Προειδοποιούν οι ΗΠΑ: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή»

Προειδοποιούν οι ΗΠΑ: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή» Facebook Twitter
Κίεβο, Ουκρανία: Ένας πολίτης συμμετέχει σε εκπαίδευση της μονάδας εδαφικής άμυνας του Κιέβου στο Κίεβο της Ουκρανίας. Σε ολόκληρη την Ουκρανία χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες για να λάβουν βασική εκπαίδευση μάχης και σε καιρό πολέμου θα είναι υπό την άμεση διοίκηση του ουκρανικού στρατού. Ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η χώρα έχει λίγες πιθανότητες να αποκρούσει μια πλήρη ρωσική εισβολή, τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής θα αντιμετώπιζαν πιθανότατα μια βαθιά ριζωμένη, αποκεντρωμένη και παρατεταμένη εξέγερση. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία. (Φωτογραφία: Chris McGrath/Getty Images)
0

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή και πιθανότατα θα ξεκινούσε με αεροπορική επιδρομή, δήλωσε την Παρασκευή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες με κάθε τρόπο» είτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία είτε όχι, δήλωσε ο Σάλιβαν. «Όπως έχουμε ξαναπεί, βρισκόμαστε σε φάση που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εισβολή», ανέφερε.

Δεν επιβεβαίωσε την αναφορά του PBS Newshour ότι ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία και έχει κοινοποιήσει αυτή την επιλογή στους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες. «Δεν θα σχολιάσω τις λεπτομέρειες των πληροφοριών μας», είπε. «Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος, θα μπορούσε να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις πολλές εικασίες ότι θα συμβεί μόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως έχουμε ξαναπεί, είμαστε έτοιμοι με κάθε τρόπο».

Ο Σάλιβαν τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να διερευνούν διπλωματικές επιλογές για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία, παρόλο που η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία στρατευμάτων της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Προειδοποίησε, δε, ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα «απαντήσουν αποφασιστικά» μέσω αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Σάλιβαν: Να φύγουν τώρα οι Αμερικανοί από την Ουκρανία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, επικαλούμενος τον κίνδυνο πιθανής ρωσικής εισβολής.

«Προφανώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά ο κίνδυνος είναι τώρα αρκετά υψηλός και η απειλή είναι τώρα αρκετά άμεση ώστε αυτό απαιτεί η σύνεση. Εάν μείνετε, αναλαμβάνετε κινδύνους χωρίς καμία εγγύηση ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία να φύγετε».

Πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο Σάλιβαν.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ στέλνουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, αφού συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπε ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και όχι από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η μία από τις πηγές του πρακτορείου Reuters είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων».

Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή, ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί και στους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Der Spiegel: Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους για πληροφορίες σχετικά με ρωσική επίθεση στις 16 Φεβρουαρίου

Την ίδια ώρα, το το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μεταδίδει ότι η CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας την επόμενη Τετάρτη και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου. Το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα και σημειώνει ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.

Όπως διευκρινίζει πάντως το γερμανικό περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε σήμερα σε ποιες πληροφορίες βασίζεται η αμερικανική εκτίμηση, ωστόσο η παρουσίαση των Αμερικανών ήταν πολύ λεπτομερής και υποστηριζόταν από πολλές πηγές. Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει και να προβλέψει κανείς μόνος του εάν επίκειται οπωσδήποτε επίθεση, επισημαίνεται, αν και, όπως μεταφέρει το Spiegel, μια χρονική στιγμή γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου θεωρείτο από καιρό εύλογη. Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα «πιστεύουν πάντως και ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να διέδωσαν συνειδητά την πληροφορία προκειμένου να τορπιλίσουν τα ρωσικά σχέδια επίθεσης», γράφει το περιοδικό.

Με πληροφορίες Guardian & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM