Πόλεμος στο Ισραήλ- Νετανιάχου: Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή

Πόλεμος στο Ισραήλ- Νετανιάχου: Η απάντησή μας «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Η απάντηση του Ισραήλ θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον πόλεμο. 

Ο Νετανιάχου μιλούσε σε δημάρχους των νότιων συνοριακών πόλεων, που δέχθηκαν πλήγματα από τον πόλεμο στο Ισραήλ. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι «ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εκστρατείας και μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Η ηγεσία σας είναι πολύ ισχυρή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται ισχυρή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι «το κράτος θα γυρίσει κάθε πέτρα για να σας βοηθήσει όλους» και πρόσθεσε ότι «σας ζητά να μείνετε δυνατοί γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Αγκαλιάζω εσάς και τους κατοίκους, είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ολοκληρωτικός αποκλεισμός της Γάζας- Χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα

Το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη αποκλεισμό» στη Γάζα και εξαπέλυσε εκατοντάδες πλήγματα εναντίον της, καθώς η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν ομήρους που κρατούνταν εκεί.

Μόλις τη Δευτέρα, περισσότερο από δύο ημέρες από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν πόλεις και χωριά στο νότιο έδαφός της. 

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον στρατό να θέσει τη Γάζα υπό πολιορκία, μια φράση που σπάνια εκφέρεται δημοσίως από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Έχω διατάξει την πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, τα πάντα θα είναι κλειστά» επισήμανε. 

Την ίδια ώρα, Παλαιστίνιοι μαχητές πιστεύεται ότι απήγαγαν περισσότερους από 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής πολυμέτωπης επίθεσης στην οποία σκότωσαν περισσότερους από 700 άτομα.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε εκατοντάδες πλήγματα από αέρος και θαλάσσης, σκοτώνοντας περισσότερους από 500 Παλαιστίνιους στη Γάζα, μια περιοχή όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πού να καταφύγουν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κήρυξε επίσημα τον πόλεμο την Κυριακή και κάλεσε 300.000 εφέδρους σε υπηρεσία, σηματοδοτώντας μια πιθανή χερσαία επίθεση στη Γάζα - μια κίνηση που στο παρελθόν προκαλούσε πάντα τον θάνατο πολλών αμάχων. 

Η Γάζα βρίσκεται υπό έναν 16ετή ισραηλινό αποκλεισμό μετά την εκλογή της Χαμάς το 2006, καθώς και από συνήθεις αποκλεισμούς στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι το Κατάρ, το οποίο έχει μεσολαβήσει στο παρελθόν μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, εργαζόταν επειγόντως για να διαπραγματευτεί την ελευθερία γυναικών και παιδιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 παλαιστινιακών γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες το Κατάρ διεξάγει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου, «εξελίσσονται θετικά», επισημαίνει το πρακτορείο. 

Στρατιώτες σκότωσαν δύο ενόπλους στα σύνορα με τον Λίβανο

Ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, σκότωσαν τουλάχιστον δύο ενόπλους οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα από το έδαφος του Λιβάνου σήμερα, ανακοίνωσε ο στρατός, σε μια ένδειξη ενός πιθανού νέου μετώπου, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονται με τη Χαμάς στη Γάζα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι στρατιώτες «σκότωσαν έναν αριθμό ένοπλων υπόπτων που διείσδυσαν στο έδαφος του Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου» και «στρατιωτικά ελικόπτερα πλήττουν αυτή τη στιγμή τη ζώνη αυτή».

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην Ανταμίτ, απέναντι από τις μεθοριακές λιβανέζικες πόλεις Αάλμα Ελ Σαμπ και Ζαχάτζρα.

Ένας εκπρόσωπος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο είπε ότι είναι ενήμερος για ένα επεισόδιο στα νότια σύνορα αλλά δεν διέθετε περισσότερες πληροφορίες. Ο στρατός του Λιβάνου δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.


Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM