Πέθανε ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα

Από την ζωή έφυγε ο ακροδεξιός δισεκατομμυριούχος Ισκανταρ Σάφα Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

Σε ηλικία 69 ετών πέθανε ο Γαλλολιβανέζος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα, νικημένος από τον καρκίνο. Ο θεωρούμενος σαν ακροδεξιός Ισκαντάρ Σάφα ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 2010 όταν κατάφερε να αποκτήσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τη γερμανική ThyssenKrupp με τίμημα μόλις... ένα ευρώ! σε ηλικία 69 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο επιχειρηματίας που πέθανε χθες στο Μουζέν της Γαλλίας, ήταν γνωστός ως ιδιοκτήτης του ακροδεξιού περιοδικού Valeurs Actuelles. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του Ισκαντάρ Σάφα ήταν κυρίως στον χώρο των ναυπηγείων. Είχε εξαγοράσει τα ναυπηγεία CMN (Constructions Mécaniques de Normandie) στο Χερβούργο, τα ιστορικά German Naval Yards Kiel αλλά και τα ναυπηγεία Lindenau, επίσης στο Κίελο. Ο Σάφα δεν είχε περιοριστεί στις ναυπηγικές δραστηριότητες, αλλά είχε στην ιδιοκτησία του και το λατομείο μαρμάρου Marbres de France στη Νότια Γαλλία. 

«Είμαστε απόψε συγκλονισμένοι από την είδηση του θανάτου του ιδιοκτήτη μας, του Ισκαντάρ Σάφα. Έφυγε με την αξιοπρέπεια του ιππότη που ήταν. Ο Θεός ας ευλογεί την ψυχή του και ας προστατεύει την οικογένειά του, που τόσο μετρούσε γι' αυτόν», έγραψε στα social media ο Τιγκντιάλ Ντενί.

«Πολεμιστής μέχρι τέλους, αντιμετώπισε αυτούς τους τελευταίους μήνες μια σοβαρή ασθένεια, που κατέβαλε το κουράγιο του. Απεβίωσε όρθιος στις 29 Ιανουαρίου 2024 στο Μουζέν, περιτριγυρισμένος από τη θαλπωρή των δικών του», γράφει το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στο site του εβδομαδιαίου περιοδικού που είχε ο Ισκανταρ Σάφα.

Ποιος ήταν ο Ισκαντάρ Σάφα

Γεννημένος το 1955 σε χριστιανική οικογένεια του Λιβάνου, ο επιχειρηματίας ήταν ένας από τους διαπραγματευτές για την απελευθέρωση το 1988 Γάλλων ομήρων στο Λίβανο. Το 2015 είχε αγοράσει το εβδομαδιαίο περιοδικό Valeurs Actuelles έναντι 9,2 εκατ. ευρώ. Είχε για χρόνια αντιδικία με το ελληνικό δημόσιο απ' το οποίο διεκδικούσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα των υποβρυχίων τύπου Παπανικολής και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα οποία είχε αναλάβει το 2010 υποσχόμενος επενδύσεις, χτίσιμο νέων υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων, τελικώς όμως δεν κατάφερε να φέρει ούτε ένα νέο πρόγραμμα πέραν των συμβολαίων που είχαν δοθεί στα ΕΝΑΕ επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η περιουσία του μαζί με αυτή του αδελφού του, Ακράμ Σάφα, σύμφωνα με το περιοδικό Challenges, το 2023 ανέρχεται σε 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Διεθνή / Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Ο Πάπας θα επισκεφθεί το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ και ακολούθως το Φανάρι, όπου θα παρακολουθήσει δοξολογία, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι: «Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα έλεγα πριν»

Διεθνή / Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι ακόμη και μετά τη συνάντησή τους

Μπορεί η συνάντηση των δύο να πραγματοποιήθηκε σε απροσδόκητα θετικό κλίμα, όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν υπαναχωρεί από την κριτική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM