Δον Κιχώτης: Ακροβασίες στο Παράδοξο σε μια έκθεση στη Σύρο

 Δον Κιχώτης : Ακροβασίες στο Παράδοξο σε μια έκθεση στη Σύρο Facebook Twitter
Βασίλης Πέρρος, Hourglass, 2021
0

Πόσο σαφής είναι η διάκριση μεταξύ πραγματικού και φανταστικού; Πού βρίσκονται τα όρια της παιδικότητας και την ενηλικίωσης; Οι άνθρωποι ζούμε περισσότερο χρόνο στην χειροπιαστή πραγματικότητα ή στον κόσμο του φαντασιακού; Με αφορμή τον Δον Κιχώτη, το θρυλικό μυθιστόρημα του μπαροκικού συγγραφέα Θερβάντες, ο οποίος μας ταξιδεύει στα ιπποτικά κατορθώματα και τις περιπέτειες του ήρωά του, κάνοντας μονίμως έκκληση τόσο στη φαντασία όσο και στην ευαισθησία και την ηθική του αναγνώστη, η έκθεση εντρυφεί στην έννοια της παιδικής ονειροφαντασίας, της αθωότητας και του παιχνιδιού.

Όπως συμβαίνει και στο μυθιστόρημα του Θερβάντες, ο τόπος και ο χρόνος είναι έννοιες σχετικές ενώ η πραγματικότητα διαστέλλεται κατά περίπτωση για να συμπεριλάβει τη μαγεία, το χιούμορ, το υπερφυσικό, το κωμικό αλλά και την άχρονη σοφία της ζωής. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το παράδοξο που υπαινίσσεται η ιστορία του ιδαλγού ήρωα, ότι τελικά ο κόσμος της παιδικότητας και της φαντασίας ίσως είναι σοφότερος, πιο ανθρώπινος, πιο ηθικός, πιο αυτονόητος από τον κόσμο της ύλης. Είναι ο κόσμος που φθάνει στην ουσία της ύπαρξης, του συναισθήματος, του καλού και του δίκαιου χωρίς εκπτώσεις, αλλοιώσεις ή συμβιβασμούς που διέπουν την πεζή πραγματικότητα και δηλητηριάζουν την αλήθεια. Όπως τα παιδιά δημιουργούν, παίζουν, ζουν με έναν τρόπο απόλυτο, ανεπιτήδευτο που δεν επιδέχεται κριτική, έτσι και ο Δον Κιχώτης ζει με απόλυτο τρόπο την δική του αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, κάνοντας τα όρια μεταξύ ιδεαλισμού και ρεαλισμού, τρέλας και λογικής, να φαντάζουν θολά.  

Οι δεκαεπτά καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών, τεχνοτροπιών και θεματικών, δημιουργώντας ένα παλίμψηστο διαθέσεων και υφολογικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο, μία κοινή προβληματική συνδέει το έργο τους και αφορά στην εναλλακτική θέαση της πραγματικότητας, την εξπρεσιονιστική ή μινιμαλιστική δήλωση μιας εσωτερικής αλήθειας που εκπλήσσει, προκαλεί τη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή και αιχμαλωτίζει την προσοχή του.

Δον Κιχώτης : Ακροβασίες στο Παράδοξο σε μια έκθεση στη Σύρο Facebook Twitter
Κική Κολυμπάρη, Land in sight, 2021

Ο εικαστικός κόσμος της Μαριάννας Κατσουλίδη βρίθει αναφορών στην παιδικότητα, τα παιχνίδια και τα μπιμπελό που παρουσιάζονται ως σύμβολα εσωτερικών αναζητήσεων, κρυφών συναισθημάτων, επιθυμιών, φόβων και συγκροτούν κυρίαρχα ένα μαγικό σύμπαν τρυφερότητας και ευαισθησίας. Ιδιαιτέρως εύγλωττο το έργο του Βασίλη Πέρρου, σκιαγραφεί με μαεστρία το πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, από την επιθυμία στη ματαίωση, χρησιμοποιώντας με γλαφυρό τρόπο στοιχεία οφθαλμαπάτης αλλά και ακραίο ρεαλισμό, με υπόβαθρο τον χρόνο που περνάει, κάνοντας τον θεατή να φαντάζεται εάν είναι πιθανή η αντίστροφη πορεία των πραγμάτων.

Ο Στέφανος Καμάρης επίσης χρησιμοποιεί την έννοια του παιχνιδιού ως μέσο ερμηνείας σχεδόν οποιουδήποτε φαινομένου ή σκέψης και με αυτόν τον τρόπο ξορκίζει τη σοβαρότητα της τέχνης και της ζωής, ενώ εντάσσει στο έργο του το στοιχείο του χρόνου και της αλλαγής που αυτός επιφέρει στα πράγματα, είτε αλλοιώνοντάς τα είτε ανασταίνοντάς τα. Ο Νίκος Μόσχος χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά στοιχεία τόσο από ιστορικά καλλιτεχνικά ρεύματα όσο και από την ποπ κουλτούρα, την καθημερινότητα και το κιτς, δημιουργώντας γκροτέσκα θέματα όπου ανθρώπινα μέλη συμμαχούν με μηχανικά κατασκευάσματα και ο χρόνος παραμονεύει για να αλλοιώσει την πραγματικότητα και να γεννήσει φανταστικές μορφές.

Δον Κιχώτης : Ακροβασίες στο Παράδοξο σε μια έκθεση στη Σύρο Facebook Twitter
Νίκος Μόσχος, Astonished cat, 2021

Η Σοφία Ροζάκη ισορροπεί μεταξύ ονείρου, μνήμης και υποσυνείδητου, λογικού και άλογου, χωρίς απαραιτήτως να διαχωρίζει τα δύο, απεικονίζοντας μία σκηνή που νιώθουμε ότι έχουμε ξαναδεί αλλά όχι έτσι ακριβώς, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα, στοιχεία κόμικ και εισφέροντας στην εικονολογία του συλλογικού ασυνείδητου μία σουρεαλιστική, τελείως προσωπική προσέγγιση. Παιγνιώδης, αλληγορικός και υπαινικτικός στα έργα του, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος καταφέρνει να είναι ανθρωποκεντρικός χωρίς να δίνει έτοιμες λύσεις, χωρίς ερμηνείες αλλά προσκαλώντας τον θεατή να βιώσει το έργο του, να αναγνωρίσει τους συμβολισμούς και να κάνει τους δικούς του συνειρμούς. Το έργο της Κικής Κολυμπάρη επιδέχεται πολλών ερμηνειών, εκκινώντας από στοιχεία της καθημερινότητας, του φυσικού τοπίου και του εσωτερικού χώρου, τα οποία διαπλάθονται σε αφηρημένες εικόνες που καλείται ο θεατής να ολοκληρώσει και να νοηματοδοτήσει μέσα από το δικό του προσωπικό αισθητήριο, ενώ οι συνθέσεις της Τζώρτζια Φάμπρις είναι προκλητικές, γεμάτες δυναμισμό συνθέτοντας έναν παράλληλο κόσμο, ανατρεπτικό και ιδιοσυγκρασιακό όπου η γυναικεία μορφή σπάει τα στερεότυπα, απελευθερώνεται και υπερβαίνει το αναμενόμενο. Τα στερεότυπα, οι κοινωνικοί περιορισμοί, το κοινώς αποδεκτό – ειδικά ως προς τη γυναικεία οντότητα - αποδομούνται επίσης στο έργο της Beskida Kraja, η οποία αναπτύσσει στο έργο της ένα περιβάλλον ελευθερίας.

Δον Κιχώτης: Ακροβασίες στο Παράδοξο σε μια έκθεση στη Σύρο Facebook Twitter
Γιώργος Τσεριώνης, Building a Babel tower, 2017

Οι μορφές στο έργο του Jack McConville βρίσκονται στο μεταίχμιο της αναπαράστασης και του αφηρημένου, απελευθερώνοντας τα υποκείμενα από τις επιταγές της κοινωνίας και δημιουργώντας έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης στα όρια του φανταστικού. Η δουλειά του Αλέξανδρου Βασμουλάκη αποκαλύπτει έναν κόσμο μεταξύ παρουσίας και απουσίας, πραγματικού και φαντασιακού, αφήνοντας τη μεταμόρφωση και το αφηρημένο να συμβεί με έναν προσωπικό τρόπο που υποδηλώνει αγνή ανυπακοή. Τα γλυπτά του Γιώργου Τσεριώνη αποτελούν οργανικά μορφώματα που εμπεριέχουν ένα πλέγμα προστασίας -ή αποκλεισμού- και υπαινίσσονται την επιθυμία για φυγή από την μνήμη, τις κοινωνικές επιταγές, την πολιτισμική ασφυξία προς έναν κόσμο αναζήτησης, διερώτησης και περιπέτειας. Η Μαρία Σπυράκη, από την άλλη πλευρά, πραγματεύεται την έννοια της μνήμης που μπορεί είτε να υπάρχει φευγαλέα είτε να επανέρχεται συνεχώς, αναπαριστώντας την ως εφήμερη μεταβολή ή ως επίμονη επανάληψη, ενώ την απασχολεί η υπόθεση εάν μπορούν οι δύο να συνυπάρξουν ως αποτύπωμα στον φυσικό χώρο.

Η Νάνα Σαχίνη με τα γλυπτά της διερευνά τα όρια της ταυτότητας, της σεξουαλικότητας, του φύλου και προσδίδει σε αυτά διαστάσεις πολιτικές, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα της ερμηνείας ή της αβεβαιότητας ως μέσο παρατήρησης και βιώματος της τέχνης της. Η εικαστική γλώσσα της Ντόρας Οικονόμου αποτελείται από ευτελή υλικά και συμβολισμούς που παραπέμπουν σε προσωπικά αφηγήματα και παράλληλα σε συλλογικές αφηγήσεις ρεαλιστικών ή φανταστικών ιστοριών. Σημειολογικά φορτισμένη η δουλειά του Αλέξανδρου Τζάννη άλλοτε πραγματεύεται το αστικό τοπίο και άλλοτε το φυσικό, δημιουργώντας συνθήκες ανταλλαγής μεταξύ των δύο όσο και μεταξύ υλικών, τεχνικών και θεματικών, προσεγγίζοντας ωστόσο σταθερά την έννοια της μετάβασης. Η γλυπτική της Ραλλούς Παναγιώτου, τέλος, δανείζεται αντικείμενα καθημερινά, κομμάτια ζωής που περνούν απαρατήρητα και τα μεταγράφει σε μνημεία αποτύπωσης του χρόνου, συνδέοντας το προσωπικό, το χρηστικό, το σωματικό και το οικείο με την ψυχρότητα, την υλικότητα και την επισημότητα των υλικών της, όπως το μάρμαρο και το μέταλλο.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Αλτουβάς

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασμουλάκης Αλέξανδρος, Καμάρης Στέφανος, Κατσουλίδη Μαριάννα, Κολυμπάρη Κική, Kraja Beskida, Mc Conville Jack, Μόσχος Νίκος, Οικονόμου Ντόρα, Παναγιώτου Ραλλού, Πάτσιος Κωνσταντίνος, Πέρρος Βασίλης, Ροζάκη Σοφία, Σαχίνη Νάνα, Σπυράκη Μαρία, Τζάννης Αλέξανδρος, Τσεριώνης Γιώργος, Φάμπρις Τζώρτζια  

Επιμελητικό κείμενο: Κωνσταντίνα Σουλιώτη, παραγωγός και επιμελήτρια εκθέσεων
Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, Ερμούπολη, Σύρος  
Διάρκεια έκθεσης: 16 Απριλίου - 8 Μαΐου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 11:00 - 13:00 & 19:00 - 21:00
Κλειστά: Μ. Τρίτη (βράδυ), Μ. Παρασκευή (βράδυ), Μ. Σάββατο (βράδυ), Κυριακή του Πάσχα, 4 Μαΐου
Είσοδος ελεύθερη
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Σύρος - Πολιτισμός 2022 του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM
Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Πολιτισμός / Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Τριάντα χορευτές και ηθοποιοί ζωντάνεψαν επί σκηνής τα υβριδικά πλάσματά του, ενεργοποιώντας τον χώρο με το μοναδικό του ύφος που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς της εποχής μας
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ ρίχνει τη σκιά του στη διοργάνωση - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Πολιτισμός / Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ «ρίχνει τη σκιά του» στον θεσμό - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εισαγάγει ή προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα
LIFO NEWSROOM
2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Πολιτισμός / 2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Με κοινοτικό χαρακτήρα και χωρίς κερδοσκοπικό προσανατολισμό, η διοργάνωση βασίζεται στη συλλογική εργασία και στην ελεύθερη συνεισφορά των συμμετεχόντων, ώστε να παραμείνει ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος
LIFO NEWSROOM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός θα προλογίσει αρκετές από τις ταινίες του αφιερώματος στην καριέρα της, ενώ θα δώσει και masterclass αφιερωμένο στις διαφορές μεταξύ θεατρικής και κινηματογραφικής ερμηνείας
LIFO NEWSROOM