ΕΚΤ: Νέα αύξηση 0,75% στα επιτόκια για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

ΕΚΤ: Νέα αύξηση 0,75% στα επιτόκια για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Την αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός που «σαρώνει» την ευρωζώνη. 

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση (2% η συνολική αύξηση) με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να διαμορφωθεί πλέον στο 2%. Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες από 0,75% διαμορφώνεται στο 1,5%.

Τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας έχουν αλυσιδωτή επίδραση σε ολόκληρη την ευρωζώνη και επηρεάζουν άμεσα τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια για αυτοκίνητα και οι πιστωτικές κάρτες θα γίνουν ακριβότερα και λιγότερο ελκυστικά.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερες δόσεις πληρωμών για το δημόσιο χρέος, επιδεινώνοντας έτσι και τα δημόσια ελλείμματά τους.

Το μέσο χρέος στην ευρωζώνη ανερχόταν στο 94,2% του ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, με την Ελλάδα (182,1%), την Ιταλία (150,2%) και την Πορτογαλία (123,4%) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ