Η Unesco «ανησυχεί σοβαρά» για τις ζημιές στην ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά

Η Unesco «ανησυχεί σοβαρά» για τις ζημιές στην ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά Facebook Twitter
EPA
0

Η Unesco δήλωσε ότι ανησυχεί «σοβαρά» για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ και κάλεσε για προστασία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των επτά τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς της χώρας.

Ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε ότι εργάζεται για να «σημαδέψει όσο το δυνατόν συντομότερα βασικά ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία με το χαρακτηριστικό έμβλημα της Σύμβασης της Χάγης του 1954, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης».

Η Unesco είπε ότι επιδιώκει επίσης να οργανώσει μια συνάντηση με διευθυντές μουσείων σε όλη τη χώρα για να συντονίσει τη διαφύλαξη των μουσειακών συλλογών και των πολιτιστικών αγαθών. Η δήλωση ανέφερε ότι θα παρακολουθεί επίσης ζημιές σε πολιτιστικούς χώρους μέσω ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, όπως αναφέρει το Artnewspaper.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά, ως μαρτυρία του παρελθόντος αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον, την οποία η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύσει και να διαφυλάξει για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Unesco, Audrey Azoulay.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας μετά το Κίεβο, ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας από το 1917 έως το 1934. Η κεντρική Πλατεία Ελευθερίας, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, φιλοξενεί ένα σημαντικό κονστρουκτιβιστικό αρχιτεκτονικό σύνολο, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πρώτους σοβιετικούς ουρανοξύστες από σκυρόδεμα —το 14όροφο κτίριο Derzhprom (ή Gosprom στα ρωσικά.)

Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κυβερνητικό κτίριο στην άλλη πλευρά της πλατείας την 1η Μαρτίου, προκαλώντας επίσης ζημιές στην όπερα και μια αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το BBC. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρόμο κατά της Ουκρανίας» και είπε ότι «δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στην πλατεία».

Οι βομβαρδισμοί στις 2 Μαρτίου προκάλεσαν επίσης ζημιές στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο του Χάρκοβο, μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το Ukrinform, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας. Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα βιτρό και τα διακοσμητικά στοιχεία καταστράφηκαν.

Η Unesco καταδίκασε επίσης μια πυραυλική επίθεση που έπληξε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar στο Κίεβο, τον τόπο μιας από τις πιο μαζικές εκτελέσεις Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίθεση την 1η Μαρτίου, η οποία είχε στόχο έναν κοντινό πύργο τηλεόρασης, σκότωσε πέντε πολίτες, ανέφερε το BBC.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM