Τα κροκοδείλια δάκρυα των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

Τα κροκοδείλια δάκρυα των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Facebook Twitter
Aφγανιστάν / Βιετνάμ
0

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΥΤΕΣ κυκλοφόρησαν πολύ αυτές τις μέρες και πράγματι οι ομοιότητές τους από την εκκένωση των Αμερικανών τότε και σήμερα είναι συνταρακτικές και λένε πολλά για την μεταπολεμική pax americana. Η αποτυχία στο Αφγανιστάν, στο νεκροταφείο των Αυτοκρατοριών όπως έχουμε την τάση να το ονομάζουμε, είναι στην ουσία μια νίκη της γεωγραφίας και της ιστορίας: κανείς-ούτε οι Βρετανοί ούτε οι Σοβιετικοί- μπόρεσαν ποτέ να ελέγξουν μια χώρα με τέτοιους ορεινούς όγκους και τέτοια κοινωνική οργάνωση. Αλλά ειδικά για τους Αμερικανούς πρόκειται για μια προδικασμένη αποτυχία εξαιτίας της ίδιας της φύσης της μεταπολεμικής της κυριαρχίας διεθνώς. Δεν ξέρω μάλιστα αν πρέπει να την ονομάσουμε καν αποτυχία. Οι Αμερικανοί, αξίζει να υπενθυμίσουμε άλλωστε, δεν έχουν κερδίσει ούτε έναν μείζονα πόλεμο από όσους διεξήγαγαν μεταπολεμικά. Διότι ποτέ δεν ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν να κάνουν εκεί που πήγαιναν.

Σκοπός τους σε όλους τους πολέμους ήταν τυπικά μια γρήγορη και αποφασιστική εμπλοκή και μια εξίσου γρήγορη απόσυρση, άσχετα αν σε όλες τις περιπτώσεις τελικά κατέληγαν όχι μόνο να μένουν για πολύ περισσότερο αλλά και αποχωρώντας, να έχουν επιφέρει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκαν. Οι ΗΠΑ υπήρξαν εντέλει ο χειρότερος μαθητής του ιμπεριαλισμού, ούτε ήξεραν να παίζουν σωστά το αποικιακό παιχνίδι όπως οι Βρετανοί αλλά και υπήρξαν βαθιά αμφίθυμοι απέναντί του. Από την μια τα γεράκια του μιλιταρισμού που πίεζαν μονίμως για κλιμάκωση των επιχειρήσεων (και την πετύχαιναν πάντοτε, ρίχνοντας την χώρα ακόμη βαθύτερα στον κάθε πόλεμο που είχαν ξεκινήσει), και από την άλλη οι περιστέρες του φιλελευθερισμού που πίστευαν ότι αρκούσε να τοποθετήσεις επιτόπου έναν (εξαρτημένο από την Δύση) ηγέτη για να εγκαθιδρύσεις δημοκρατική κουλτούρα σε χώρες χωρίς καμία τέτοια παράδοση μέχρι τότε.

Φεύγοντας οι Αμερικανοί αφήνουν προφανώς μια χώρα σε εμφύλιο διότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν ακόμη όλη την επικράτεια αλλά και διότι το καθεστώς τους δεν έχει πλήρη νομιμοποίηση. Κυρίως όμως αφήνουν (ακόμη) μια χώρα όπου το δόγμα της εισαγωγής (βλ. της έξωθεν επιβολής) της δημοκρατίας ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί.

Και μαζί βέβαια όλη αυτή η εμμονή με τα πρόσωπα (και ταυτόχρονα η αδιαφορία ή η έλλειψη κατανόησης για τις τοπικές κοινωνικές δομές), σε σημείο που να πιστεύει τελικά κανείς ότι όλοι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί στο Αφγανιστάν, τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε όπλα και τα εκαταμμύρια ανθρώπων που ξεριζώθηκαν και μετανάστευσαν ήταν μόνο και μόνο για να βρεθεί και να δολοφονηθεί ο Μπιν Λάντεν, ως υπαίτιος της 11ης Σεπτεμβρίου: η μοναδική αμερικανική επιτυχία στα 20 χρόνια της εκστρατείας τους (καθώς και η ηρωική αντίσταση των Αμερικανών πεζοναυτών απέναντι σε μια μαζική εξόρμηση των Ταλιμπάν στην απομακρυσμένη βάση Κήτινγκ, το 2009 που το προβάλουν ξανά και ξανά τόσα χρόνια, ξεχνώντας προφανώς ότι επρόκειτο ακριβώς για «αντίσταση» σε έναν εχθρό που δεν ήταν καθόλου μπερδεμένος για το τι ήθελε: απλώς να τους διώξει από τα εδάφη του και να πάρει την εξουσία...).

Αυτή είναι όμως η φύση της pax americana. Αποτυχημένη με όρους πολιτικούς και στρατιωτικούς αλλά απόλυτα κυρίαρχη με όρους πολιτισμικούς καθώς πολλοί τις ΗΠΑ εμίσησαν (κάποτε και οι ίδιοι οι Έλληνες παρότι εξαρτιώνταν απόλυτα από την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική συνδρομή για δεκαετίες), όλοι όμως ήθελαν να τους μοιάσουν και να ζουν σαν Αμερικανοί. Όλοι πλην των Ταλιμπάν που η βασική δύναμη της αντίστασής τους έγκειται πάνω από όλα σε αυτό: ότι προκρίνουν μια πολιτισμική επανάσταση καθόλα προνεωτερική όπως ακριβώς στο Ιράν των μουλάδων το 1979 που στην ουσία αντέστρεφε για πρώτη φορά μετά το 1789 τον χαρακτήρα όλων των νεωτερικών φιλελεύθερων επαναστάσεων έκτοτε. Το αβυσσαλέο μίσος τους για την Δύση και τις κάθε είδους δυτικές αξίες, τους επιτρέπει να μην κάνουν καμία έκπτωση σε όσα ευαγγελίζονται -και αυτό αποτελεί την πιο τρομακτική συνειδητοποίηση για όσα θα συμβούν από εδώ και στο εξής στην χώρα αυτή.

Φεύγοντας οι Αμερικανοί αφήνουν προφανώς μια χώρα σε εμφύλιο διότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν ακόμη όλη την επικράτεια αλλά και διότι το καθεστώς τους δεν έχει πλήρη νομιμοποίηση. Οι Αμερικανοί πρόλαβαν να φτιάξουν και αμερικανόφιλους. Κυρίως όμως αφήνουν (ακόμη) μια χώρα όπου το δόγμα της εισαγωγής (βλ. της έξωθεν επιβολής) της δημοκρατίας ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί. Η δημοκρατία δεν είναι ακόμη ένα προϊόν από τα πολλά που εξάγει αυτή η παγκόσμια οικονομική δύναμη. Δεν είναι καν προϊόν ούτε και εξάγεται, και αυτό ελπίζω να αποτελεί το σοβαρότερο μάθημα της τελευταίας 20ετίας των δημοκρατικών στραυροφοριών στη Μέση Ανατολή (άλλωστε ούτε και στο Ιράκ πέτυχε το δημοκρατικό πείραμα). Το πως φύεται και πως ριζώνει επί τόπου ουδείς ξέρει να το περιγράψει ακριβώς, εξ ου και είναι αδύνατον να το επιβάλει.

Δεν υποστηρίζω εδώ ένα πολιτισμικό σχετικισμό που αντιμετωπιζει ως ισάξια όλα τα συστήματα πολιτισμικής συγκρότησης και διακυβέρνησης . Δεν μπορούμε να κλείσουμε ως ανθρωπιστές τα μάτια σε όσα περιμένουν τις γυναίκες, τα μικρά κορίτσια, τους ομοφυλόφιλους αλλά και κάθε ελεύθερο πνεύμα που θα τολμήσει να ορθώσει αντίλογο στο νέο ανελεύθερο και φρικτά καταπιεστικό ισλαμιστικό καθεστώς στο Αφγανιστάν. Απλώς διατυπώνω εδώ το διανοητικό και πολιτικό μας αδιέξοδο ως Δυτικοί (και κυρίως ως Ευρωπαίοι) που η μόνη δύναμη που αναγνωρίζουμε δεν θέλουμε πλέον να είναι του ξίφους αλλά της ηθικής. Για το αν αρκεί όμως, ας παραδεχτούμε τουλάχιστον ότι κανείς μας δεν επιθυμεί να απαντήσει με ειλικρίνεια παρά μόνο με ευχολόγια και ανεδαφικές παραινέσεις προς ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς μισούν βαθιά όσα τους προτρέπουμε να σεβαστούν.

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Γραμματέας Σύνταξης της Νέας Εστίας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ