Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΠΑ ετοιμάζουν διμερή «συμφωνία ασφαλείας»

Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΠΑ ετοιμάζουν διμερή «συμφωνία ασφαλείας» Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτ.: ΕΡΑ)
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την υποστήριξη και τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Δευτέρα, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν, πως οι κυβερνήσεις των δυο χωρών «άρχισαν να εργάζονται» για τη σύναψη διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας». «Οι ομάδες μας - η Ουκρανία και οι ΗΠΑ - έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε διμερή συμφωνία ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι, γράφοντας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, είπε ότι σημείωσε στη συνομιλία τον ρόλο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και του ηγέτη της μειονότητας της Βουλής Χακίμ Τζέφρις στην εξασφάλιση της ψήφισης ενός σημαντικού νομοσχεδίου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Αργότερα, στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο, ο Ζελένσκι είπε ότι η νομοθεσία, η οποία πρέπει να εγκριθεί ακόμη από τη Γερουσία των ΗΠΑ και να υπογραφεί από τον Μπάιντεν, διευκρίνισε ότι η Ουκρανία θα λάβει το ATACMS μεγάλης εμβέλειας (Army Tactical Missile Systems) που ζητούσε εδώ και καιρό. «Στη συμφωνία για το ATACMS για την Ουκρανία, όλες οι λεπτομέρειες είναι σε ισχύ», είπε. «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ Κογκρέσο, ευχαριστώ Αμερική».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ Μαρκ Γουόρνερ είπε στο «Face the Nation» του CBS την Κυριακή ότι το ATACMS ήταν μεταξύ του εξοπλισμού που θα έπρεπε να είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα. Τα ATACMS είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Ο Λευκός Οίκος τον περασμένο Οκτώβριο επιβεβαίωσε ότι είχε παράσχει στο Κίεβο έναν τύπο ATACMS ικανό να πλήξει στόχους έως και 165 χιλιόμετρα (102 μίλια) μακριά.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης στον Μπάιντεν για τον «ρωσικό αεροπορικό τρόμο μέσω χιλιάδων πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βομβών» και σημείωσε ένα χτύπημα σε τηλεοπτικό πύργο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο, που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τη συνομιλία τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης, σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ότι είχε περιγράψει σε αντιπροσωπεία επισκεπτών μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ τις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες του Κιέβου, ιδιαίτερα την ενισχυμένη αεράμυνα.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ