Ζελένσκι για συντριβή αεροσκάφους: «Η Ρωσία παίζει με τις ζωές Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου»

Ζελένσκι για συντριβή αεροσκάφους: «Η Ρωσία παίζει με τις ζωές Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «παίζει με τις ζωές των Ουκρανών κρατουμένων», μετά το θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα στη δυτική Ρωσία.

Ο Ζελένσκι απαίτησε διεθνή έρευνα μετά τη συντριβή της Τετάρτης στην περιοχή Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Η Ρωσία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου Il-76 από το Κίεβο με 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, έξι Ρώσους πληρώματος και τρεις συνοδούς.

Η Μόσχα, από την άλλη, ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί μεταφέρονταν για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφεραν ότι δεν της είχαν πει να εξασφαλίσει ασφαλή εναέριο χώρο, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Τα σχόλια της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας χτες θεωρήθηκαν ως σιωπηρή παραδοχή ότι κατέρριψε το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, αν και τόνισε ότι δεν είχε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιος επέβαινε.

Καμία από τις λεπτομέρειες σχετικά με τους επιβαίνοντες δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, αλλά η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι ήταν ευθύνη της Ρωσίας «να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπερασπιστών μας σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί».

Σε αυτήν την περίπτωση, είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι ο εναέριος χώρος έπρεπε να διαφυλαχθεί «στην καθορισμένη ώρα, κάτι που είχε συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν».

«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει τις σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας με στόχο να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ασφάλεια των αιχμαλώτων αλιευμάτων», πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την έναρξη του πολέμου έλαβε χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Ουκρανία απελευθέρωσε 248 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου και η Ρωσία απελευθέρωσε 230 άτομα σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων .

Περισσότεροι από 8.000 Ουκρανοί, πολίτες και στρατιωτικοί, κρατούνται ακόμη από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Συντονιστικό Αρχηγείο της Ουκρανίας για τη Μεταχείριση των Αιχμαλώτων, το οποίο λέει ότι δεκάδες χιλιάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αφαίρεσε από τον μικρότερο αδελφό του όλους τους βασιλικούς τίτλους και τις διακρίσεις, αλλά παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφρουράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM