Φουκουσίμα: Ψαράδες κατά της κυβέρνησης, για την απόρριψη νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο

Φουκουσίμα: Ψαράδες κατά της κυβέρνησης για το νερό από τον πυρηνικό σταθμό που πέφτει στον ωκεανό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Προσφυγή καταθέτουν περίπου 100 ψαράδες και κάτοικοι της Φουκουσίμα σε βάρος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας προκειμένου να σταματήσει η απόρριψη νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο.

«Η απόρριψη του νερού στον ωκεανό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή επειδή επιδεινώνει τα βάσανα των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος» της Φουκουσίμα το 2011, έπειτα από ένα γιγάντιο τσουνάμι, ανέφερε χαρακτηριστικά η Σουζίε Τανζί, μέλος της συλλογικότητας που προχωρεί στην προσφυγή.

Η προσφυγή των κατοίκων της Φουκουσίμα θα κατατεθεί την Παρασκευή στο πρωτοδικείο της περιοχής, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σουζίε Τάνζι. 

«Η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεσή της να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των ψαράδων πριν αποφασίσει για την απόρριψη», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι μια κακή πολιτική, επειδή αψηφά την αντίθεση όχι μόνο του συνεταιρισμού των ψαράδων της Φουκουσίμα, αλλά και συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα».

Η κίνηση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απορρίψει στη θάλασσα νερό από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ψαράδων της χώρας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι θα υποστούν τις συνέπειες.

Μάλιστα, οι φόβοι των ψαράδων της Φουκουσίμα έχουν αρχίσει να επαληθεύονται καθώς, αφότου άρχισε η απόρριψη των υδάτων στα τέλη Αυγούστου, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ διέκοψαν όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλάσσιων προϊόντων, την ώρα που αυτές οι δύο χώρες αντιπροσώπευαν μαζί το 42% των εξαγωγών του ιαπωνικού τομέα κατά το 2022.

Τι περιέχει το νερό από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Σημειώνεται πως απορρίπτονται στον Ειρηνικό ωκεανό όμβρια και υπόγεια ύδατα, όπως και νερό που ήταν απαραίτητο για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές το 2011.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, το νερό της Φουκουσίμα έχει καθαριστεί από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, με εξαίρεση πάντως το τρίτιο, που δεν είναι βλαβερό παρά σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Το συγκεκριμένο νερό που περιέχει τρίτιο, αραιώνεται στη συνέχεια με θαλασσινό νερό πριν απορριφθεί στον Ειρηνικό ωκεανό, ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειάς του να μην υπερβαίνει το όριο των 1.500 μπεκερέλ/λίτρο. 

Αν και οι Ιάπωνες ειδικοί ισχυρίζονται πως το συγκεκριμένο επίπεδο ραδιενέργειας είναι 40 φορές κατώτερο από τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και τις γειτονικές χώρες αυξάνονται.

Μάλιστα, η κίνηση της Κϊνας να θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων έκανε το Τόκιο να αντιδράσει, ζητώντας από το Πεκίνο να αναθεωρήσει, με το επιχείρημα πως η απόρριψη του νερού στη θάλασσα έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαδικασία να μην θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Συνολικά η Ιαπωνία υπολογίζει να απορρίψει στη θάλασσα πάνω από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού με τρίτιο από τη Φουκουσίμα και θα το πράξει σταδιακά, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2050, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM