Κομισιόν: Υπό αξιολόγηση η απάντηση των ελληνικών αρχών για τις παρακολουθήσεις

Κομισιόν για υποκλοπές: Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά το θέμα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η απάντηση των ελληνικών αρχών για το θέμα των παρακολουθήσεων, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και κράτους δικαίου, Κρίστιαν Βίγκαντ, απάντησε σύμφωνα με το ΑΠΕ τα εξής:

«Η Επιτροπή έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές στις 29 Ιουλίου, σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα, κάτι το οποίο επισημαίνεται και στην έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, τον Ιούλιο του 2022. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία όπως και με τα άλλα κράτη-μέλη για τα οποία έχουν γίνει αναφορές για χρήση spyware».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βίγκαρντ ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει λάβει την απάντηση από τις ελληνικές αρχές και τώρα την εξετάζει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή θέλει να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την αναφορά χρήσης spyware όπως το Pegasus ή το Predator και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφάλειας. 

«Αυτό ζητήσαμε και λάβαμε μια απάντηση για αυτά τα θέματα. Σε αυτό το στάδιο το εξετάζουμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά αυτό το θέμα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Εξάλλου, ερωτηθείσα ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα της Επιτροπής, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναν, απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της απάντησης των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής.

Ο Βίγκαρντ επισήμανε, τέλος, ότι η εθνική ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όταν διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM