Ουκρανία: Νεκρός στρατιώτης από βομβαρδισμούς φιλορώσων αυτονομιστών

Ουκρανία: Νεκρός στρατιώτης από βομβαρδισμούς Ρώσων αυτονομιστών Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image/ UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT
0

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί του Σαββάτου στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι κατέγραψε 19 παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους αυτονομιστές από την αρχή της ημέρας σε σύγκριση με 66 ανάλογα περιστατικά τις προηγούμενες 24 ώρες.


Οι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ σε περισσότερους από 20 οικισμούς, χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό, που έχουν απαγορευτεί από τις συμφωνίες του Μινσκ, ανέφερε ο στρατός.

 

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ακούστηκαν πολλές εκρήξεις στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις. 

Οι βομβαρδισμοί κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές εντάθηκαν  απότομα αυτή την εβδομάδα, σε αυτό που η ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως πρόκληση. Διέψευσε κατηγορηματικά τις προτάσεις της Ρωσίας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Οι συμφωνίες του Μινσκ στοχεύουν να τερματίσουν μια 8ετή σύγκρουση μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ Λεονίντ Πάσετσνικ υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση.

Ο Πάσετσνικ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών, δηλαδή για τις ηλικίες που μπορούν να φέρουν όπλα να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέσκ Ντένις Πουσίλιν υπέγραψε επίσης αντίστοιχο διάταγμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, θα συμμετάσχει τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια σήμερα και θα επιστρέψει στην πατρίδα του αργότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Το ταξίδι του Ζελένσκι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των ανησυχιών στις χώρες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και ότι μπορεί να το κάνει ενώ ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός χώρας.

Η Ρωσία ωστόσο επιμένει να διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γείτονα χώρα.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσουν τηλεφωνικά την Κυριακή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, εν μέσω έξαρσης της έντασης για την Ουκρανία.

Με πληροφορίες του Reuters/AFP/ΑΠΕ/Sputnik

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Διεθνή / Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Το αμερικανικό αεροναυπηγικό γκρουπ Boeing εξασφάλισε παραγγελία 160 αεροσκαφών από την Qatar Airways, σε μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη στα χρονικά της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Η μυστική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία: Το Project Iceworm και τα πυρηνικά όπλα κάτω από τον πάγο

Διεθνή / Η μυστική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία: Το Project Iceworm και τα πυρηνικά όπλα κάτω από τον πάγο

Ανακάλυψη από επιστήμονες της NASA έφερε στο φως τη μυστική στρατιωτική βάση Camp Century κάτω από τον πάγο της Γροιλανδίας — μέρος του κρυφού Project Iceworm με στόχο την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει για το σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης

Διεθνή / Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει αν γνώριζε για το σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης

Ο Μπαϊρού αντιμετωπίζει κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι ως υπουργός Παιδείας τη δεκαετία του 1990 γνώριζε για την εκτεταμένη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση στο σχολείο Notre-Dame de Betharram
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας
LIFO NEWSROOM