Σεισμός στο Αφγανιστάν: 1.000 νεκροί και 1.500 οι τραυματίες, σύμφωνα με αξιωματούχους

Σεισμός στο Αφγανιστάν: 1.000 νεκροί και 1.500 οι τραυματίες σύμφωνα με αξιωματούχους Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Σχεδόν 1.000 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί και ακόμη περισσότεροι οι τραυματίες, στο Αφγανιστάν μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την χώρα.

Τον απολογισμό των νεκρών επιβεβαίωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο BBC ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα δήλωσε ότι εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο επικεφαλής πληροφοριών για την επαρχία Πακτικά, Μοχάμαντ Αμίν Χαζίφι, δήλωσε στο BBC ότι 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.500 τραυματίστηκαν.

Οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια, πρόσθεσε.

Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 44 χιλιόμετρα από τη νοτιοανατολική πόλη Khost λίγο μετά τη 01:30 τοπική ώρα, όταν πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν διεθνή βοήθεια, δήλωσε στο BBC ο Sam Mort από τη μονάδα της Unicef ​​στην Καμπούλ.

«Οι αρχές των Ταλιμπάν επικοινώνησαν νωρίς σήμερα το πρωί και ζήτησαν από την οικογένεια του ΟΗΕ εδώ στο Αφγανιστάν να τους υποστηρίξει για την αξιολόγηση των αναγκών και την ανταπόκριση σε όσους επλήγησαν», σημείωσε.

Οι σεισμοί προκαλούν σημαντικές ζημιές στο Αφγανιστάν καθώς οι κατοικίες σε πολλές αγροτικές περιοχές είναι ασταθείς, κακές κατασκευές και άτεχνα χτισμένες.

Ο Alem Wafa, αγρότης, μίλησε με κλάματα στο BBC και είπε ότι οι επίσημες ομάδες διάσωσης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο απομακρυσμένο χωριό Gyan, μία από τις πιο σοβαρά πληγείσες περιοχές.

«Δεν υπάρχουν επίσημοι φορείς για να παράσχουν βοήθεια, αλλά ήρθαν εδώ άνθρωποι από γειτονικές πόλεις και χωριά για να σώσουν ανθρώπους. Έφτασα σήμερα το πρωί και εγώ ο ίδιος βρήκα 40 πτώματα».

«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικρά, πολύ μικρά παιδιά. Υπάρχει ένα νοσοκομείο εδώ. Αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή. Δεν έχει τη δυνατότητα» πρόσθεσε.

Ντόπιοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters περιέγραψαν φρικτές σκηνές θανάτου και καταστροφής.

🚨: 1000+ have been killed in Afghanistan after a massive earthquake hit the country.

Not to forget that US stole around $7B Afghan money & the Afghan civilians are now living under brutal US sanction. Situation going extremely disastrous, Intl community must engage. pic.twitter.com/DYw9ec1r6N

Τα περισσότερα από τα θύματα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στις συνοικίες Gayan και Barmal στην Πάκτικα, σύμφωνα με γιατρό που μίλησε στο BBC. Το ειδησεογραφικό σάιτ Etilaat-e Roz ανέφερε ότι ένα ολόκληρο χωριό στο Gayan είχε καταστραφεί.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών με εστιακό βάθος περίπου 51 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε απόσταση άνω των 500 χλμ σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία. Μάρτυρες ανέφεραν ότι ένιωσαν τον σεισμό στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, καθώς και στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή σημαντικές ζημιές στο Πακιστάν, σύμφωνα με το BBC Urdu.

Ολόκληρο το Αφγανιστάν είναι σεισμογενής περιοχή, καθώς βρίσκεται σε μια τεκτονικά ενεργή περιοχή, πάνω από μια σειρά από ρήγματα, όπως το Chaman, το Hari Rud, το Central Badakhshan και το Darvaz.

Την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σεισμούς στη χώρα, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ενώ υπάρχουν κατά μέσο όρο 560 θάνατοι ετησίως από σεισμούς.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μπεν Κόεν: Πως ο συνιδρυτής της Ben & Jerry's συνδυάζει τον ακτιβισμό με την επιχειρηματικότητα

Διεθνή / Πώς ο συνιδρυτής των Ben & Jerry's έκανε την επιχειρηματικότητα εργαλείο πολιτικής ανυπακοής

Ο 74χρονος είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, έχοντας τοποθετηθεί για θέματα που αφορούν τη φυλετική ισότητα, τον ρόλο του χρήματος στην πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει θεωρία συνωμοσίας για τον καρκίνο του Τζο Μπάιντεν

Τα τελευταία χρόνι ο Μασκ είτε έχει υιοθετήσει είτε έχει φλερτάρει με τις θεωρίες συνωμοσίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων - από την πολιτική βία και την εκλογική νοθεία έως τα αντισημιτικά και ακροδεξιά αφηγήματα
LIFO NEWSROOM