Διαγωνισμός για το πιο άσχημο γκαζόν στη Σουηδία- Για την προστασία των αποθεμάτων νερού

Μαραμένα λουλούδια Facebook Twitter
0

Κάποιοι γείτονες μπορεί να «κοντράρονται» για τον πιο περιποιημένο κήπο. Στο μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας, οι κάτοικοι διαγωνίστηκαν για το ποιος έχει το πιο άσχημο γκαζόν. 

Ο ασυνήθιστος διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της δημοτικής αρχής του Γκότλαντ, για να προωθήσει την προστασία των αποθεμάτων νερού. 

Το νησί, που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, υποδέχθηκε αριθμό ρεκόρ επισκεπτών και κατοίκων το περασμένο καλοκαίρι. Ένα «κύμα» που έκανε τις τοπικές αρχές να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να κάνουν δραστικές αλλαγές, προκειμένου να προστατεύσουν τα αποθέματα νερού. 

Ο πληθυσμός του Γκότλαντ διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι που προκαλεί μεγάλη ζήτηση για νερό. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η διαθεσιμότητα νερού στο νησί αναμένεται να μειωθεί κατά 13,3% έως το 2050. Μέχρι το 2045 η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί πάνω από 40%. 

Ο διαγωνισμός στήθηκε έπειτα από την απαγόρευση άρδευσης που επιβλήθηκε στο Γκότλαντ, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να ποτίζουν το γκαζόν τους. «Μπορεί να σας φαίνεται λίγο περίεργο το γεγονός ότι θέλουμε να τιμήσουμε τα άσχημα γκαζόν», παραδέχθηκε η Μίμι Γκίμπσον, διευθύντρια μάρκετινγκ του δήμου. Όμως, συμπλήρωσε, ο διαγωνισμός είναι ένας τρόπος να θυμούνται οι κάτοικοι να μην σπαταλούν νερό και να αναζητήσουν τρόπους να προσαρμόσουν τους κήπους τους στις υπάρχουσες συνθήκες και την κλιματική κρίση. 

Διαγωνισμός για το πιο άσχημο γκαζόν στη Σουηδία- Για την προστασία των αποθεμάτων νερού Facebook Twitter
Κάποιες από τις συμμετοχές στον διαγωνισμό

Την πρώτη θέση του διαγωνισμού κατέκτησε ο κήπος του Μάρκους Νόρστρομ. Η κριτική επιτροπή έκανε λόγο, περιπαικτικά, για «πραγματικά άθλιο γκαζόν, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας για το πιο άσχημο γκαζόν του Γκότλαντ και έχει καλές προϋποθέσεις για μια πιο βιώσιμη βελτίωση». 

Ο κήπος του Νόρστρομ επιδεικνύει «αξιέπαινη τεμπελιά» και «μεγάλη φροντίδα για τα κοινά μας υπόγεια ύδατα», συμπλήρωσε η κριτική επιτροπή. 

Το βραβείο του για αυτή την έλλειψη προσπάθειας είναι η επίσκεψη από την κριτή και κηπουρό Σάρα Γκίστεντ, που θα τον συμβουλεύσει για τα φυτά που μπορεί να καλλιεργήσει στον κήπο του. Η Γκίστεντ δήλωσε ότι συχνά συμβουλεύει τους ανθρώπους να φυτέψουν βότανα, επειδή είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και πρότεινε ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. 

«Δεν πρέπει να λάβετε υπόψη μόνο τα φυτά, αλλά και το τι είδους περιβάλλον μπορείτε να δημιουργήσετε τα φυτά. Χρησιμοποιώ πέτρες για σκιά και να διατηρήσω την υγρασία των φυτών», συμπλήρωσε. 

Η δημόσια τηλεόραση SVT πρόσφατα μετέδωσε ότι τα επίπεδα του νερού στο νησί φαίνονται αρκετά υποσχόμενα, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση άρδευσης την 1η Σεπτεμβρίου. Η κατανάλωση αυτό το καλοκαίρι ήταν μικρότερη από εκείνο της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με αξιωματούχους που λένε ότι η μείωση οφείλεται στις εκστρατείες ενημέρωσης, τη στενότερη συνεργασία με τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και στον διαγωνισμό για το πιο άσχημο γκαζόν. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες διατροφικές οδηγίες από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κόντρα στην πολιτική Τραμπ

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Τραμπ είχε παρουσιάσει δικές της διατροφικές οδηγίες, ενθαρρύνοντας την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης τόσο από ζωικές όσο και από φυτικές πηγές
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη η προσπάθεια του Τραμπ να καταργήσει το δικαίωμα της ιθαγένειας εκ γενετής

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM