Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
0

Υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι είναι ορατό, που να κρύβεται πίσω από την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό του Ρίσι Σούνακ; Από όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και σύμφωνα με όσα γράφουν οι εμπειροτεροι και εγκυρότεροι δημοσιογράφοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πέρα από τα προφανή, ούτε κάποιος κρυφός ή μυστηριώδης λόγος. 

Ο πολιτικά ευάλωτος Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση και προσπαθεί αγωνιωδώς να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών του κόμματος του, φαίνεται πως φοβήθηκε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε για τον ίδιο μια συνάντηση με έναν Έλληνα πρωθυπουργό που ζητάει επιτακτικά να επιστραφούν στη χώρα του τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα αίτημα το οποίο τελευταία έχει αρχίσει να αποδέχεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι όμως και οι πολύ συντηρητικοί του κόμματος του. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Γιατί ωστόσο, να φοβηθεί ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα τριβής εδώ και διακόσια χρόνια και θα έπρεπε να θεωρεί αυτονόητο ότι θα τεθεί, αφού τελευταία όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί το θέτουν στους Βρετανούς ομολόγους τους; Και γιατί δέχθηκε εξαρχής τη συνάντηση μαζί του τότε, αν δεν ήθελε να ακούσει το αίτημα για τα Γλυπτά; Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να συναντήσει τον Σούνακ και πέρσι, αλλά δεν είχε βρει ανταπόκριση. Αυτή τη φορά η συνάντηση κλείστηκε, αλλά η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC είχε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απήχηση και  δημοσιότητα, γεγονός που ο Σούνακ θεώρησε ότι θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. 

Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει πολιτικός επιστήμονας που παρακολουθεί τη Βρετανία,  ενώ οι αντίπαλοί του τονίζουν διαρκώς ότι είναι ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός. 

Μία από τις συντηρητικές εφημερίδες, και τα ελάχιστα βρετανικά μέσα που δεν τον κατηγόρησαν για την ακύρωση της συνάντησης, ανέφερε ότι ο Σούνακ φοβήθηκε ότι θα έπεφτε σε κάποια παγίδα που μπορεί να του έστηνε ο Μητσοτάκης, για να αναδείξει επικοινωνιακά το θέμα των Γλυπτών. Επιπλέον, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, (ο οποίος θεωρείται ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός στις εκλογές που θα γίνουν το 2024 και περνάει κατά πάρα πολλές μονάδες τον Σούνακ), η οποία προηγήθηκε, πήγε πολύ καλά. Ο Στάρμερ έχει πει ότι με την κυβέρνηση των Εργατικών που πιθανά θα προκύψει μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξουν εμπόδια σε μία συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Αυτή είναι μία πρόταση από την οποία θεωρείται ότι μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Φωτ.: EPA

Μόλις πριν από ένα μήνα ο Όσμπορν είχε αναφέρει στην Επιτροπή Πολιτισμού του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι αξίζει να διερευνήσουν το θέμα, ενημερώνοντάς τους ότι έχει βρεθεί σε άμεσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για κάποιου είδους συμφωνία που θα επέτρεπε σε μερικά Γλυπτά να μείνουν ένα διάστημα στην Ελλάδα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλή συνεργασία, η οποία θα σήμαινε ότι θα έρχονταν εδώ αρχαιότητες από την Ελλάδα, αντικείμενα που ίσως δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα και σίγουρα δεν έχουν ιδωθεί ξανά, ενώ αρχαιότητες από τη συλλογή του Παρθενώνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε στην ενημέρωση εκείνη, δίνοντας την εικόνα ότι όλα προχωρούσαν καλά, εικόνα που ενδεχομένως είχε και η ελληνική κυβέρνηση. 

Το άγχος όμως του Ρίσι Σούνακ να μην δυσαρεστήσει την (πολύ) δεξιά πτέρυγα που εκφράζει και χάρη στην υποστήριξη της οποίας διαδέχθηκε την Λιζ Τρας και έγινε πρωθυπουργός, υπονόμευσε το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Από το φόβο του να μην κάνει κάποιου είδους επικοινωνιακού σόου με τα Γλυπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος ακυρώνοντας τη συνάντηση μαζί του, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μεταξύ συμμαχικών χωρών με καλές διμερείς σχέσεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ και «με τον πιθανότερο επόμενο ένοικο οι σχέσεις είναι παραπάνω από καλές» αναφέρουν. Δεν μπορεί πάντως να μην παρατηρήσει κανείς ότι η περίπτωση Σούνακ είναι η δεύτερη, μετά την Ανγκελα Μέρκελ, όπου ο Μητσοτάκης δεν τα πάει καλά με τον δεξιό ομολογό του, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας απέκτησε πολύ καλύτερες σχέσεις με τον σοσιαλδημοκράτη επόμενο καγκελάριο και όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα συμβεί και με τον Βρετανό Εργατικό. Στα συν της υπόθεσης πιστώνεται και η στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συντασσόμενα με την εθνική θέση, χωρίς διάθεση κομματικής αξιοποίησης.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ