Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
0

Υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι είναι ορατό, που να κρύβεται πίσω από την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό του Ρίσι Σούνακ; Από όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και σύμφωνα με όσα γράφουν οι εμπειροτεροι και εγκυρότεροι δημοσιογράφοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πέρα από τα προφανή, ούτε κάποιος κρυφός ή μυστηριώδης λόγος. 

Ο πολιτικά ευάλωτος Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση και προσπαθεί αγωνιωδώς να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών του κόμματος του, φαίνεται πως φοβήθηκε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε για τον ίδιο μια συνάντηση με έναν Έλληνα πρωθυπουργό που ζητάει επιτακτικά να επιστραφούν στη χώρα του τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα αίτημα το οποίο τελευταία έχει αρχίσει να αποδέχεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι όμως και οι πολύ συντηρητικοί του κόμματος του. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Γιατί ωστόσο, να φοβηθεί ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα τριβής εδώ και διακόσια χρόνια και θα έπρεπε να θεωρεί αυτονόητο ότι θα τεθεί, αφού τελευταία όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί το θέτουν στους Βρετανούς ομολόγους τους; Και γιατί δέχθηκε εξαρχής τη συνάντηση μαζί του τότε, αν δεν ήθελε να ακούσει το αίτημα για τα Γλυπτά; Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να συναντήσει τον Σούνακ και πέρσι, αλλά δεν είχε βρει ανταπόκριση. Αυτή τη φορά η συνάντηση κλείστηκε, αλλά η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC είχε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απήχηση και  δημοσιότητα, γεγονός που ο Σούνακ θεώρησε ότι θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. 

Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει πολιτικός επιστήμονας που παρακολουθεί τη Βρετανία,  ενώ οι αντίπαλοί του τονίζουν διαρκώς ότι είναι ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός. 

Μία από τις συντηρητικές εφημερίδες, και τα ελάχιστα βρετανικά μέσα που δεν τον κατηγόρησαν για την ακύρωση της συνάντησης, ανέφερε ότι ο Σούνακ φοβήθηκε ότι θα έπεφτε σε κάποια παγίδα που μπορεί να του έστηνε ο Μητσοτάκης, για να αναδείξει επικοινωνιακά το θέμα των Γλυπτών. Επιπλέον, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, (ο οποίος θεωρείται ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός στις εκλογές που θα γίνουν το 2024 και περνάει κατά πάρα πολλές μονάδες τον Σούνακ), η οποία προηγήθηκε, πήγε πολύ καλά. Ο Στάρμερ έχει πει ότι με την κυβέρνηση των Εργατικών που πιθανά θα προκύψει μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξουν εμπόδια σε μία συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Αυτή είναι μία πρόταση από την οποία θεωρείται ότι μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Φωτ.: EPA

Μόλις πριν από ένα μήνα ο Όσμπορν είχε αναφέρει στην Επιτροπή Πολιτισμού του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι αξίζει να διερευνήσουν το θέμα, ενημερώνοντάς τους ότι έχει βρεθεί σε άμεσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για κάποιου είδους συμφωνία που θα επέτρεπε σε μερικά Γλυπτά να μείνουν ένα διάστημα στην Ελλάδα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλή συνεργασία, η οποία θα σήμαινε ότι θα έρχονταν εδώ αρχαιότητες από την Ελλάδα, αντικείμενα που ίσως δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα και σίγουρα δεν έχουν ιδωθεί ξανά, ενώ αρχαιότητες από τη συλλογή του Παρθενώνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε στην ενημέρωση εκείνη, δίνοντας την εικόνα ότι όλα προχωρούσαν καλά, εικόνα που ενδεχομένως είχε και η ελληνική κυβέρνηση. 

Το άγχος όμως του Ρίσι Σούνακ να μην δυσαρεστήσει την (πολύ) δεξιά πτέρυγα που εκφράζει και χάρη στην υποστήριξη της οποίας διαδέχθηκε την Λιζ Τρας και έγινε πρωθυπουργός, υπονόμευσε το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Από το φόβο του να μην κάνει κάποιου είδους επικοινωνιακού σόου με τα Γλυπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος ακυρώνοντας τη συνάντηση μαζί του, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μεταξύ συμμαχικών χωρών με καλές διμερείς σχέσεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ και «με τον πιθανότερο επόμενο ένοικο οι σχέσεις είναι παραπάνω από καλές» αναφέρουν. Δεν μπορεί πάντως να μην παρατηρήσει κανείς ότι η περίπτωση Σούνακ είναι η δεύτερη, μετά την Ανγκελα Μέρκελ, όπου ο Μητσοτάκης δεν τα πάει καλά με τον δεξιό ομολογό του, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας απέκτησε πολύ καλύτερες σχέσεις με τον σοσιαλδημοκράτη επόμενο καγκελάριο και όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα συμβεί και με τον Βρετανό Εργατικό. Στα συν της υπόθεσης πιστώνεται και η στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συντασσόμενα με την εθνική θέση, χωρίς διάθεση κομματικής αξιοποίησης.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Εδώ και χρόνια αξιωματούχοι μιλούσαν για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η αποσταθεροποίηση του Ιράν, και η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος τώρα τους επαληθεύει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Οπτική Γωνία / «Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Η Μαρία Πετροπούλου πίστευε ότι θα χάσει τους φίλους της. Έναν χρόνο αργότερα, μιλά για λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την αποσύνδεση, επανεξετάζοντας τον ρόλο των social media στη ζωή τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οπτική Γωνία / Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ιράν και ο τρόπος που διεξάγονται παρασύρουν εμπλεκόμενους και μη σε μια λογική που βλέπει παντού γκρίζες ζώνες, κάνοντας την προστασία των αμάχων όλο και πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η προπαγάνδα του Αμερικανού Προέδρου και του Ίλον Μασκ, η έννοια της ενσυναίσθησης υπονομεύεται πια συστηματικά, δίνοντας τη θέση της στην απανθρωποποίηση και τη μισαλλοδοξία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ