ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

DW: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχοποιεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

DW: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχοποιεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα Facebook Twitter
0

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους, με συνθήματα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γράφει η Deutsche Welle. 

Αν ήταν στο χέρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τάλια Αϊντίν πιθανότατα δεν θα υπήρχε, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, για την 26χρονη υποψήφια βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι τρανς. 

H Τάλια Αϊντίν είναι από τα άτομα στα οποία αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος σχεδόν κάθε ημέρα, παραμονές των εκλογών. «Αυτή η χώρα δεν έχει ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», είπε σε προεκλογική ομιλία του, απειλώντας να δώσει «ένα μάθημα» σε όσους την υποστηρίζουν. 

Ωστόσο, τέτοιες δηλώσεις κατά των queer ατόμων δεν είναι κάτι νέο στην Τουρκία, σημειώνει η Deutsche Welle. Εδώ και χρόνια, τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έχουν τροφοδοτήσει ένα εχθρικό κλίμα εναντίον τους, αποκαλώντας δημόσια αυτούς τους ανθρώπους «διεστραμμένους» και εξισώνοντάς τους με τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόσφατα, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι υπέρ του γάμου με ζώα.

Τέτοια μηνύματα έχουν συνέπειες για τα μέλη της κοινότητας. Το περασμένο καλοκαίρι, σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, πολίτες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μεταξύ άλλων την απαγόρευση της «γκέι προπαγάνδας». Όταν η τρανς γυναίκα Σελίν Τζιγκερτζί ήθελε να ανοίξει ένα σαλόνι ομορφιάς στο Ικόνιο, συγκεντρώθηκε όχλος μπροστά από το σπίτι της ζητώντας της με επιθετικό τρόπο να φύγει από τη πόλη.  

Τάλια Αϊντίν: «Δεν είμαι εγώ αυτή που πρέπει να φοβάται» 

«Δεν μπορώ να αποδεχτώ πως τώρα αισθάνομαι λιγότερη ασφάλεια από όταν ήμουν 14 χρονών και οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήμουν αγόρι», δηλώνει η Τάλια Αϊντίν. 

«Δεν είμαι εγώ αυτή που πρέπει να φοβάται αυτούς, αυτοί πρέπει να φοβούνται μελλοντικά έναν δίκαιο δικαστή», συμπληρώνει η υποψήφια βουλευτής. 

Όμως, πριν από λίγους μήνες δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε η ίδια ότι θα πολιτευόταν σε μια χώρα υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ότι μπορεί να την κάνει, την αιφνιδίασε θετικά και είναι σίγουρη πως η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής. 

Σύμφωνα με την οργάνωση «Transrespect», η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών τρανς ανθρώπων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην πολιτική. Η κυβέρνηση Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011 για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Οι γυναίκες και τα queer άτομα φοβούνται πως εάν επανεκλεγεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση. Είναι προφανές πως οι απειλές δεν θα μείνουν σε λεκτικό επίπεδο, σημειώνει η Ντενίζ Αλτούντας από το Κέντρο Ερευνών Γυναικών και Οικογένειας του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας. 

«Φαντάσου κάθε μέρα ένας πολιτικός να σε απειλεί κατά την ομιλία του, να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχεις, να σε περιγράφει ως απειλή για τη κοινωνία», σημείωσε. Εάν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, είναι αναπόφευκτος ο περαιτέρω περιορισμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, καταλήγει η Deutsche Welle. 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Διεθνή / Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Η πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν για συνάντηση στην Αλάσκα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς μια συμφωνία που θα ευνοεί τη Μόσχα μπορεί να αποδυναμώσει την Ουκρανία και τη δυτική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM