Ρωσία: Πρόστιμο για προβολή ταινίας «με θέμα την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα » χωρίς την σήμανση 18+

Ρωσία: Πρόστιμο για προβολή ταινίας «με θέμα την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα » χωρίς την σήμανση 18+ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Βαρύ πρόστιμο επιβλήθηκε σε τηλε-πλατφόρμα στη Μόσχα για αναπαραγωγή ταινίας που αναφερόταν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ένα ακόμη περιστατικό που αποτελεί δείγμα του διωγμού που υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στη Ρωσίας σημειώθηκε σήμερα όταν δικαστήριο της Μόσχας, επέβαλε πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ρουβλίων (10.105 δολαρίων) σε δημοφιλή ρωσική πλατφόρμα διαδικτυακών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Ο λόγος όπως αναφέρθηκε ήταν επειδή δεν έβαλε την σήμανση 18+ σε μια ταινία που αναφερόταν σε σχέσεις που αφορούν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η Ivi, η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα ivi.ru, είχε χαρακτηρίσει την ιταλική κωμωδία «Perfect Strangers» («Τέλειοι ξένοι») ως κατάλληλη για ηλικίες 16+, παραβιάζοντας τους αυστηρούς νόμους της Ρωσίας που απαγορεύουν την προώθηση «μη παραδοσιακών» σχέσεων σε παιδιά. Η Ρωσία πέρυσι σκλήρυνε τους νόμους της κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, επιτρέποντας στις αρχές να επιβάλουν πρόστιμο σε οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό που προωθεί την ομοφυλοφιλία δημοσίως, στο διαδίκτυο ή σε ταινίες, βιβλία ή διαφημίσεις.

Οι ιστοστελίδες δεν έχουν τη δυνατότητα να μοιράζουν υλικό σχετικό με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ή οτιδήποτε μπορεί να ωθήσει τα παιδιά στο να αναζητήσουν την πιθανότητα φυλομετάβαση. Ακόμα, ο νόμος μπλοκάρει και την πώληση σχετικού υλικού, ακόμα και βιβλίων και ταινιών.  Ομοίως, και στη διαφήμιση απαγορεύεται η συμπερίληψη «πληροφοριών που παρουσιάζουν μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις ή προτιμήσεις». 

Η εταιρεία Ivi δήλωσε ότι θα εξετάσει την απόφαση του δικαστηρίου και θα αποφασίσει αν θα υποβάλει έφεση. «Συνεχίζουμε να λειτουργούμε προληπτικά με τη δική μας βάση περιεχομένου και διασφαλίζουμε όλο αυτό το περιεχόμενο στην πλατφόρμα μας με σωστή σήμανση» ανέφερε η ρωσική εταιρεία.

Σύγχυση στη Ρωσία από τους περιορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα 

Οι πιο αυστηροί περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ρωσία έχουν προκαλέσει σύγχυση στις πλατφόρμες διαδικτυακών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Η αστυνόμευση του περιεχομένου μπορεί να απαιτήσει παρά πολλές ώρες για να ελεγχθεί το περιεχόμενο που θα μπορούσε να παραβιάζει τους νέους κανόνες. Οι υποθέσεις μπορεί να ξεκινήσουν από την κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor χωρίς προειδοποίηση, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η IVI είναι μια από τις δεκάδες και πλέον πλατφόρμες στην Ρωσία στις οποίες έχουν επιβληθεί ή κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές επειδή έδειξαν περιεχόμενο που σχετίζεται με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ χωρίς την σήμανση 18+, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στην Kinopoisk, μια πλατφόρμα διαδικτυακών τηλεοπτικών υπηρεσιών που ανήκει στον τεχνολογικό γίγαντα Yandex που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, είχε επιβληθεί αυτόν τον μήνα πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ρουβλίων επειδή είχε λανθασμένη σήμανση σε μερικές ταινίες. Η Yandex ισχυρίσθηκε ότι οι ταινίες είναι προσβάσιμες μόνο μέσω συνδρομής και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Οι Ρώσοι κοινοβουλευτικοί ισχυρίζονται ότι οι νόμοι της Ρωσίας είναι αναγκαίο να προστατέψουν την κοινωνία από αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως παρηκμασμένες «Δυτικές αξίες».

Οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι έχουν διατυπωθεί για να αποκλείσουν την εκπροσώπηση των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων ανδρών, των αμφισεξουαλικών και των διεμφυλικών από την δημόσια ζωή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση ΛΟΑΤΚΙ+ όρων: Το 2025 ως «Έτος της Οικογένειας» και η εντεινόμενη καταστολή

Διεθνή / H Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση ΛΟΑΤΚΙ+ όρων: Το 2025 ως «Έτος της Οικογένειας» και η εντεινόμενη καταστολή

Η τουρκική κυβέρνηση απαγορεύει τη χρήση όρων όπως «κοινωνικό φύλο», «σεξουαλικός προσανατολισμός» και «LGBT» το 2025 - Οι σημαντικότερες επιθέσεις και η κατάσταση των δικαιωμάτων στην Τουρκία
LIFO NEWSROOM
Στα όρια Ινδία-Πακιστάν: Δεκατρεις νεκροί άμαχοι λέει το Νέο Δελχί - Έκρηξη στη Λαχόρη

Διεθνή / Στα όρια Ινδία-Πακιστάν: Δεκατρεις νεκροί άμαχοι λέει το Νέο Δελχί - Έκρηξη στη Λαχόρη

Νέες στρατιωτικές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν στο Κασμίρ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες - Οι εξελίξεις, οι αιτίες της κρίσης και ο κίνδυνος κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 7 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία

Διεθνή / Μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 7 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία

Η μελέτη του Lancet αποκαλύπτει ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί παγκόσμια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας, με ελάχιστη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες.
LIFO NEWSROOM
Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας προσπάθησε πολλές φορές να αποτάξει τον τίτλο του αντιεμβολιαστή, ωστόσο οι πράξεις και τα λόγια του έως σήμερα αποδεικνύουν το αντίθετο
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM