Ινστιτούτο SIPRI: Τα πυρηνικά οπλοστάσια μεγεθύνονται ξανά - Αυξήθηκε ο αριθμός στα πυρηνικά όπλα

Ινστιτούτο SIPRI: Τα πυρηνικά οπλοστάσια μεγεθύνονται ξανά - Αυξήθηκε ο αριθμός στα πυρηνικά όπλα Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Pixabay
0

Ενισχύονται τα πυρηνικά οπλοστάσια που υπάρχουν σε εννέα κράτη παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρύτερη επιδείνωση της παγκόσμιας κατάστασης ασφαλείας.

Το σουηδικό κέντρο μελετών Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) στην ετήσια έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, εκφράζει και φέτος την έντονη ανησυχία του για τα πυρηνικά οπλοστάσια που αποσκοπούν στην επιπλέον ανάπτυξη. Το ινστιτούτο αναφέρει πως το παγκόσμιο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών μειώθηκε κατά σχεδόν 200 στις περίπου 12.512 από την αρχή του 2022 ως την αρχή του 2023. Ωστόσο στα πυρηνικά οπλοστάσια ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που χαρακτηρίζονται επιχειρησιακά, δηλαδή έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, αυξήθηκε κατά 86, υπολογίζεται ότι φθάνει πλέον τα 9.576.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου προειδοποιούν πως «οι παγκόσμιες μειώσεις των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών δεν μοιάζουν να έχουν παγώσει» αλλά αντιθέτως, «ο αριθμός τους αυξάνεται ξανά». Την ίδια ώρα, αναφέρουν πως «Ταυτόχρονα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αρχίσει εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους κεφαλών, των πυραύλων, των αεροσκαφών και των υποβρυχίων που είναι σε θέση να τις εκτοξεύουν, και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων που διαθέτουν».

Εκτός από τη Ρωσίας και τις ΗΠΑ, πυρηνικά οπλοστάσια διαθέτουν η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Αξίζει να αναφερθεί πως για δεκαετίες, ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειωνόταν σταθερά. Ωστόσο η μείωση οφειλόταν κυρίως στην καταστροφή παροπλισμένων πυρηνικών κεφαλών από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

«Τα περισσότερα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα σκληραίνουν τη ρητορική τους για τη σημασία των πυρηνικών όπλων, κι ορισμένα έχουν φθάσει στο σημείο να απειλούν άμεσα ή έμμεσα για τη δυνητική χρήση τους», υπογραμμίζει ο Ματ Κόρντα, εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Αυτός ο αυξημένος ανταγωνισμός ως προς τα πυρηνικά όπλα κλιμάκωσε δραματικά τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τέτοια, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων έχουν υποστεί βαριά πλήγματα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέστειλε τη Νέα START, τη μοναδική μείζονα συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών που απέμενε σε ισχύ– τον Φεβρουάριο του 2023.

Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για να επανέλθει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), έχουν αφεθεί κατά μέρος κι έχουν επισκιαστεί από την υποστήριξη της Τεχεράνης στη Μόσχα και την πολιτική κατάσταση στην Ισλαμική Δημοκρατία. Η επιτυχής κατάληξη του εγχειρήματος να επανέλθουν τα μέρη στην πλήρη τήρησή της μοιάζει απίθανη, διαπιστώνει το SIPRI.

Σε Ρωσία και ΗΠΑ τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι τα κράτη που διαθέτουν μακράν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια: μαζί, έχουν στην κατοχή τους περί το 90% των πυρηνικών κεφαλών. Η Κίνα καταλαμβάνει εδώ και πολύ καιρό την τρίτη θέση.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των επιχειρησιακών κεφαλών οφείλεται στην Κίνα, που από τις 350 έφθασε στις 410. Το Πεκίνο κάνει μεγάλες επενδύσεις στον στρατό του στο μέτρο που μεγεθύνονται η κινεζική οικονομία και η κινεζική επιρροή, σύμφωνα με τον διευθυντή του SIPRI Νταν Σμιθ.

«Η Κίνα έχει αρχίσει σημαντική επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της», επισημαίνει επίσης ο Χανς Μ. Κρίστενσεν, εκ των συντακτών της έκθεσης, για τον οποίο μοιάζει «δύσκολο» να συμφιλιωθεί αυτή η τάση με τον «διακηρυγμένο στόχο της Κίνας να έχει απλά τις ελάχιστες πυρηνικές δυνάμεις που απαιτούνται για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειάς της». Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα αύξησαν επίσης τα οπλοστάσιά τους, όπως και η Ρωσία, σε μικρότερο βαθμό (από τις 4.477 στις 4.489 κεφαλές), ενώ οι άλλες δυνάμεις με πυρηνικά οπλοστάσιο τα διατήρησαν ως είχαν. Ο Νταν Σμιθ σημειώνει πως μολαταύτα το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο βρίσκεται ακόμα πολύ κάτω από τα χρόνια του 1980, όταν ξεπερνούσε τις 70.000 κεφαλές.

Για τον ίδιο, η μεγέθυνση των στοκ δεν μπορεί να εξηγηθεί απλά και μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λαμβανομένων υπόψη παραγόντων όπως ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξή τους και το γεγονός πως οι περισσότερες χώρες που έκαναν αυτή την επιλογή δεν επηρεάζονται άμεσα από την ένοπλη σύρραξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM