Το άγαλμα της Ιουλιέτας στη Βερόνα υπέστη ζημιές από τον ιδρώτα των τουριστών

Το άγαλμα της Ιουλιέτας στη Βερόνα υπέστη ζημιές από τους τουρίστες Facebook Twitter
Το άγαλμα της Ιουλιέτας/Φωτ.: EPA
0

Τουρίστες στη Βερόνα της Ιταλίας προκάλεσαν για άλλη μια φορά μια τρύπα στο δεξί στήθος του αγάλματος της Ιουλιέτας, ηρωίδας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το χάλκινο άγαλμα βρίσκεται κάτω από το μπαλκόνι, όπου ο Ρωμαίος φλέρταρε την Ιουλιέτα στη Βερόνα, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα που συρρέουν εκεί για μια selfie, αλλά και για να αγγίξουν το στήθος της ως μέρος μιας τελετουργίας που πιστεύεται ότι φέρνει τύχη στον έρωτα.

Ωστόσο, ο ιδρώτας από τα χέρια τους πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει τη δημιουργία μιας μικρής τρύπας, ανέφερε η τοπική εφημερίδα L'Arena.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο υπερτουρισμός παραμορφώνει το άγαλμα της Ιουλιέτας. Το 2014, το πρώτο άγαλμα, το οποίο βρισκόταν στην αυλή για περισσότερα από 40 χρόνια, αντικαταστάθηκε με ένα αντίγραφο που κόστισε 15.000 ευρώ. 

Είναι σεξιστικό να αγγίζουν οι τουρίστες το στήθος της Ιουλιέτας;

Η Ιουλιέτα βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης τον Δεκέμβριο, αφού ο διευθυντής ενός σχολείου στην Τοσκάνη χαρακτήρισε το τελετουργικό του αγγίγματος του στήθους ως «σεξιστικό».

«Το κατεστραμμένο άγαλμα πρέπει να επισκευαστεί, και δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», έγραψε ο δημοσιογράφος Enrico Ferro στον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο il Mattino di Padova.

«Ωστόσο, πρέπει επίσης να σκεφτούμε το μέλλον. Είναι σωστό να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους τουρίστες να αγγίζουν το στήθος της Ιουλιέτας; Ή μήπως θα ήταν ίσως πιο σωστό να δεχθούμε το επιχείρημα του διευθυντή που έκρινε ότι είναι σεξιστικό;»

Ο Davide Albertini, αντιπρόεδρος μιας ένωσης επιχειρήσεων της περιοχής, πρότεινε να τοποθετηθεί το άγαλμα ψηλότερα. «Θα έβαζα επίσης ίσως ένα γραμματοκιβώτιο κάτω από αυτό για να αποθηκεύονται τα γράμματα των ερωτευμένων», δήλωσε στην εφημερίδα. «Ίσως αυτό να ήταν μια πιο ρομαντική τελετουργία». 

Σήμερα η Casa di Giulietta είναι μουσείο, που περιλαμβάνει μια συλλογή από πίνακες, αναγεννησιακές φορεσιές και το κρεβάτι που είχε χρησιμοποιήσει ο Φράνκο Τζεφιρέλι το 1968 στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Σαίξπηρ, αλλά οι περισσότεροι τουρίστες παρακάμπτουν το μουσείο και πηγαίνουν κατευθείαν στο άγαλμα της Ιουλιέτας.

Με πληροφορίες από Guardian

 


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ