Ναυάγιο σκάφους των ναζί διαρρέει ακόμα τοξικά χημικά στη θάλασσα

Ναυάγιο σκάφους των ναζί διαρρέει ακόμα τοξικά χημικά στη θάλασσα Facebook Twitter
Το ναυάγιο στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας - Φωτ.: Flanders Marine Institute (LiveScience)
0

Το ναυάγιο ενός ναζιστικού περιπολικού σκάφους που βυθίστηκε από βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη στη Βόρεια Θάλασσα το 1942 εξακολουθεί να διαρρέει επικίνδυνες χημικές ουσίες στη θάλασσα 80 ολόκληρα χρόνια μετά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου στο περιοδικό Frontiers in Marine Science αποδεικνύει ότι η ρύπανση που προκαλείται από το ιστορικό ναυάγιο επηρεάζει τη μικροβιολογία και τη γεωχημεία του πυθμένα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χιλιάδες ακόμη ναυάγια του Β' Παγκοσμίου στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσαν να μολύνουν επίσης το θαλάσσιο περιβάλλον. 

«Τα βαρέα μέταλλα μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές. Η ίδια η μεταλλική κατασκευή στο εσωτερικό του ναυαγίου μπορεί να είναι πηγή μεταλλικών ιόντων, μαζί με τα καύσιμα, τα χρώματα και τα λιπαντικά», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής του προγράμματος Maarten De Rijcke, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών της Φλάνδρας στο Βέλγιο. 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η θαλάσσια ζωή προσαρμόζεται στο ναυάγιο, με ορισμένα βακτήρια να μασουλούν ενδεχομένως τα υπολείμματα του βυθισμένου πλοίου. 

Ο De Rijcke δήλωσε ότι το ναυάγιο του V-1302 John Mahn επιλέχθηκε για τη μελέτη επειδή η θέση του στη Βόρεια Θάλασσα παρέχει μέσες υδρολογικές συνθήκες για τις ακτές της Φλάνδρας. Παράλληλα, βρίσκεται μακριά από τις γραμμές ναυσιπλοΐας, με καλή ορατότητα και σε προσιτό βάθος ενώ ήταν γνωστό ότι περιείχε πυρομαχικά, τα οποία είχαν καταγραφεί από δύτες.

Ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του ήθελαν να μάθουν αν τέτοια ναυάγια εξακολουθούν να επηρεάζουν τις μικροβιακές κοινότητες και τα περιβάλλοντα ιζήματα του βυθού όπου βρίσκονται.

Το John Mahn ήταν μια γερμανική αλιευτική μηχανότρατα όταν καθελκύστηκε το 1927, αλλά μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 επιτάχθηκε από το γερμανικό ναυτικό και έγινε περιπολικό σκάφος, με την ονομασία V-1302. Το σκάφος βυθίστηκε από βρετανικά βομβαρδιστικά κατά τη διάρκεια μάχης, στις 12 Φεβρουαρίου 1942. Συνολικά, 12 άτομα από το πλήρωμα σκοτώθηκαν ενώ 26 ακόμα διασώθηκαν από παραπλέοντα γερμανικά πλοία. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM