Λα Πάλμα: «Φούσκωσε» το ποτάμι λάβας από το Κούμπρε Βιέχα - Μετά την κατάρρευση μέρους του κρατήρα του ηφαιστείου

Λα Πάλμα: «Φούσκωσε» το ποτάμι λάβας από το Κούμπρε Βιέχα - Μετά την κατάρρευση μέρους του κρατήρα του ηφαιστείου Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Μεγαλύτερες διαστάσεις έλαβε σήμερα το ποτάμι της λάβας που ρέει από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στην ισπανική Λα Πάλμα αφού το βόρειο τμήμα του κρατήρα κατέρρευσε το προηγούμενο βράδυ προκαλώντας εντυπωσιακές εκρήξεις, αλλά οι αρχές απέκλεισαν περαιτέρω εκκενώσεις.

Παρά την έντονη δραστηριότητα, η λάβα φάνηκε να ακολουθεί παρόμοια πορεία με τα προηγούμενα πύρινα ποτάμια και να αποφεύγει περιοχές που έως τώρα έχουν γλιτώσει την καταστροφή, δήλωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών Άνχελ Τόρες.

«Έπρεπε να δώσουμε εντολή για ορισμένα lockdowns λόγω της ποιότητας του αέρα, διότι δεν σχεδιάζουμε να απομακρύνουμε άλλο κόσμο», ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TVE σήμερα το πρωί.

Ο Τόρες είπε ότι το ηφαίστειο είχε εκλύσει περίπου τρεις φορές το υλικό που είχε εκλυθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης έκρηξης του νησιού το 1971, στο ένα τέταρτο του χρόνου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 300 σπίτια για τη φιλοξενία αυτών που έχασαν την κατοικία τους και είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της συνολικής καταστροφής.

«Είμαστε στο μέσον αυτού…εάν η λάβα συνεχίσει να εκλύεται στην ίδια ποσότητα με αυτή που είδαμε χθες βράδυ, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη», δήλωσε ο Τόρες.

Σχεδόν 1.000 κτίρια έχουν καταστραφεί από τότε που εξερράγη το ηφαίστειο, στις 19 Σεπτεμβρίου, και 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, κυρίως από τις πόλεις Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM