Αθήνα σε Σούνακ: Στο πνεύμα των καλών σχέσεων, δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε

Αθήνα σε Σούνακ: Στο πνεύμα των καλών σχέσεων, δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Στο πνεύμα των καλών σχέσεων, δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε. Αυτή ήταν η αντίδραση κυβερνητικών πηγών, στα όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ σήμερα στη Βουλή, για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Απαντώντας στις επικρίσεις του Κιρ Στάρμερ, ο Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για «δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις που αθετήθηκαν», επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε τα τελευταία 24ωρα η Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει», ήταν το σχόλιο που έκαναν κυβερνητικές πηγές, μετά την τοποθέτηση του Ρίσι Σούνακ

Ρίσι Σούνακ: Τι είπε στη Βουλή για την ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη 

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Ρίσι Σούνακ ότι προσπαθεί να «ταπεινώσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικρίνοντάς τον για την ακύρωση της συνάντησης. 

Ο Ρίσι Σούνακ απάντησε πως έκρινε ότι η συνάντηση θα ήταν «ακατάλληλη», όταν του έγινε σαφές πως ο σκοπός του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να «αναμοχλεύσει θέματα του παρελθόντος». «Όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», είπε ο Ρίσι Σούνακ, επιμένοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν τήρησε τη «δέσμευση» πως δεν θα γινόταν συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα περί διαβεβαιώσεων, που είχε αναφέρει και η Ντάουνινγκ Στριτ τις προηγούμενες ημέρες, τα έχει διαψεύσει η Αθήνα.  

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως με χαρά θα συζητούσε για «σημαντικά θέματα ουσίας», αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε διαφορετικά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Όταν έγινε σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά να αναμοχλεύονται θέματα του παρελθόντος, αυτό δεν ήταν σωστό. Αλλά επιπλέον, όταν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να του φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», είπε ο Ρίσι Σούνακ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Αθήνας- Λονδίνου σε βάθος χρόνου. 

«Όπως γνωρίζετε, επέστρεψα χθες από το Λονδίνο δύο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση ότι θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες ήδη είναι σχέσεις που έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερον, ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, γιατί απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την καθιερωμένη συνάντησή τους

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε πως το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα χρονολογείται ίσως και από την αρχή της σύστασης του κράτους. 

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, το αίτημα αυτό έχει προχωρήσει κι έχει βρει την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή και τη βρετανική κοινή γνώμη και αυτό, όπως είπε, είναι το μεγάλο κέρδος. «Γιατί είναι μερικά ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα. Θέλουν τον χρόνο τους. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΘΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗ

Πολιτική / Τσίπρας από Κοζάνη: Κόκκινη γραμμή η μη χρήση στρατιωτικών βάσεων που μπορεί να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και την γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Ιράν
THE LIFO TEAM
Η Kesha καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για χρήση του “Blow” σε βίντεο με πολεμικό μήνυμα

Πολιτισμός / «Μη χρησιμοποιείτε τη μουσική μου, διεστραμμένοι»: Η Kesha καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για χρήση του “Blow” σε πολεμικό βίντεο

Η Kesha κατήγγειλε τον Λευκό Οίκο για τη χρήση του τραγουδιού της “Blow” σε βίντεο με στρατιωτικό περιεχόμενο στο TikTok, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα «αηδιαστικό και απάνθρωπο».
THE LIFO TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΡΟΥΛΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Συναντήση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Ο διάλογός τους

Σε κλίμα θεσμικής ευθύνης εξέφρασαν απόψεις για τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και για την ανάγκη προσεκτικών, συντονισμένων πρωτοβουλιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
THE LIFO TEAM