ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Βρετανία: Διαξιφισμοί Τρας-Σούνακ στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τη θέση του Τζόνσον

Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ ντιμπέιτ Facebook Twitter
Φωτ: Jacob King - WPA Pool/Getty Images
0

Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας στάθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλον και αναμετρήθηκαν στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ, διεκδικώντας τη θέση τους επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Οι δύο πολιτικοί συγκρούστηκαν στο πεδίο της οικονομίας, παρουσιάζοντας τα οράματά τους. Ο Σούνακ κατηγόρησε την Τρας ότι το σχέδιό της για τη μείωση των φόρων  «θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη δυστυχία» και θα κοστίσει στους Συντηρητικούς τις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά της, η Τρας ανέφερε ε ότι οι αυξήσεις φόρων που έφερε θα οδηγούσαν σε ύφεση. 

Τρας και Σούνακ μιλούσαν με έντονο ύφος σε πολλά σημεία του ντιμπέιτ, ανταλλάσσοντας βλέμματα-«φωτιά». Μάλιστα, αργότερα, υποστηρικτές της Τρας διαμαρτυρήθηκαν ότι ο Σούνακ ήταν πολύ επιθετικός –κάτι που διέψευσε η πλευρά του.

Η Τρας απάντησε στις προτάσεις του Σουνάκ για σκληρότερη στάση έναντι της Κίνας, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών μόλις τον περασμένο μήνα ζητούσε στενότερες διμερείς και οικονομικούς δεσμούς.

Ο Σουνάκ κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι έκανε δηλώσεις για μια «χρυσή εποχή» μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου. «Νομίζω ότι ήταν πριν από σχεδόν μια δεκαετία», απάντησε η υπουργός Εξωτερικών.

Εκτός από «πυρά», οι δύο Βρετανοί πολιτικοί αντάλλαξαν και φιλοφρονήσεις, με την Τρας να λέει ότι θα «λάτρευε» να έχει τον Σούνακ στην ομάδα της αν γίνει πρωθυπουργός, ενώ εκείνος εξήρε τη στάση της για τη Ρωσία.

«Πόρτα» στην επιστροφή Τζόνσον από Τρας και Σούνακ

Εν μέσω αναφορών ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ακόμη αποκλείσει μια πολιτική επιστροφή και οι δύο υποψήφιοι απέκλεισαν να του δώσουν ρόλο σε οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να ηγηθούν.

«Είμαι σίγουρη ότι θα έχει έναν ρόλο. Είμαι βέβαιη ότι θα έχει φωνή, αλλά δεν θα είναι μέρος της κυβέρνησης», είπε η υπουργός Εξωτερικών.

«Έχοντας περάσει χρόνο μαζί του αυτή την εβδομάδα για εξωτερικές υποθέσεις, υποψιάζομαι ότι δεν θα ήθελε μελλοντικό ρόλο στην κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα διάλειμμα», πρόσθεσε.

Ο Σουνάκ, του οποίου η παραίτηση από το υπουργικό συμβούλιο την ίδια μέρα με τον Σάτζιντ Τζαβίντ προκάλεσε την κατάρρευση του Τζόνσον, τον χαρακτήρισε  ως «ιδιαίτερο», αλλά είπε ότι είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου «φτάνει πια».

«Νόμιζα ότι όλα τα πράγματα που συνέβαιναν από την πλευρά της συμπεριφοράς δεν ήταν σωστά ... και είχαμε σαφώς διαφορετικές απόψεις από την πλευρά της οικονομίας», τόνισε.

Το παρασκήνιο του ντιμπέιτ

Η ομάδα της Λιζ Τρας κατηγόρησε τον Ρίσι Σούνακ ότι δεν την άφησε να μιλήσει και εκείνος συνέχισε να επικρίνει τα σχέδια μείωσης φόρων της, τονίζοντας ότι δεν «βγαίνουν».

Πηγές κοντά στον Σουνάκ είπαν ότι «κέρδισε το επιχείρημα» για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι οι φορολογικές περικοπές της θα τροφοδοτούσαν περαιτέρω τον πληθωρισμό και θα αύξαναν τα επιτόκια και τα στεγαστικά δάνεια των πολιτών.

Tο στρατόπεδο της Τρας είδε και εκείνο θετικά το ντιμπέιτ και ισχυρίζεται ότι ενώ ο Σούνακ έδειχνε ήρεμος ήταν «αναστατωμένος».

Πάντως, το βασικό πεδίο μάχης - και η μεγαλύτερη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο - εξακολουθεί να είναι η φορολογία.

Να σημειωθεί ότι Τρας έχει περιορίσει αυστηρά τις εμφανίσεις της στις εκπομπές και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί συνέντευξη στον βετεράνο πολιτικό δημοσιογράφο Άντριου Νιλ, ο οποίος θα συνομιλήσει με τον Σουνάκ την Παρασκευή. Το Channel 4 είπε ότι εξακολουθούσε να ελπίζει να πείσει την Τρας να λάβει μέρος.

Η πλευρά του Σούνακ αναφέρει ότι ο πολιτικός ότι θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες προκειμένου να τονίσει ένα από τα δυνατά του σημεία έναντι «στα αδύναμα της Τρας».

Με πληροφορίες BBC & Guardian

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM