Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε πατέρα για αντιπολεμική ζωγραφιά της κόρης του

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε πατέρα για αντιπολεμική ζωγραφιά της κόρης του Facebook Twitter
Φωτ.: Olga Podolskaya
0

Ένας πατέρας στη Ρωσία καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού, λόγω αντιπολεμικής ζωγραφιάς της κόρης του.

Ο Αλεξέι Μοσκαλιόφ, ο οποίος έχασε την επιμέλεια της 13χρονης κόρης του, έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του δικαστηρίου, ο Μοσκαλιόφ διέφυγε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη. Ο δικηγόρος του, Βλαντίμιρ Μπιλιένκο, είπε ότι τον είδε για τελευταία φορά την Δευτέρα. «Η ετυμηγορία διαβάστηκε απόντος του κατηγορουμένου, επειδή έχει εξαφανιστεί και δεν εμφανίστηκε στη δίκη», είπε η εκπρόσωπος Τύπου που δικαστηρίου, Ελένα Μιχαϊλόφσκαγια.

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο έκρινε τον 54χρονο Μοσκαλιόφ ένοχο για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών, την ποινή που είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας.

Ρωσία: Η υπόθεση έγινε σύμβολο της κυβερνητικής καταστολής

Η υπόθεση αυτή έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της ανελέητης καταστολής όσων αντιτίθενται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πήρε όμως νέα τροπή σήμερα, όταν δικαστήριο της πόλης Εφρέμοφ, ανακοίνωσε ότι ο Μοσκαλιόφ, ο οποίος είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από την 1η Μαρτίου, έφυγε από τη χώρα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial κατήγγειλε την «καταστολή» σε βάρος του Μοσκαλιόφ και της κόρης του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια «απόπειρα εκφοβισμού όλων εκείνων που αντιτάσσονται στον πόλεμο». «Θεωρούμε τον Μοσκαλιόφ πολιτικό κρατούμενο» πρόσθεσε η οργάνωση, την οποία διέλυσαν πέρυσι οι ρωσικές δικαστικές αρχές.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Μαρία, η 13χρονη κόρη του Μοσκαλιόφ, σε μια ζωγραφιά της, στο σχολείο, έβαλε πυραύλους να στοχεύουν μια γυναίκα και ένα παιδί που έφεραν την ουκρανική σημαία. Στο πλαίσιο της δίωξης διαφωνούντων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διευθύντρια του σχολείου κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Κατά την έρευνα σε βάρος του πατέρα, οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν αναρτήσεις του στο διαδίκτυο με τις οποίες επέκρινε τον πόλεμο. Για αυτό του ασκήθηκε δίωξη για «δυσφήμηση του στρατού». Η κόρη του οδηγήθηκε σε στέγη ανηλίκων και της απαγορεύτηκε κάθε επαφή μαζί του. Το μέλλον της οικογένειας θα κριθεί σε μια άλλη δίκη, στις 6 Απριλίου, όπου ο Μοσκαλιόφ κινδυνεύει να στερηθεί οριστικά τα γονεϊκά δικαιώματά του. Ο δικηγόρος του είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Μαρία μπορεί να σταλεί σε ορφανοτροφείο μέσα στον επόμενο μήνα.

«Είμαι σε σοκ» είπε η δημοτική σύμβουλος Όλγα Ποντόλσκαγια. «Η φυλάκιση επειδή εξέφρασες την άποψή σου είναι κάτι φρικτό. Η διετής φυλάκιση είναι εφιάλτης», πρόσθεσε.

Σε μια ένδειξη της αγανάκτησης που έχει προκαλέσει αυτή η υπόθεση, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ένα κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών – παρά τις πιέσεις των αρχών – με το οποίο ζητείται να επιστρέψει το παιδί στον πατέρα του. Ακόμη και ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι μισθοφόροι του οποίου πολεμούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, εξέφρασε τη στήριξή του στη Μαρία και επέκρινε τις τοπικές αρχές.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-Reuters-BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολική κατοχή της Γάζας: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή

Διεθνή / Ολική κατοχή της Γάζας: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή

Ο Νετανιάχου εξετάζει την πλήρη στρατιωτική κατοχή της Γάζας, με διεθνείς οργανώσεις να προειδοποιούν για νέα κύματα θανάτων και εκτοπισμού
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πάρει θέση εναντίον του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Διεθνή / Ο Τραμπ «στη μάχη» κατά του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στις εκλογές για τον δήμο της Νέας Υόρκης, πιέζοντας υπέρ των Αντριου Κουόμο ή Έρικ Άνταμς για να βγάλει εκτός τον δημοκρατικό υποψήφιο Ζόχραν Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM