Φουκουσίμα: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση ρίψης νερού με τρίτιο στον Ειρηνικό

Φουκουσίμα: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση ρίψης νερού με τρίτιο στον Ειρηνικό Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ξεκίνησε σήμερα στην Ιαπωνία η δεύτερη φάση της ρίψης στη θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού TEPCO, η ρίψη των υδάτων άρχισε στις 10:18 (04:18 ώρα Ελλάδας), με τη συγκεκριμένη κίνηση να έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας καθώς το νερό περιέχει τρίτιο από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Σημειώνεται πως η πρώτη φάση είχε ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου, με ποσότητες νερού που προέρχονται από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα να ρίχνονται στον Ειρηνικό ωκεανό, μετά την τήξη που προκάλεσε στους τρεις αντιδραστήρες ο μεγάλος σεισμός του 2011 και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Τα νερά που χρησιμοποιούνταν για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες, παρέμεναν για χρόνια αποθηκευμένα σε πελώριες δεξαμενές στο πυρηνικό εργοστάσιο, και πέρασαν από ειδική επεξεργασία για να αφαιρεθούν ραδιενεργές ουσίες, με την εξαίρεση του τριτίου, που πάντως δεν είναι επικίνδυνο παρά σε πολύ υψηλές και συγκεντρωμένες δόσεις, όπως αναφέρουν ειδικοί.

Έτσι, η TEPCO διαλύει πρώτα το τριτιούχο νερό σε θαλασσινό νερό πριν ρίξει τα χρησιμοποιημένα ύδατα στον Ειρηνικό ωκεανό, ώστε το επίπεδο ραδιενέργειας να μην ξεπερνά το όριο των 1.500 μπεκερέλ ανά λίτρο.

Το συγκεκριμένο όριο είναι 40 φορές χαμηλότερο από το ισχύον στην Ιαπωνία, και είναι επίσης επτά φορές χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πόσιμο νερό, όπως επισημαίνουν οι Ιάπωνες επιστήμονες.

Αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία για τα νερά από τη Φουκουσίμα

Αν και η συγκεκριμένη κίνηση της Ιαπωνίας πήρε το «πράσινο φως» από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ξέσπασε διπλωματική κρίση μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο, καθώς η Κίνα ανέστειλε όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από τη γειτονική της χώρα.

Παράλληλα και η Ρωσία εξετάζει να προχωρήσει στο ίδιο μέτρο, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Ιαπωνία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως σημείωσε από την πλευρά του στέλεχος της TEPCO την περασμένη εβδομάδα, «όπως συνέβη και κατά την πρώτη ρίψη, συνεχίζουμε να επιτηρούμε το επίπεδο του τριτίου. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το κοινό με σαφή και κατανοητό τρόπο, στη βάση επιστημονικών τεκμηρίων».

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης -που κράτησε 17 ημέρες- έπεσαν στον ωκεανό περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού με τρίτιο.

Η TEPCO έχει προγραμματίσει άλλες τρεις τέτοιες ρίψεις μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ενώ συνολικά πάνω από 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που περιέχει τρίτιο αναμένεται να πέσουν στη θάλασσα, με το Τόκιο να επισημαίνει πως όλη η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, μέχρι τις αρχές του 2050, για να αποφευχθούν προβλήματα στο περιβάλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM