Σουδάν: Προσγειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια

Σουδάν: Προσγειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Προσγειώθηκε σήμερα στο Σουδάν το πρώτο αεροπλάνο για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε 1.500 ασθενείς.

Το αεροπλάνο μετέφερε οκτώ τόνους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου χειρουργικού εξοπλισμού καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Το αεροπλάνο, το οποίο μεταφέρει επίσης ανθρωπιστικό προσωπικό, απογειώθηκε από το Αμμάν και προσγειώθηκε στο Πορτ-Σουδάν, μια παραθαλάσσια πόλη 850 χλμ. ανατολικά του Χαρτούμ, όπου επικεντρώνονται οι μάχες. Ο εναέριος χώρος του Σουδάν είναι κλειστός από τις 15 Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι μάχες στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), αυτή η αποστολή περιέχει «προϊόντα αναισθησίας, επιδέσμους, υλικό για τη χρήση ραμμάτων και άλλα χειρουργικά αντικείμενα».

Αυτός ο εξοπλισμός «θα καταστήσει δυνατή τη θεραπεία 1.500 τραυματιών, ελπίζουμε τώρα να είμαστε σε θέση να τον παραδώσουμε γρήγορα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία στο Χαρτούμ», είπε στους δημοσιογράφους ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Αφρική, Πάτρικ Γιούσεφ.

Όμως, όπως προειδοποιεί ο ίδιος, για την παροχή φροντίδας «χρειαζόμαστε περισσότερες εγγυήσεις ασφαλείας στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ», όπου η πλειονότητα των μαχών, που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, συνεχίζεται.

Στο Νταρφούρ, η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», προσθέτει, «ο πληθυσμός είναι εκτοπισμένος, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τον ακολουθούσαμε αλλά στην παρούσα κατάσταση είναι αδύνατο».

Για τους γιατρούς στο Σουδάν, είναι πάνω απ' όλα απαραίτητο να αποκαταστήσουν την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση και να απομακρύνουν τους μαχητές που καταλαμβάνουν ορισμένες εγκαταστάσεις.

Σουδάν - 15 βομβαρδισμένα νοσοκομεία

Απαιτούνται επίσης εναλλακτικές λύσεις για τα 15 βομβαρδισμένα νοσοκομεία και ομάδες γιατρών για να αντικαταστήσουν συναδέλφους τους που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται για δύο εβδομάδες.

«Μόνο το 16% των νοσοκομείων λειτουργεί στο Χαρτούμ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάσταση είναι τραγική λόγω της έλλειψης γιατρών και της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού» προειδοποιεί επίσης ο Γιούσεφ, ο οποίος διευκρινίζει ότι εάν «σε φυσιολογικές συνθήκες, ένα νοσοκομείο πρέπει να ανεφοδιάζεται κάθε δύο μέρες, σε καιρό πολέμου, ειδικά αν όπως αυτή τη στιγμή λεηλατούνται και δέχονται επιθέσεις τα νοσοκομεία, η περίοδος αυτή συντομεύεται».

Είναι επίσης απαραίτητο, προειδοποιούν οι γιατροί, να βρεθούν οι πόροι για τη φροντίδα των «12.000 ασθενών» που χωρίς αιμοκάθαρση σε νοσοκομεία όπου τα αποθέματα είναι άδεια και οι γεννήτριες είναι εκτός λειτουργίας, «κινδυνεύουν να πεθάνουν».

«Τα χρόνια νοσήματα θα είναι στις μελλοντικές μας προτεραιότητες», σημειώνει ο Γιούσεφ.

Καταρχάς, λέει ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη, «η ΔΕΕΣ ετοιμάζεται να ναυλώσει ένα δεύτερο αεροπλάνο για να παραδώσει περισσότερα ιατρικά εφόδια και ανθρωπιστικό προσωπικό».

Σουδάν - Πάνω από 500 οι νεκροί και 4.000 οι τραυματίες

Από τις 15 Απριλίου, 528 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 4.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Σουδάν. Αλλά αυτός ο απολογισμός παραμένει πολύ προσωρινός καθώς δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει κάποιος τα πτώματα που κείτονται στους δρόμους και ως εκ τούτου οι νεκροί είναι αδύνατο να καταγραφούν.

«Οι άνθρωποι της σουδανικής Ερυθράς Ημισελήνου βρίσκονται στους δρόμους προσπαθώντας να περισυλλέξουν τα πτώματα», σύμφωνα με τον Γιούσεφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM