Παραιτήθηκε ο Γουέιν ΛαΠιέρ, επικεφαλής του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA Γουέιν ΛαΠιέρ Facebook Twitter
Ο Γουέιν ΛαΠιέρ - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ύστερα από τρεις δεκαετίες, ο εκτελεστικός διευθυντής του National Rifle Association, του λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, υπέβαλε την παραίτησή του.

Πρόκειται για τον 74χρονο Γουέιν ΛαΠιέρ, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους υγείας και αναμένεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στις 31 Ιανουαρίου από το NRA, το λόμπι που στηρίζει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Ωστόσο η παραίτησή του ήρθε τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη η δίκη στην οποία ο ίδιος κατηγορείται μαζί με άλλα στελέχη του NRA για διαφθορά και ειδικότερα για κατάχρηση πόρων της οργάνωσης.

Ο Γουέιν ΛαΠιέρ δήλωσε: «Ήμουν μέλος αυτής της οργάνωσης το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου και δεν θα σταματήσω ποτέ να στηρίζω το NRA και τη μάχη του προς υπεράσπιση της Δεύτερης Τροπολογίας». Συμπλήρωσε πως αισθάνεται «υπερήφανος για όλα όσα καταφέραμε», ενώ τόνισε: «Το πάθος μου για τον σκοπό μας παραμένει τόσο ισχυρό όσο ήταν πάντα».

Η δίκη στην οποία ο Γουέιν ΛαΠιέρ κατηγορείται μαζί με άλλα τρία πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του NRA ότι παραβίασε τους νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ξεκινάει τη Δευτέρα. Μάλιστα, η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς κατηγορεί επίσης τα στελέχη του NRA ότι καταχράστηκαν εκατομμύρια δολάρια της οργάνωσης για προσωπικά τους έξοδα.

Οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι ο Γουίλσον Φίλιπς, ο Τζόσουα Πάουελ και ο Τζον Φρέιζερ, αν και η Τζέιμς έχει χαρακτηρίσει τον ΛαΠιέρ «κεντρικό πρόσωπο» στην υπόθεση. Από την πλευρά της, η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε την παραίτηση του ΛαΠιέρ «σημαντική νίκη», όμως πρόσθεσε ότι το γραφείο της θα «πιέσει για να υπάρξει λογοδοσία». Πρόσθεσε ότι «η υπόθεσή μας θα προχωρήσει και ανυπομονούμε να αποδείξουμε τα στοιχεία στο δικαστήριο».

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA Γουέιν ΛαΠιέρ Facebook Twitter
National Rifle Association - Φωτ. αρχείου: EPA

Τι είναι το National Rifle Association, το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής

Το National Rifle Association βασίζεται στην ένθερμη υποστήριξη και μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία της Δεύτερης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία αναφέρεται στο δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα. χρηματοδοτεί άμεσα πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς που το στηρίζουν. Για παράδειγμα κατέβαλε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2016.

Υπό την ηγεσία του ΛαΠιέρ το NRA έγινε ένα εξαιρετικά δραστήριο λόμπι και μια από τις ισχυρότερες πολιτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα μέλη του NRA έχουν μειωθεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε το 2022 ότι τα έσοδα του λόμπι μειώθηκαν κατά 23% από το 2016 ως το 2020. Το 2018 το NRA είχε έξι εκατομμύρια μέλη. Τρία χρόνια αργότερα ο ΛαΠιέρ δήλωσε ότι ο αριθμός τους έπεσε κάτω από τα 4,9 εκατομμύρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η BP έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου των τελευταίων 25 ετών

Διεθνή / Η BP έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου των τελευταίων 25 ετών

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές για το κοίτασμα που εντόπισε στα ανοιχτά της Βραζιλίας, καθώς συνεχίζει τη στροφή της από τις ανανεώσιμες πηγές στα ορυκτά καύσιμα
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκε η πτήση σας; Δύο ιστοσελίδες θα σας βοηθήσουν να πάρετε πίσω τα χρήματά σας άμεσα και εύκολα

Διεθνή / Ακυρώθηκε η πτήση σας; Οι δύο ιστοσελίδες που σας εγγυώνται άμεση και εύκολη επιστροφή χρημάτων

Και οι δύο εταιρείες δεσμεύτηκαν να εξηγούν με σαφήνεια τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επαναδρομολόγησης ή πλήρους επιστροφής χρημάτων
LIFO NEWSROOM
«Με παρέσυραν τα fake news»: Μητέρα πήγε τον 11χρονο γιο της σε ταραχές μετά το Σάουθπορτ και το μετάνιωσε πικρά

Διεθνή / «Με παρέσυραν τα fake news»: Μητέρα πήγε τον 11χρονο γιο της σε ταραχές μετά το Σάουθπορτ και το μετάνιωσε πικρά

Η παραπληροφόρηση, οι ρατσιστικές αφηγήσεις και οι υποκινούμενες θεωρίες συνωμοσίας είχαν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα σε πολλές βρετανικές πόλεις μετά τον φόνο τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ, γεγονός που κάποιοι συνδύασαν ψευδώς με το μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM