Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Πάνω από 8.700 οι νεκροί κι από τις δύο πλευρές

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Πάνω από 8.700 οι νεκροί κι από τις δύο πλευρές Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των θυμάτων του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τον αριθμό πλέον να ξεπερνάει τα 8.700 άτομα. 

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το λεγόμενο υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το οποίο ελέγχεται από την Χαμάς, τουλάχιστον 7.326 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. Μεταξύ αυτών υποστηρίχτηκε πως είναι 3.038 παιδιά. Οι ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τον αριθμό των θυμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Γάζα. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει ανακοινώσει τουλάχιστον 1.400 νεκρούς. 

Η UNICEF ανέφερε πως τουλάχιστον 2.400 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς μέσα σε 18 ημέρες. Το δε Ισραήλ ανέφερε σήμερα πως ο αριθμός των ομήρων ανέρχεται σε 229

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας απάντησε με ένα έγγραφο 212 σελίδων που απαριθμεί τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητας χιλιάδων Παλαιστινίων που οι αρχές της Χαμάς, οι οποίες ελέγχουν τη Γάζα, δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ο Ομάρ Σακίρ, ο διευθυντής Ισραήλ και Παλαιστίνης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι δεν έχει καμία απόδειξη ότι οι αριθμοί είχαν παραποιηθεί. «Παρακολουθούμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και τρεις δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών γύρων εχθροπραξιών. Έχουμε γενικά διαπιστώσει ότι τα στοιχεία που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας είναι αξιόπιστα», δήλωσε σχετικά. 

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ανησυχία από τον ΟΗΕ 

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται ακόμα, στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου. Η συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται από το Ισραήλ στο σύνολο του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η εκπρόσωπος, καταγγέλλοντας επίσης τη χρήση εκρηκτικών με μεγάλη ακτίνα δράσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να μετακινηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες… και ενώ βρίσκονται υπό πλήρη πολιορκία δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με βίαιες μετακινήσεις, που συνιστούν έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε η ίδια.

«Οι τυφλές επιθέσεις που γίνονται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης μη κατευθυνόμενων ρουκετών στο Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν», είπε η ίδια.

Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις «πρέπει να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους όλους τους αμάχους που έχουν συλληφθεί και συνεχίζουν να κρατούνται. Η ομηρεία συνιστά επίσης έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Σαμντσανί.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, η Σαμντασανί τόνισε ότι δεν εξαρτάται από την Ύπατη Αρμοστεία να το αποφασίσει αυτό. «Ο χαρακτηρισμός άλλων εγκλημάτων πρέπει πραγματικά να γίνει από δικαστήριο στο πλαίσιο ανεξάρτητης διαδικασίας», δήλωσε η ίδια.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» και «υπέρ των τρανς» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: στο όπλο του δράστη βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα ιδεολογικά μηνύματα - Οι αρχές ερευνούν το εύρημα, ενώ η υπόθεση πυροδοτεί έντονη συζήτηση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM