7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει

7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter
0

Για την ελληνική σημαία διαβάζω από την εγκυκλοπαίδεια: Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες, καθώς και ως καντόνι (άνω προΐστιο μέρος) έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο.

Οι εννέα λωρίδες δεν έχουν κάποια επίσημη σημασία, η πιο διαδεδομένη λαϊκή θεωρία αναφέρει ότι αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος. Το κυανό και λευκό συμβολίζουν τα χρώματα του Ελληνικού ουρανού και θάλασσας.

Βέβαια, μέχρι να καταλήξουμε σε αυτή τη μορφή, “περάσαμε” από πολλές άλλες. Εδώ και πολλά χρόνια -με αφορμή συνήθως κάποιο έργο Τέχνης- η σημαία παρουσιάζεται παραποιημένη ανάλογα με το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Σχεδόν κάθε φορά προκαλούνται αντιδράσεις. Το μόνο που με σιγουριά καταφέρνουν είναι το έργο να γίνεται ευρύτερα γνωστό, ακόμα και σε εκείνους που δεν θα το έβλεπαν μπροστά τους ποτέ. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλαδα (προφανώς) και όλες τις φορές που έφτασε το θέμα στο δικαστήριο για τα έργα Τέχνης, οι καλλιτέχνες τελικά αθωώθηκαν.

Παρακάτω, μερικές περιπτώσεις που η ελληνική σημαία συζητήθηκε για την παραποίησή της.

1. Ξεκινάμε από την πιο πρόσφατη που είναι το έργο της Γεωργίας Λαλέ, “Flag”. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό θέμα της Lifo.

7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram

2. Το 2000 ο Τζίμης Πανούσης θα καταδικαστεί σε εξαγοράσιμη ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης για την αφίσα της παράστασης “Της Πατρίδας μου η Σημαία”, η οποία απεικόνιζε την ελληνική σημαία με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Τελικά αθωώθηκε δευτεροδίκως από το 5ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Νωρίτερα είχε συρθεί στα δικαστήρια για το δίσκο “Δουλειές του Κεφαλιού” με την κατηγορία περιύβρισης εθνικού συμβόλου αφού στο εξώφυλλο του δίσκου εικονιζόταν να ανοίγει τρύπες σε ελληνικές σημαίες. Παρόλα αυτά ποτέ δεν κρίθηκε ένοχος για αυτές τις κατηγορίες.

7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter
7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter

3. Οι σημαίες του Χρήστου Μποκόρου μπορεί να μην κατατάσσονται στις “προσβλητικές” κατά του συμβόλου δημιουργίες, αλλά είναι σαφές το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα που “περνάει” με τα κεράκια που ανάβουν μέσα από αυτές, ένα μοτίβο που συναντάμε συχνά στο σημαντικό έργο του.

7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter

4. Η εικονογράφηση του Beetroot μετά το σχετικά πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη ήταν μια άλλη εκδοχή της ελληνικής σημαίας με τις γραμμές ως βαγόνια να έχουν εκτροχιαστεί. Δεν συμφωνείτε ότι ήταν πιο προσβλητικό για την Ελλάδα αυτό που έγινε παρά το έργο που ακολούθησε;

7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter

5. Την ελληνική σημαία έχει “πειράξει” και ο Παύλος Διονυσόπουλος στο έργο του “Ελληνική σημαία, ακρυλικό και χαρτί σε ξύλο, κουτί plexiglass”, 187 x 283 x 4,5 cm.

7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter

6. Τον Ιούλιο του 2021 παρουσιάστηκε η οπτικοακουστική περιοδική έκθεση “Flag of Greece: One Symbol – 200 Objects” στη Καλντέρα της Σαντορίνης, σε ένα προορισμό ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, με την ελληνική σημαία ως πηγή έμπνευσης στο χώρο των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, της μόδας και του design. Μία από τις σημαίες απεικονίζεται κομματιασμένη…

7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter

7. Στο gay pride του 2017 κάνει την εμφάνισή της μία ελληνική σημαία με τον σταυρό και αντί για λευκές και γαλάζιες ρίγες είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου (σύμβολο της loatki+) κοινότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις έρχονται κυρίως από εκπροσώπους της εκκλησίας και ακροδεξιούς πολιτικούς.

7 φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM