Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη

Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η παράσταση «The Cenci Family» ανέβηκε στην κεντρική σκηνή ενός απ’ τα πιο επιδραστικά off-off Broadway θέατρα της πόλης, του Tank Theater, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν.
0

Η παρουσία του ελληνικού θεάτρου στη σημαντικότερη πολιτιστική σκηνή του κόσμου έχει εξελιχθεί σε ετήσιο ραντεβού. Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία και το τριπλά sold out πρότζεκτ «The Artaud Diptych» στο The Tank Theater της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη (σε συνεργασία με τον συγγραφέα Άρη Ασπρούλη) επέστρεψε για πέμπτη συνεχή σεζόν με μια νέα παράσταση στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν. Για τρεις βραδιές η παράσταση «The Cenci Family» (με αγγλικούς υπέρτιτλους) κέρδισε τις εντυπώσεις και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του απαιτητικού νεοϋρκέζικου κοινού. 

Περπατώντας στον καλλιτεχνικό πυρήνα της Νέας Υόρκης αντιλαμβάνεσαι ότι τα θέατρα του Broadway αποτελούν ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Τεράστιες φωτεινές επιγραφές, μακροχρόνιες επιτυχίες, ατελείωτες ουρές, μοντέρνοι χώροι αλλά και κορυφαία ονόματα της βιομηχανίας του θεάτρου συνθέτουν το παζλ της πολιτιστικής εμπειρίας στη συναρπαστική μεγαλούπολη. Η παράσταση «The Cenci Family» ανέβηκε στην κεντρική σκηνή ενός απ’ τα πιο επιδραστικά off-off Broadway θέατρα της πόλης, του Tank Theater, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν. Είναι ένας ζωντανός, πρωτοπόρος και σύγχρονος χώρος δημιουργίας, που πρωταγωνιστεί στα θεατρικά δρώμενα της αμερικανικής μητρόπολης. 

Η Ιόλη Ανδρεάδη πέτυχε να δημιουργήσει μια παράσταση υψηλής αισθητικής η οποία διατήρησε στο ακέραιο τη δυναμική της και ξετύλιξε μια αιχμηρή αφήγηση που ανέδειξε μείζονα ηθικά ζητήματα, όπως η αλαζονεία της εξουσίας και η πατριαρχία.

Η παράσταση εντάχθηκε στο φετινό ρεπερτόριο του The Tank σε μια επετειακή σεζόν για τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια συνεργασία ουσιαστικής εξωστρέφειας που δεν έχει υπάρξει ξανά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, αφού τα έργα των δύο Ελλήνων δημιουργών εντάσσονται κάθε χρόνο σταθερά στο ρεπερτόριο ενός σημαντικού θεάτρου της Νέας Υόρκης, μια συνεργασία χάρη στην οποία το ελληνικό θέατρο προβάλλεται σε ετήσια βάση στο φημισμένο Broadway. Συγχρόνως, εκτός από τα πέντε διαφορετικά ελληνικά έργα στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, εδώ και μια δεκαετία το συγκεκριμένο θεατρικό δίδυμο έχει ανεβάσει 14 θεατρικά έργα, 7 πρωτότυπα και 7 διασκευές σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Σόφια και Φιλιππούπολη.

Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη (σε συνεργασία με τον συγγραφέα Άρη Ασπρούλη) επέστρεψε για πέμπτη συνεχή σεζόν με μια νέα παράσταση στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν. Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου

Το καστ της παράστασης αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου και Θάνο Κόνιαρη, μια εξαιρετική τριάδα ηθοποιών, οι οποίοι ξεχώρισαν όχι μόνο για τη μοναδική χημεία που έχτισαν στη διάρκεια της παράστασης αλλά και γιατί καθήλωσαν το κοινό φωτίζοντας με τη σκηνική τους παρουσία την πρώτη ύλη ενός πρωτότυπου θεατρικού έργου. Ακολούθησαν πιστά τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ιόλης Ανδρεάδη και ενσάρκωσαν με υποδειγματικό τρόπο τις απαιτήσεις μιας διαφορετικής θεατρικής πρότασης, η οποία στηρίζεται στο δίπολο σωματικότητα - στατικότητα. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με τη συμμετρική τους παρουσία πάνω στη σκηνή. Η Ιόλη Ανδρεάδη πέτυχε να δημιουργήσει μια παράσταση υψηλής αισθητικής η οποία διατήρησε στο ακέραιο τη δυναμική της και ξετύλιξε μια αιχμηρή αφήγηση που ανέδειξε μείζονα ηθικά ζητήματα, όπως η αλαζονεία της εξουσίας και η πατριαρχία. Δεν είναι τυχαίο ότι στα πολύ θετικά σχόλια των θεατών η συζήτηση επικεντρώθηκε στη προσωπική σκηνοθετική της μέθοδο και γλώσσα.  

Η υπόθεση του έργου ανατρέχει στη Ρώμη του 1599. Ο κόμης Τσέντσι είναι ο πλουσιότερος άνδρας της εποχής. Είναι έξυπνος, ασεβής και κυνικός. Οι φήμες για εκείνον οργιάζουν. Λέγεται πως τα εγκλήματά του δεν έχουν προηγούμενο και πως οι ορέξεις του, παρά την ηλικία του, δεν γνώρισαν ακόμη το μέτρο. Ένα βράδυ, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Στο μέγαρό του καταφτάνει ο απεσταλμένος διαπραγματευτής του Πάπα, σινιόρ Καμίλο. Ο Κόμης δυσκολεύεται να βρει το καλό στις προθέσεις του απρόσκλητου επισκέπτη και η βροχή που τον συνοδεύει δεν μοιάζει με αγαθό οιωνό. Ο σινιόρ Καμίλο λέει στον Τσέντσι πως αν επιθυμεί να παραμείνουν άγνωστα τα μέχρι τώρα εγκλήματά του, οφείλει άμεσα να παραχωρήσει στο Βατικανό το ένα τρίτο της περιουσίας του. Ο γερο-Τσέντσι, παρά τις αντιρρήσεις του, έκπληκτος από την πρόταση της Ιεράς Εξέτασης να φιμωθεί με τον ίδιο του τον χρυσό, αποφασίζει να συνθηκολογήσει. Στο όνομα, όμως, αυτής της συνθηκολόγησης −και αφού το χρυσάφι που παραχωρεί μοιάζει αρκετό για μερικά εγκλήματα ακόμα− σχεδιάζει το ανομολόγητο: ένα τεράστιο όργιο, όπου θα σκοτώσει τους δυο του γιους και θα σπιλώσει την τιμή της μονάκριβης κόρης του, της Βεατρίκης. Η ατιμασμένη κόρη του είναι και η μόνη σε ολόκληρη τη Ρώμη που έχει το θάρρος να τον εκδικηθεί για τα ανομήματά του. Η πατριαρχία, όμως, είναι μια εξουσία χωρίς δικαιοσύνη και επιστρέφεται σ’ όποιον την πολεμά. Το ικρίωμα που την περιμένει είναι ζεστό. Και η ιστορία είναι πραγματική.

Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Το καστ της παράστασης αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου και Θάνο Κόνιαρη.

Η «Οικογένεια Τσέντσι» είναι ένα θεατρικό έργο που εμπνέεται από την πραγματική ιστορία της οικογένειας Τσέντσι, από τους «Τσέντσι» του Αντονέν Αρτό και από το ομώνυμο χρονογράφημα του Σταντάλ. Το έργο αποπειράται να παρουσιάσει ένα γεγονός του 16ου αιώνα τοποθετώντας το στο σήμερα, με έναν τρόπο διαμεσολαβημένο και χωροταξικά περιορισμένο, παρουσιάζοντας τους ήρωες εγκλωβισμένους σε μια ιδεατή βιτρίνα, η οποία τους προσδίδει κύρος, αλλά τους αφαιρεί κάθε οδό διαφυγής. Οι «Τσέντσι» («Les Cenci») του Αρτό χαρακτηρίστηκαν έργο-ορόσημο για το λεγόμενο «θέατρο της σκληρότητας» και το κείμενό του θεωρήθηκε υψηλής δραματουργικής δύναμης και μεγάλης επιρροής σε πολλαπλά πεδία και κινήματα των τεχνών του 20ού αιώνα. Συγχρόνως, τα πάθη της οικογένειας των Τσέντσι, τα φρικαλέα εγκλήματα του κόμη Τσέντσι και η γενναία και τραγική αυτοθυσία της 16χρονης Βεατρίκης αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κορυφαίους ποιητές, στοχαστές και ζωγράφους, όπως ο Σέλεϊ, ο Σταντάλ, ο Μοράβια και η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι. 

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι το κοινό της Νέας Υόρκης ξεχωρίζει για ένα βασικό χαρακτηριστικό που δεν το συναντάς εύκολα στις εγχώριες παραστάσεις. Είναι ιδιαίτερα ανοιχτό και φιλοπερίεργο, αφού μετά το τέλος των παραστάσεων πολλοί θεατές παρέμειναν στον χώρο και είχαν την ανάγκη να συζητήσουν για το έργο που είδαν καθώς και να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς. Αυτό το αντιλήφθηκα από τις συζητήσεις που ακολούθησαν στο φουαγέ του θέατρου με διακεκριμένους καλεσμένους από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού. Μάλιστα, σημαντικοί στο είδος τους Αμερικανοί καλλιτέχνες του θεάτρου δήλωσαν αστειευόμενοι πως θα «κλέψουν» από αυτό που είδαν και θα το χρησιμοποιήσουν ως υλικό για έμπνευση. Επίσης, όλοι εκδήλωσαν την έκπληξή τους για τις τρεις ερμηνείες και ήθελαν να συγχαρούν και να συζητήσουν με τους ηθοποιούς για τη διαδικασία, ενώ ήταν ευγνώμονες για αυτό που είχαν δει. Ακολουθούν όσα δήλωσαν στη LiFO για την παράσταση «The Cenci Family».

Meghan Finn: «Μια εκθαμβωτική παράσταση που μας θύμισε τι θα πει καλό θέατρο»

Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Meghan Finn

Η Meghan Finn είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου The Tank και μια από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες σκηνοθέτιδες. Μας είπε: «Η παράσταση ήταν εκθαμβωτική και η σκηνοθεσία ανέσυρε στην επιφάνεια απλούς, πρωταρχικούς θεατρικούς κώδικες που όλοι όσοι έχουν διδαχθεί θέατρο γνωρίζουν την ύπαρξή τους, αλλά τους χρησιμοποίησε με τέτοιο τρόπο που ήταν σαν να τους επανεφευρίσκει και να τους επανασυστήνει». Και συμπλήρωσε: «Ήταν σαν να έχω φάει στη ζωή μου άπειρα κομμάτια κέικ και ξαφνικά να δοκιμάζω και να τρώω με απόλαυση ένα κομμάτι κέικ που μου θυμίζει τι είναι κέικ. Η παράσταση αυτή μάς θύμισε τι θα πει καλό θέατρο. Πρόκειται για πολύ καλό θέατρο. Θέατρο που θα έπρεπε να αποτελεί πυξίδα. Μιλάμε για την επιστροφή στην πρωταρχική απλότητα του θεάτρου. Η Ιόλη τόλμησε να χρησιμοποιήσει μέσα που όλοι γνωρίζουν στο θέατρο −τα σώματα, την κίνηση στον χώρο, την εικόνα− αλλά με έναν τρόπο τολμηρό, νέο και λειτουργικό».

Peter Danish: «Αυτή η παράσταση σε ξεσηκώνει»

Ο Peter Danish είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους και πολυγραφότατους Αμερικανούς κριτικούς, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια αρθρογραφεί σταθερά στο «Broadway World», το σπουδαιότερο θεατρικό site στον κόσμο. Μεταξύ άλλων είναι και συγγραφέας των μυθιστορημάτων «The Tenor» και «Medjugorje - The Final Prophecy». Παρακολούθησε την παράσταση την τελευταία ημέρα και, αφού δήλωσε εκστασιασμένος απ’ αυτό που είδε, επισήμανε ότι: «Υπάρχουν δυο είδη θεάτρου, αυτό που κάθεσαι καλά σφηνωμένος στην καρέκλα σου και καταναλώνεις το θέαμα μπροστά σου και αυτό που κάθεσαι τεντωμένος, χωρίς καν να ακουμπάει η πλάτη σου στο κάθισμα, και επικοινωνείς, συμμετέχεις και φαντάζεσαι έναν ολόκληρο κόσμο, γνωρίζοντας τελικά καλύτερα τον εαυτό σου. Η παράσταση “The Cenci Family” που παρακολουθήσαμε απόψε ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία και είναι εμφανές πως αυτό οφείλεται σε ένα νέο σύστημα από τη σκηνοθέτιδα, μια προσωπική μέθοδο, η οποία φτιάχνει μια μοναδική θεατρική γλώσσα. Πρόκειται για σκηνοθετική τόλμη, η οποία δεν πάει ενάντια στο κείμενο, ούτε είναι ερήμην του κειμένου, αλλά βασίζεται σε αυτό και το ερμηνεύει αιχμηρά και με καινοτόμο τρόπο».   

Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η Ιόλη τόλμησε να χρησιμοποιήσει μέσα που όλοι γνωρίζουν στο θέατρο −τα σώματα, την κίνηση στον χώρο, την εικόνα− αλλά με έναν τρόπο τολμηρό, νέο και λειτουργικό».

Sarah Farrington: «Απόψε είδαμε αβανγκάρντ στη Νέα Υόρκη μετά από χρόνια»

Η Sarah Farrington, θεατρική συγγραφέας και ειδική αναλύτρια της νεοϋορκέζικης θεατρικής αβανγκάρντ, συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «The Lost Conversation: Interviews with an Enduring Avant-Garde», δήλωσε για την παράσταση: «Στην Αμερική δεν βλέπεις πια συχνά θεατρική αβανγκάρντ − όλα τα θεάματα συνήθως φτιάχνονται με στόχο να είναι απλώς εύπεπτα και επηρεάζονται από το ευτελές γούστο και τις προτιμήσεις των παραγωγών, που στοχεύουν στο γρήγορο κέρδος. Απόψε, όμως, είδαμε αβανγκάρντ στη Νέα Υόρκη μετά από χρόνια. Η παράσταση αυτή με μάγεψε με την ομορφιά και την απλότητά της και με έκανε να σκεφτώ, να φανταστώ, τόσο λόγω της σκηνοθετικής επιλογής να μη δίνονται όλα ευθέως στον θεατή, αλλά να υπονοούνται, όσο και λόγω των ερμηνειών που ήταν εξαιρετικά μεστές, γοητευτικές και δουλεμένες από τον κάθε ηθοποιό, με ξεκάθαρο στόχο. Είχα χρόνια να δω μια παράσταση που να ανήκει πραγματικά στην παγκόσμια αβανγκάρντ».

Laura Tesman: «Εδώ έχουμε ένα σύγχρονο, ολοζώντανο θεατρικό έργο που μιλά για το τώρα»

Τέλος, η Laura Tesman, καθηγήτρια θεάτρου, πρόεδρος του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Μπρούκλιν και σκηνοθέτις, αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στις φορές που έχει δει την παράσταση «The Cenci Family» − σ.σ. είχε έρθει στην Αθήνα να μιλήσει για τις τρεις παραστάσεις της τριλογίας για τον Αρτό όταν παίζονταν στη διάρκεια της ίδιας βραδιάς στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα («Αρτό/Βαν Γκογκ», «Οικογένεια Τσέντσι», «Κόκκαλο», Οκτώβριος-Νοέμβριος 2022). Η ίδια δήλωσε: «Μέσα στον χρόνο, και ιδίως αυτήν τη φορά, η παράσταση βαθαίνει, τα πυκνά νοήματα διαφαίνονται πιο ξεκάθαρα, οι ερμηνείες των ηθοποιών ωριμάζουν και η ιστορία που θέλουν να πουν ξεκαθαρίζει ως μια πολυεπίπεδη και ταυτόχρονα εξαιρετικά απλή πρόταση». Συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, πως «εδώ έχουμε ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, ολοζώντανο, το οποίο μιλάει για τα σημερινά προβλήματα −Τραμπ, εθνικισμός, πόλεμοι, πατριαρχία, εξουσιομανία− που βασανίζουν την ανθρωπότητα και για την  αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ιδιαίτερα, την έκρηξη της οποίας γνωρίζουμε παγκοσμίως από την πανδημία και μετά». 

Τέλος, ειδική μνεία αξίζει σε μια Αμερικανίδα μεγαλύτερης ηλικίας, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμη και συμμετείχε στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την παράσταση λέγοντας: «Αυτό που φτιάξατε ήταν τόσο οργανικό, που πραγματικά ανέπνεε. Ελπίζω να δω ξανά την παράσταση αυτή στα όνειρά μου. Ξέρετε, εγώ είμαι θύμα κακοποίησης σε μικρή ηλικία και η θέαση της παράστασης με έκανε να προχωρήσω την προσωπική δουλειά που κάνω μόνη μου, σχετικά με την αυτοθεραπεία μου». 

Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
«Μέσα στον χρόνο, και ιδίως αυτήν τη φορά, η παράσταση βαθαίνει, τα πυκνά νοήματα διαφαίνονται πιο ξεκάθαρα, οι ερμηνείες των ηθοποιών ωριμάζουν και η ιστορία που θέλουν να πουν ξεκαθαρίζει ως μια πολυεπίπεδη και ταυτόχρονα εξαιρετικά απλή πρόταση».

Η παράσταση «The Cenci Family» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Το έργο κυκλοφορεί στα ελληνικά από την Κάπα Εκδοτική

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης

Μετάφραση στα αγγλικά: Ιόλη Ανδρεάδη

Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Οργάνωση Παραγωγής: Ορέστης Τάτσης

Εκτέλεσης Παραγωγής: ΡΕΟΝ

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Θάνος Κόνιαρης

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
LIFO NEWSROOM
Νέα Υόρκη: Το αμερικάνικο κοινό «υποκλίθηκε» σε δύο νέα ελληνικά έργα

Θέατρο / The Artaud Diptych: Το κοινό της Νέας Υόρκης υποκλίθηκε σε δύο νέα ελληνικά έργα

Η LiFO ταξίδεψε στο Μανχάταν και παρακολούθησε από κοντά τις παραστάσεις «Αρτώ / Βαν Γκογκ» και «Κόκκαλο». Οι συγγραφείς των έργων Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης μιλούν για την εξωστρέφεια του ελληνικού θέατρου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ