Αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών το 2022

Αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών το 2022 - Οι χώρες που ενισχύουν το οπλοστάσιό τους Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου
0

Την αύξηση των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο το 2022 αποκάλυψε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά από μια χρονιά πολύ έντονης γεωπολιτικής αναταραχής.

Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2023, οι εννέα επίσημες και ανεπίσημες πυρηνικές δυνάμεις είχαν στην κατοχή τους 9.576 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες για χρήση ισχύς που ισοδυναμεί με «τουλάχιστον 135.000 βόμβες Χιροσίμα», σύμφωνα με το Nuclear Weapons Ban Monitor που δημοσιοποίησε η νορβηγική ΜΚΟ Norsk Folkehjelp.

Αυτό σημαίνει ότι προστέθηκαν 136 κεφαλές στα παγκόσμια πυρηνικά αποθέματα, πράγμα που οφείλεται στη Ρωσία, η οποία έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο του πλανήτη (5.889 επιχειρησιακές κεφαλές), καθώς και στην Κίνα, στην Ινδία, στη Βόρεια Κορέα και στο Πακιστάν.

«Η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική και παρατείνει μια τάση η οποία είχε ξεκινήσει το 2017», σχολίασε υπεύθυνη για την έκθεση, η Γκρέτε Λόγκλο Όστερν.

Ωστόσο, το συνολικό απόθεμα ατομικών όπλων, που περιλαμβάνει επίσης εκείνα που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, εξακολουθεί από την πλευρά του να μειώνεται. Αναλυτικότερα, ο αριθμός τους μειώθηκε από 12.705 σε 12.512 μέσα σε έναν χρόνο, λόγω της καταστροφής παλαιών κεφαλών στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δεν σταματήσει η προσθήκη νέων κεφαλών, «ο συνολικός αριθμός πυρηνικών όπλων στον κόσμο θα ξαναρχίσει επίσης να αυξάνεται σύντομα για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», προειδοποίησε η Λόγκλο Όστερν.

Οι οκτώ πυρηνικές δυνάμεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα, ενώ το Ισραήλ θεωρείται ανεπίσημα πυρηνική δύναμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM