Ο καφές που συνδέεται περισσότερο με τη χοληστερίνη, σύμφωνα με έρευνα

Ο καφές που συνδέεται περισσότερο με τη χοληστερίνη και τη θνησιμότητα Facebook Twitter
Ποιος καφές συνδέεται περισσότερο με τη χοληστερίνη και τη θνησιμότητα, σύμφωνα με την επιστήμη / Φωτ.: Unsplash
0

Ο καφές είναι ίσως η πιο δημοφιλής αγαπημένη καθημερινή συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και, σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί πράγματι να είναι ωφέλιμος.

Όμως, ο τρόπος παρασκευής του φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο για την υγεία, κάτι που υπογράμμισε η γιατρός της σχολής του Harvard, Trisha Pasricha, σε άρθρο της για τη στήλη «Ask A Doctor» της Washington Post.

Στο δημοσίευμά της, η ειδικός έκανε μια εκτενή αναφορά σε μελέτες με αντικείμενο τον καφέ, ξεχωρίζοντας το είδος που έχει συνδεθεί με τη χοληστερίνη, περισσότερο από τα άλλα, ενώ σε σχετικό βίντεο που έχει αναρτήσει, προτείνει την πιο ασφαλή επιλογή για όσους επιλέγουν την κατανάλωση καφέ, καθημερινά.

Η έρευνα για τον καφέ σε μισό εκατομμύριο ενήλικες

Η  Trisha Pasricha αναφέρθηκε σε μεγάλη μελέτη του 2020, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 ενήλικες, η οποία εξέτασε τη σχέση μεταξύ διαφορετικών τρόπων παρασκευής καφέ και των συνεπειών -όπου αυτές εντοπίστηκαν- στην υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μη φιλτραρισμένος καφές (όπως εκείνος που παρασκευάζεται σε French press ή παραδοσιακές μηχανές espresso) συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, σε σύγκριση με τον φιλτραρισμένο καφέ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η βασική αιτία, είναι κάποιες ουσίες που ονομάζονται diterpenes, οι οποίες υπάρχουν φυσικά στον καφέ, αλλά παραμένουν στο ρόφημα όταν δεν χρησιμοποιείται φίλτρο. Οι diterpenes μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης, επηρεάζοντας τη λειτουργία του ήπατος και μειώνοντας την ικανότητά του να απομακρύνει τα λιπίδια από το αίμα.

Τα χάρτινα φίλτρα συγκρατούν τις ουσίες αυτές, εμποδίζοντάς τες να φτάσουν στο φλιτζάνι σας. Έτσι, ο φιλτραρισμένος καφές θεωρείται η πιο «καρδιοπροστατευτική» επιλογή.

Ποιος καφές θεωρείται πιο ασφαλής

Οι επιστήμονες συνιστούν τον φιλτραρισμένο καφέ στην καθημερινή μας ρουτίνα, ειδικά αν καταναλώνουμε πολλά φλιτζάνια την ημέρα ή αν έχουμε προβλήματα χοληστερίνης ή καρδιάς.

Αντίθετα, η υπερκατανάλωση espresso ή French press — πάνω από τρεις έως πέντε καφέδες ημερησίως — έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι ο φιλτραρισμένος καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο (έως 3½ φλιτζάνια ημερησίως), συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία από καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Πάρκινσον.

Με πληροφορίες από Washington Post

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Τech & Science / «Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Σε δοκιμές, εννέα στους δέκα χρήστες που είδαν αγγελίες για θέσεις μηχανικών ήταν άνδρες, ενώ το ίδιο ποσοστό των χρηστών που είδαν αγγελίες για νηπιαγωγούς ήταν γυναίκες
LIFO NEWSROOM
Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Τech & Science / Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Nuclear Age», ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με την παρουσία τουλάχιστον εννέα πυρηνικών δυνάμεων και την έλλειψη αποτελεσματικού διεθνούς πλαισίου για τον περιορισμό της απειλής.
LIFO NEWSROOM
Η Ε.Ε. αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Τech & Science / Η ΕΕ αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Η υπόθεση ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν τεχνικοί έλεγχοι αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ξεπερνούσε το όριο SAR, δηλαδή τον δείκτη που υπολογίζει πόση ακτινοβολία απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός
LIFO NEWSROOM