Ρώσος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλακή επειδή επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία

Ρώσος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλακή επειδή επειδή επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία Facebook Twitter
Ουκρανία / Φωτ:ΑΠΕ
0

Ρώσος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σερ ποινή φυλάκισης επτά ετών επειδή επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων του μέσου RusNews στο οποίο εργαζόταν, ο Ρομάν Ιβανόφ καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης επτά ετών επειδή σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκρινε την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Δικαστήριο της μικρής πόλης Καρολιόφ, που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, έκρινε τον ηλικίας 51 ετών Ιβάνοφ ένοχο «για διάδοση ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, αναφέρει ανάρτηση του RusNews στο Telegram. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών.

O δημοσιογράφος στο προσωπικό του κανάλι στο Telegram είχε γράψει σε μία ανάρτησή του για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, επικαλούμενος σχετική έκθεση του ΟΗΕ και άρθρα της εφημερίδας The New York Times, ενώ σε άλλη ανάρτηση είχε αναφερθεί στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Στο δικαστήριο, όπως γράφει ο ιστοτοπος Mediazona, προσήλθαν περίπου 50 άτομα για να δηλώσουν την υποστήριξή τους προς τον Ιβανόφ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, οι υποστηρικτές του στους διαδρόμους του δικαστηρίου φώναξαν: «Ρόμα (συντομογραφία του Ρομάν), είμαστε μαζί σου. Δεν είσαι μόνος», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού πρακτορείου AFP που βρισκόταν στο δικαστήριο. Η μητέρα του, Άλα Ιβανόβα, η οποία έδωσε συνέντευξη στον Τύπο, έσπευσε να καταγγείλει την ‘κατασκευασμένη’ κατηγορία. «Αγωνιζόταν για τους ανθρώπους, τους βοηθούσε», είπε.

Ο Ιβανόφ δεν παραδέχθηκε την ενοχή του. «Είμαι δημοσιογράφος και καθήκον μου είναι να παρέχω πληροφορίες στους αναγνώστες. Και αυτές παρέχω. Το αν υπονομεύουν ή δεν υπονομεύουν το κύρος των στρατιωτικών, αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος παίρνει τις πληροφορίες και τις αναλύει» δήλωσε ο Ιβανόφ σε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ρωσία, ενώ 15 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί. Κατά την απολογία του ο Ρώσος δημοσιογράφος γονάτισε και ζήτησε συγνώμη από τους Ουκρανούς πολίτες. «Θέλω να ζητήσω συγνώμη απ' όλους τους Ουκρανούς , στους οποίους η χώρα μας προκάλεσε θλίψη», είπε ο Ιβανόφ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM