Στο στόχαστρο MKO του πρίγκιπα Χάρι μετά το θάνατο τριών ανθρώπων από ελέφαντες - «Νοιάζονται περισσότερο για τα ζώα»

Στο στόχαστρο MKO του πρίγκιπα Χάρι μετά το θάνατο τριών ανθρώπων από ελέφαντες - «Νοιάζονται περισσότερο για τα ζώα» Facebook Twitter
Φωτ.: African Parks
0

Δύο οργανώσεις άγριας ζωής, μεταξύ αυτών η μία με επικεφαλής των πρίγκιπα Χάρι, κατηγορούνται πως προτάσσουν τη φροντίδα των ζώων έναντι των ανθρώπων, μετά το θάνατο τριών ανδρών κατά τη διάρκεια διαδικασίας μετεγκατάστασης ελεφάντων. 

Τον Ιούλιο, πάνω από 250 ελέφαντες μετακινήθηκαν από το εθνικό πάρκο του Λιγουόντε του νότιου Μαλάουι στη δεύτερη μεγαλύτερη προστατευμένη περιοχή της χώρας, το Κασούνγκου. 

Η μεταφορά ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων του είδους που έχουν επιχειρηθεί ποτέ, σύμφωνα με τις τρεις ΜΚΟ που ενεπλάκησαν, οι οποίες προέβαλαν εικόνες και βίντεο της μεταφοράς των 263 ελεφάντων σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων. 

Ωστόσο, στα προωθητικά αυτά βίντεο και ποστ δεν αναφέρεται πουθενά πως δύο άνθρωποι από τοπικές κοινότητες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς από δύο ελέφαντες. Ο τρίτος άνθρωπος σκοτώθηκε σε διαφορετική περίσταση τον Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με τον Guardian, οι άνδρες ποδοπατήθηκαν ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας, οι ελέφαντες εισέβαλαν στα χωριά κοντά στο πάρκο, αναζητώντας τροφή και τρομοκρατώντας τους ντόπιους. 

Ο Malidadi Langa, επικεφαλής μιας ένωσης των κατοίκων χωριών πέριξ του εθνικού πάρκου Κασούνγου καταγγέλει τις οργανώσεις πως μετακίνησαν τα ογκώδη ζώα, προτού ολοκληρώσουν την κατασκευή φράκτη που θα προστάτευε τα χωριά και τους ανθρώπους τους. Μάλιστα, ανέφερε πως η African Parks με επικεφαλής τον Χάρι, που έχει συνδράμει και σε προηγούμενες μαζικές μετακινήσεις, επέσπευσε τη μετακίνηση. 

«Χαιρετίζουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ελεφάντων καθώς θα ενισχύσει τον τουρισμό του Κασούνγκου. Όμως, θεωρούμε πως θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο φράκτης προηγουμένως. Όταν μετέφεραν την πρώτη παρτίδα ελεφάντων, σε διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, τα ζώα διέφυγαν από την αφύλακτη πλευρά του πάρκου, κατευθυνόμενα στα χωριά. Ένας άνδρας σκοτώθηκε. Όταν εγείραμε το ζήτημα, είπαν πως οι ελέφαντες αποπροσανατολίστηκαν, τρεπόμενοι σε άτακτη φυγή» ανέφερε ο ίδιος. 

Και συνέχισε: «Περίπου την ίδια εβδομάδα, ελέφαντας σκότωσε και άλλον άνδρα, στην άλλη πλευρά του πάρκου.Η ειρωνία είναι πως το εθνικό πάρκο Λιγουόντε, από όπου προέρχονται οι ελέφαντες και το οποίο διαχειρίζεται η African Parks, είναι πλήρως φραγμένο. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτές οι υπηρεσίες προστασίας της φύσης ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ζώα απ'ό,τι τους ανθρώπους». 

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία του εθνικού πάρκου του Μαλάουι επιβεβαίωσε το θάνατο τριών ανδρών, σε δύο μεμονωμένα περιστατικά στις 12 Ιουλίου και στις 16 Σεπτεμβρίου. Στο πρώτο συμβάν, μάλιστα, χρειάστηκε να θανατωθούν και οι δύο ελέφαντες που προκάλεσαν τον θάνατο των ανδρών, όπως ορίζει ο νόμος του Μαλάουι. 

Σύμφωνα με τον Langa, οι οικογένειες των θυμάτων που πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον, αποζημιώθηκαν άπαξ από τις οργανώσεις με ποσό περίπου 160 δολαρίων. 

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία εντόπισε τον Λουίτζι Μαντζιόνε σε κατάστημα McDonald’s στην Πενσιλβάνια
LIFO NEWSROOM