Κορωνοϊός: Ξεκινά δοκιμή με βιταμίνη Α για τη θεραπεία της απώλειας όσφρησης

Γυναίκα μυρίζει λουλούδια Facebook Twitter
0

Βρετανοί ερευνητές ξεκινούν δοκιμή προκειμένου να διαπιστώσουν αν η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση της όσφρησης, σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Το University of East Anglia διενεργεί δοκιμή, διάρκειας 12 εβδομάδων, στην οποία σε κάποιους από τους μετέχοντες θα χορηγηθεί θεραπεία με ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α. 

Όλοι οι εθελοντές θα κληθούν να μυρίσουν έντονες οσμές, όπως χαλασμένα αυγά και τριαντάφυλλα, ενώ θα διενεργείται μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Επίσης, θα υποβληθούν σε σχετικές εξετάσεις πριν και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, για να γίνει σύγκριση δεδομένων. 

Προηγούμενη μελέτη που έγινε στη Γερμανία έδειξε το πιθανό όφελος της βιταμίνης Α σε περιπτώσεις απώλειας ή αλλοίωσης της όσφρησης. Όσοι έλαβαν αυτές τις ρινικές σταγόνες εμφάνισαν διπλάσια βελτίωση, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους δεν είχε χορηγηθεί βιταμίνη Α. Η ομάδα του UEA θα εξερευνήσει πώς αυτή η θεραπεία «δουλεύει» για την αποκατάσταση ιστών στη μύτη που έχουν υποστεί βλάβες από ιούς. 

«Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει αύξηση του μεγέθους και της δραστηριότητας των οσφρητικών οδών που έχουν υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο των ασθενών, όταν τους χορηγείται θεραπεία με ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α», δήλωσε ο καθηγητής Καρλ Φίλποτ.  

«Θα αναζητήσουμε αλλαγές στο μέγεθος του οσφρητικού βολβού, μία περιοχή πάνω από τη μύτη, όπου τα οσφρητικά νεύρα συνδέονται με τον εγκέφαλο. Επίσης, θα εξετάσουμε τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αναγνώριση οσμών», συμπλήρωσε. 

Η ανοσμία ή η αλλοίωση της όσφρησης είναι ένα συχνό σύμπτωμα του κορωνοϊού, ενώ και πολλοί άλλοι ιοί- όπως της γρίπης- μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. 

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν φυσικά την όσφρηση έπειτα από μερικές εβδομάδες, πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίμονες οσφρητικές διαταραχές. 

Μία από αυτούς είναι η Λίνα Άλναντι. Η 29χρονη από το Λονδίνο εμφάνισε παροσμία μετά τη νόσηση από κορωνοϊό, κάτι που σημαίνει ότι πολλά συνηθισμένα πράγματα μυρίζουν διαφορετικά για εκείνη. 

Το νερό της βρύσης της μυρίζει φριχτά, ο κόλιανδρος έχει οσμή αποσμητικού και τα αυγά- από τα αγαπημένα της φαγητά- της μυρίζουν σαν καμένο λάστιχο.  

«Θεωρούμε δεδομένη την αίσθηση της όσφρησης. Η απώλειά της ήταν καταστροφική, έχει επηρεάσει τη διατροφή μου δραματικά. Υπάρχουν πολλά φαγητά που απλά δεν μπορούσα να φάω, είναι πραγματικά ενοχλητικό», εξήγησε στο BBC. 

Επιπλέον, έχουν γίνει δυσάρεστες για εκείνη κάποιες καθημερινές συνήθειες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το ντους. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η 29χρονη έχει βρει κάποια «τρικ». 

«Τα φαγητά μυρίζουν καλύτερα αν τους προσθέσεις λεμόνι ή τσίλι. Επίσης, πειραματίζομαι και κάνω λίστες με τα “ασφαλή” τρόφιμα, που δεν θα μου προκαλέσουν τάση για εμετό. Έπρεπε να γίνω δημιουργική, για να διασφαλίσω ότι θα τρώω τα σωστά πράγματα», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τech & Science / Ο κόσμος «απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία καθώς οι χώρες δεν συμφωνούν σε δεδομένα και εμβόλια

Η διεθνής συνθήκη του ΠΟΥ για τις πανδημίες παραμένει ανολοκλήρωτη, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να τονίζει ότι η επόμενη πανδημία είναι «ζήτημα χρόνου και όχι πιθανότητας»
THE LIFO TEAM
ΣΠΕΡΜΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Άνδρας απέκτησε σπέρμα από ιστό που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί

Αν και συχνά σώζουν ζωές σε παιδιά με καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες, θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη υπογονιμότητα
THE LIFO TEAM
Το chatbot σου δεν λέει την αλήθεια. Απλώς τη μαντεύει.

Τech & Science / Τa chatbot δεν λένε την αλήθεια. Απλώς τη μαντεύουν.

Στο νέο της βιβλίο Prophecy, η φιλόσοφος Carissa Véliz υποστηρίζει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μηχανή γνώσης αλλά μηχανή πρόβλεψης. Από τους αρχαίους μάντεις μέχρι τα chatbots της Big Tech, το βιβλίο εξετάζει πώς η εμμονή με το μέλλον μπορεί να μας κάνει λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο ελεύθερους και πιο ίδιους μεταξύ μας.
THE LIFO TEAM
Μια καλόγρια απέναντι στην Palantir: όταν ο όρκος φτώχειας συναντά τη Wall Street

Τech & Science / Μια καλόγρια απέναντι στην Palantir

Μια καθολική μοναχή χρησιμοποιεί τις μετοχές ως εργαλείο πίεσης απέναντι σε μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου. Μετά τη Citigroup και τη Microsoft, η Σούζαν Φρανσουά βάζει στο στόχαστρο την Palantir και ζητά να της απαντήσει πώς αυτή επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
THE LIFO TEAM