Τα πέντε αιτήματα της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τα πέντε αιτήματα της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Η Τουρκία ανοίγει τα χαρτιά της όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τη χώρα. Ουσιαστικά θέτει τους όρους της για να πει το πολυπόθητο «ναι». 

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει για τις εγγυήσεις που ζητά η Άγκυρα από τη Στοκχόλμη. 

«Στο πλαίσιο της αρχής της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τη Σουηδία, η οποία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις» αναφέρει, χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζει πως η Τουρκία «απαιτεί από τη Σουηδία από το 2017 την έκδοση τρομοκρατών του PKK/PYD και του FETO, αλλά δεν έχει λάβει θετική απάντηση, ακόμα». 

Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη «τερματισμού της πολιτικής υποστήριξης» σε τρομοκρατικές οργανώσεις, που καταπολεμά η Τουρκία, αλλά και της χρηματοδότησής τους.

Όπως σημειώνει, «η Σουηδία, που έχει κάνει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έχει ανακοινώσει την απόφασή της να παρέχει 367 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του PKK/PYD, το οποίο απειλεί την εθνική ασφάλεια ενός μέλους της Συμμαχίας, της Τουρκίας». 

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη να σταματήσει η παροχή όπλων προς την ίδια οργάνωση, με την τουρκική πλευρά να ισχυρίζεται πως η Στοκχόλμη εξοπλίζει κυρίως με αντιαρματικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Άλλο ένα θέμα που τίθεται, είναι αυτό του σουηδικού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Η χώρα έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας από το 2019 μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019. 

Όσον αφορά στην επιχείρηση αυτή, η τουρκική πλευρά επισημαίνει πως «ασκούσε τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και διασφάλιζε την ασφάλεια των συνόρων».

Ζητά, δε, απ΄όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστήριξη στην προάσπιση των «νόμιμων δικαιωμάτων της, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας». Το εμπάργκο όπλων, όπως σχολιάζει, «αντιβαίνει στο πνεύμα της Συμμαχίας». 

Η Διεύθυνση επισημαίνει πως «όλα τα μέλη και να υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστούν, στο υψηλότερο επίπεδο, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Επαναλαμβάνοντας, με νόημα, τη σουηδική υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία «αναμένει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τη Σουηδία, η οποία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της αρχής της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΑΒΑΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διεθνή / Ισπανία: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, εν μέσω κρίσης καυσίμων και απορριμμάτων στην Αβάνα

Στην Αβάνα, η έλλειψη πετρελαίου έχει αρχίσει να παραλύει ακόμη και την αποκομιδή απορριμμάτων, με τους δρόμους να γεμίζουν σκουπίδια και τις αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα
THE LIFO TEAM
Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διεθνή / Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει επίσημα ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, στέλνοντας ισχυρό πολιτικό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Νέο βιβλίο αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι ο Ουίλιαμ του έχει επιτεθεί σωματικά

Στα απομνημονεύματά του ο πρίγκιπας Χάρι είχε ισχυριστεί ότι ο Ουίλιαμ τον άρπαξε από το γιακά και τον έριξε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, λόγω διαφωνίας που ξεκίνησε για τη Μέγκαν Μαρκλ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΤΖΙΟΥΦΡΕ, ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Δεν διέψευσε ποτέ πως ο πρίγκιπας Άντριου είχε σεξουαλική σχέση με τη Βιρτζίνια Τζιούφρε

Ένα email του 2015 περιλαμβάνει τον ισχυρισμό δημοσιογράφου ότι ο πρίγκιπας Άντριου είχε «συναινετική σεξουαλική σχέση» με τη Βιρτζίνια Τζούφρε, έναν ισχυρισμό που ο Τζέφρι Έπσταϊν δεν αμφισβήτησε
THE LIFO TEAM