Η επανένωση του Ίλια και της Αλίνα που ήταν δύο χρόνια αιχμάλωτοι των Ρώσων και ο ένας δεν ήξερε αν ζει ο άλλος

ουκρανία: Facebook Twitter
Φωτ.: YouTube
0

Ένα ζευγάρι Ουκρανών επανενώθηκε σχεδόν δύο χρόνια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και πλέον αρχίζει να φτιάχνει τη ζωή του.

Ο λόγος για τον 29χρονο Ίλια Μουζίκα, συνοριοφύλακα στη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, όπου αιχμαλωτίστηκε λίγο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και την Αλίνα Πανίνα, η οποία επίσης αιχμαλωτίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στην ίδια πόλη.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω της δουλειάς τους και είναι ζευγάρι από το 2019. Το 2021, τοποθετήθηκαν στο εμπορικό λιμάνι της Μαριούπολης για να επιθεωρούν φορτία με σκύλους-ανιχνευτές, τα σπάνιελ τους, τη Τζέσι και τη Σόνια.

Η Μαριούπολη είναι από τις πόλεις που ισοπεδώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Αλίνα Πανίνα και ο Ίλια Μουζίκα δήλωσαν ότι πήραν τα όπλα τους και αναπτύχθηκαν στο εργοστάσιο Azovmash για να το υπερασπιστούν, αλλά χωρίστηκαν στις 10 Απριλίου όταν εκείνη μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, παίρνοντας μαζί και τους δύο σκύλους τους.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Μουζίκα αιχμαλωτίστηκε από τους Ρώσους, αγνοώντας την τύχη της συντρόφου του. Η Πανίνα κατέληξε στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα προέβαλαν μια τελική, καταδικασμένη αντίσταση έναντι των Ρώσων. Αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους έδωσε εντολή να παραδοθούν, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν την Πανίνα αιχμάλωτη πολέμου στις 17 Μαΐου.

Η 27χρονη δήλωσε ότι χωρίστηκε από τους άνδρες μαχητές καθώς και από τα δύο σκυλιά της, ωστόσο το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις εν λόγω αναφορές. Η Πανίνα δήλωσε επίσης ότι μετακινήθηκε αρκετές φορές σε διάφορα σημεία στη Ρωσία και την κατεχόμενη Ουκρανία. Χαρακτήρισε σκληρή τη μεταχείρισή της από τους Ρώσους και θυμάται τα ψέματα που της έλεγαν αυτοί που την κρατούσαν, ότι η ηττημένη Ουκρανία είχε μοιραστεί μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Ίλια Μουζίκα δήλωσε ότι κρατούνταν σε ρωσικό στρατόπεδο, την τοποθεσία του οποίου δεν γνωρίζει, όπου έχασε βάρος διότι δεν τρεφόταν σωστά. Ο 29χρονος μιλώντας για την αιχμαλωσία του ανέφερε πως «σκεπτόμουν τόσο πολύ που μου δημιούργησε ταραχή και σύγχυση».

Τελικά, η Αλίνα Πανίνα αφέθηκε ελεύθερη στη Ζαπορίζια, στο νότιο τμήμα της χώρας, τον Οκτώβριο του 2022 χωρίς να γνωρίζει τι συνέβη στον αρραβωνιαστικό της. Εκείνος αφέθηκε ελεύθερος ένα και πλέον χρόνο αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου. Αφού απελευθερώθηκε, η πρώτη του ερώτηση προς τον πατέρα του ήταν το πού βρίσκεται η Πανίνα. Όταν του είπαν ότι είχε επιστρέψει πριν από ένα και πλέον χρόνο, δήλωσε: «Έχασα τα λογικά μου, κατακλύστηκα από συναισθήματα».

Το ζευγάρι επανενώθηκε στο Κίεβο. «Περιμέναμε τόσο καιρό για να μιλήσουμε, για να αγκαλιαστούμε, να συζητήσουμε», δήλωσε η Πανίνα. «Ήμαστε τόσο χαρούμενοι». Οι δυο τους αποφάσισαν να αναβάλουν τον γάμο τους. Σκόπευαν να παντρευτούν τον Μάρτιο του 2022 αλλά ο Μουζίκα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ