Χάγης ζητά εντάλματα σύλληψης για ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και του Ισραήλ σε σχέση με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν πρακτικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε ως χώρα για να διατηρήσετε ζωντανή την ελπίδα και τον προορισμό μιας λύσης δύο κρατών τη στιγμή που άλλοι προσπαθούν δυστυχώς να τη βομβαρδίσουν στη λήθη», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις. Το Σαββατοκύριακο μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων που ζουν σε σκηνές στη Ράφα έχει προκαλέσει διεθνή αγανάκτηση. «Καλώ ξανά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που βλέπουμε στη Γάζα», είπε ο Χάρις.

Η αρχή υγείας στη Γάζα υπό την ηγεσία της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ανηλεών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στο έδαφος. Ο Χάρις πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει «πολλά πολλά περισσότερα» όσον αφορά τις κυρώσεις στο Ισραήλ.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε ότι «για περισσότερα από 30 χρόνια, η Νορβηγία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους. Σήμερα, όταν η Νορβηγία αναγνωρίζει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, αποτελεί ορόσημο στη σχέση μεταξύ Νορβηγίας και Παλαιστίνης».

Προηγουμένως, επτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 εθνών αναγνώρισαν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος. Πέντε από αυτές είναι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που ανακοίνωσαν την αναγνώριση το 1988, όπως και η Κύπρος, πριν ενταχθούν στο μπλοκ. Η αναγνώριση της Σουηδίας ήρθε το 2014.

Η Βρετανία έχει πει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα. Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε άλλες χώρες για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, ακόμη κι αν δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετη στην ιδέα. Η Γερμανία δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος προς το παρόν.

Με πληροφορίες Associated Press, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Οι Ρώσοι για πρώτη φορά έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Η Ρωσία έκανε πρώτη φορά σημαντικές παραχωρήσεις για να τελειώσει ο πόλεμος

«Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι ούτε η Ρωσία ή η Ουκρανία έχουν συμφέρον να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Υπό ποιους όρους o Πόύτιν θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Διεθνή / Υπό ποιους όρους η Ρωσία θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Την ώρα που διεθνείς αναλυτές βλέπουν πως η Ρωσία καθυστερεί κάθε σχέδιο, για συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διορία δύο εβδομάδων στον Ρώσο πρόεδρο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του
LIFO NEWSROOM