ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

«Μοναχικός, βαρήκοος και αργόσυρτος»: Νέα στοιχεία για τη ζωή ενός «τεθωρακισμένου» δεινοσαύρου

«Μοναχικός, βαρήκοος και αργόσυρτος»: Νέα στοιχεία για τη ζωή ενός «τεθωρακισμένου» δεινοσαύρου Facebook Twitter
0

Όχι μόνο βαριάκουγε, αλλά η ζωή του σαν «κινητό φρούριο» ήταν αργοκίνητη και μοναχική, για τον βαριά «θωρακισμένο» δεινόσαυρο του γένους των νοδοσαυρίδων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν το κρανίο τού χορτοφάγου δεινοσαύρου ηλικίας 80 εκατομμύριων χρόνων, συγγενούς τού περίφημου αγκυλόσαυρου. 

Το απολίθωμα του Struthiosaurus austriacus ανακαλύφθηκε στην Αυστρία και βρισκόταν στη συλλογή του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας της Βιέννης από τον 19ο αιώνα. 


Παρότι κάποια βαριά, σαν τεθωρακισμένα, είδη των αγκυλόσαυρων μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος τα οκτώ μέτρα, ο Struthiosaurus ήταν σχετικά μικρός, στα μόλις 2,7 μέτρα. 
 

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την ακοή και την κινητικότητα αυτού του δεινοσαύρου με τη βαριά «πανοπλία», οι ερευνητές ανέλυσαν το κρανίο, με τη χρήση μικρο-τομογράφου και τη δημιουργία ενός ψηφιακού τρισδιάστατου μοντέλου. Κι ενώ ο εγκεφαλικός ιστός ήταν υπερβολικά εύθραυστος για να συντηρηθεί, η δομή του κρανίου μπορεί να αποκαλύψει πτυχές του τρόπου ζωής του.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βάσει των ευρημάτων από το κρανίο και τις διαπιστώσεις από τα αυτιά του, ο δεινόσαυρος ήταν φοβερά αργός. Το ζώο πρέπει να ήταν παθητικό και αργόσυρτο, αντί για έναν ενεργό, βίαιο θηρευτή, εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Μάρκο Σάντε, παλαιοντολόγος στο πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ στη Γερμανία. Ο δεινόσαυρος δεν ήταν τυφλός, όμως, και άρα μπορούσε να δει τις επίδοξες απειλές. 


«Ενώ κάποιοι από τους συγγενείς του ίσως υπερασπίζονταν εαυτούς με την ουρά τους, ο Struthiosaurus πιθανώς βασιζόταν κυρίως για προστασία στην ιδιαίτερη πανοπλία του», χρησιμοποιώντας ένα παθητικό στιλ αυτοάμυνας, αναφέρει ο Σάντε. «Εκτός από αυτό, οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι είχαν την τάση να κυνηγούν σιωπηλά, σε αντίθεση με ό,τι παρουσιάζεται στο κινηματογραφικό Τζουράσικ Παρκ» προσθέτει. 


Η εξέταση στο κρανίο του αποκάλυψε τον μικρότερο κοχλία -τμήμα στο έσω ους το μέγεθος του οποίου μπορεί να καθορίσει την ικανότητα ακοής- που έχει βρεθεί ποτέ σε δεινόσαυρο

«Οι παρατηρήσεις αυτές καταδεικνύουν ένα ζώο που προσαρμόστηκε σε ένα συγκριτικά αδρανή τρόπο ζωής με περιορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις« αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. 

Οι επιστήμονες θεωρούν πως πολλοί δεινόσαυροι ζούσαν και μετακινούνταν κατά ομάδες, ωστόσο, το είδος αυτό αγκυλόσαυρου, που ενδημούσε σε παράκτιες περιοχές τρώγοντας χαμηλή βλάστηση, πιθανότατα έζησε μοναχικά εξαιτίας της κακής ακοής του. 

«Ο Struthiosaurus δεν ήταν εντελώς ανήμπορος να ακούσει τους άλλους» λέει ο Σάντε, προσθέτοντας πως, όπως οι χελώνες, πιθανότατα χρησιμοποιούσε ήχους για να επικοινωνήσει, όταν ήταν απολύτως απαραίτητο. 
 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Μακρόν επιστράτευσαν ερευνητές για την υπόθεση της Κάντας Όουενς

Διεθνή / Οι Μακρόν επιστράτευσαν ερευνητές για την υπόθεση της Κάντας Όουενς

Στο στόχαστρο οι δεσμοί της με την άκρα δεξιά και τη ρωσική προπαγάνδα - Η θεωρία για το φύλο της Μπριζίτ Μακρόν εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2017 από Ισπανό blogger, αλλά έγινε γνωστή στη Γαλλία το 2021
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας-ρεκόρ σαρώνει τη Νότια Ευρώπη: Επιστήμονες προειδοποιούν για «κοκτέιλ» που τροφοδοτεί φωτιές

Διεθνή / Καύσωνας-ρεκόρ σαρώνει τη Νότια Ευρώπη: Επιστήμονες προειδοποιούν για «κοκτέιλ» που τροφοδοτεί φωτιές

Ακραίος καύσωνας έως 44°C πλήττει τη Νότια Ευρώπη, προκαλώντας εκτεταμένες φωτιές από την Ισπανία έως τα Βαλκάνια - Επιστήμονες μιλούν για κλιματικό «κοκτέιλ μολότοφ» και κίνδυνο ρεκόρ θερμοκρασιών
LIFO NEWSROOM
Κινεζικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκε με σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής ενώ καταδίωκε πλοίο των Φιλιππίνων

Διεθνή / Κινεζικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκε με σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής ενώ καταδίωκε πλοίο των Φιλιππίνων

Βίντεο δείχνει σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής να εκτοξεύει αντλίες νερού κατά την καταδίωξη πλοίου της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, πριν συγκρουστεί με θόρυβο με ένα πολύ μεγαλύτερο κινεζικό πολεμικό πλοίο
LIFO NEWSROOM
Ποιος ήταν ο Άνας αλ-Σαρίφ, ο γνωστός δημοσιογράφος της Γάζας που σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

Διεθνή / Ποιος ήταν ο Άνας αλ-Σαρίφ, ο γνωστός δημοσιογράφος της Γάζας που σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

Στενοί συνεργάτες του τον περιγράφουν ως θαρραλέο και αφοσιωμένο - Το Ισραήλ είχε στο παρελθόν κατηγορήσει τον Σαρίφ ότι ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
LIFO NEWSROOM