Μπλίνκεν: Ανησυχούμε ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία ακόμη και αυτή την εβδομάδα

Μπλίνκεν: Ανησυχούμε ότι η Ρωσία μπορεί να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ακόμη και αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τους φόβους της Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία ακόμη και αυτή την εβδομάδα. 

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ακόμη και αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο France24.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον, βλέποντας την πορεία της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, σε όλες τις πλευρές της, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, τόνισε ο Μπλίνκεν. «Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», συμπλήρωσε. 

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όμως, συμπλήρωσε, αν η Ρωσία επιδιώξει την επιθετικότητα «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για αυτό, σε συντονισμό με όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους μας». 

Να φύγουν οι Αμερικανοί από τη Λευκορωσία 

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε οδηγία που καλεί τους Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στη Λευκορωσία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. 

Αμερικανικό δάνειο στο Κίεβο 

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον προσφέρει δάνειο ύψους έως 1 δισ. δολάρια, προκειμένου να ενισχυθεί η ουκρανική οικονομία εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων. 

«Αυτή η προσφορά θα ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία για τους πολίτες της, ενώπιον της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Μια ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στην Ουκρανία, το ΔΝΤ, άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, τη G7 και άλλους διμερείς δωρητές επίσης θα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, συμπλήρωσε.  

«Η εγκατάλειψη της διπλωματίας είναι βουτιά στον γκρεμό» 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για την ουκρανική κρίση και τις «αυξημένες εικασίες» για μία στρατιωτική σύγκρουση. 

Ο γ.γ. του ΟΗΕ προέτρεψε τους ηγέτες να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν την κατάσταση. «Πολύ απλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ούτε καν την πιθανότητα μίας τέτοιας καταστροφικής αντιπαράθεσης», δήλωσε.

«Ήρθε η ώρα για εκτόνωση της έντασης και αποκλιμάκωση των ενεργειών στην περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος για εμπρηστική ρητορική. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να μειώσουν την ένταση, όχι να τη φουντώσουν», επεσήμανε ο Γκουτέρες, που χθες είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα. 

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να «απέχουν στις διεθνείς σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

«Η εγκατάλειψη της διπλωματίας για μία αντιπαράθεση δεν είναι ένα βήμα που υπερβαίνει μία γραμμή, είναι μία βουτιά στον γκρεμό», τόνισε. «Συνοπτικά, η έκκληση μου είναι η εξής: Μην απορρίψετε την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM