ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Μπάιντεν: Επιμένω στην απόφασή μου - Δεν θα ζητήσω από τα στρατεύματά μας να πολεμούν στον εμφύλιο άλλης χώρας

Μπάιντεν: Επιμένω στην απόφασή μου - Δεν θα ζητήσω από τα στρατεύματά μας να πολεμούν στον εμφύλιο άλλης χώρας Facebook Twitter
EPA
0

Υπήρχε μόνο σκληρή πραγματικότητα, μετά την 1η Μάϊου στο Αφγανιστάν και την αποχώρηση των δυνάμεων από τη χώρα, είπε κατά το διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Επιμένω σθεναρά στην απόφασή μου. Μετά από 20 χρόνια έμαθα με σκληρό τρόπο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν (οι αφγανικές δυνάμεις) πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Αυτό που συνέβη είναι ότι οι ηγέτες του Αφγανιστάν έφυγαν από τη χώρα, ο στρατός κατέρρευσε» είπε αποδίδοντας ευθύνες στην τοπική ηγεσία.

Η απόφαση ήταν η σωστή, αυτή την ώρα, επέμεινε. «Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να παραμείνουν και δεν πρέπει να παραμείνουν σε έναν πόλεμο, που δεν μπορεί να στηρίξει ο αφγανικός στρατός» είπε μεταξύ άλλων.

«Ξοδέψαμε 1 τρισ. Τους δώσαμε (στους Αφγανούς ηγέτες) ότι εργαλείο χρειάστηκαν. Πληρώσαμε τους μισθούς του  στρατού τους, συντηρήσαμε την αεροπορία, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι Ταλιμπάν. Δεν έχουν αεροπορία. Δεν μπορούσαμε να τους παρέχουμε όμως, την θέληση να παλέψουν για αυτό το μέλλον.» σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Οι ηγέτες του Αφγανιστάν δεν μπόρεσαν να παλέψουν για τον λαό του Αφγανιστάν» είπε μεταξύ άλλων ενώ επισήμανε ότι Κίνα και Ρωσία δεν θα ήθελαν τίποτα άλλο παρά οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να ξοδεύουν δισ. δολ. για το Αφγανιστάν.

Ο Ασράφ Γκάνι (πρόεδρος του Αφγανιστάν) επέμεινε ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πολεμούσαν. Αυτό δεν συνέβη, υπογράμμισε ο Μπάιντεν ενώ διερωτήθηκε πόσες αμερικανικές ζωές αξίζει να χαθούν;

«Δεν θα επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη αυτά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τα κάνουμε» είπε ενώ τόνισε ότι «Είναι πολύ επώδυνο να βλέπουμε αυτές τις σκηνές».

«Κατάλαβα τι είναι και τι δεν ήταν δυνατό να γίνει στο Αφγανιστάν. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αφγανικό λαό σε επίπεδο διπλωματίας» είπε μεταξύ άλλων και με την αμερικανική επιρροή στον κόσμο.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Με την διπλωματία, με τα οικονομικά μας μέσα για να κάνουμε ένα παγκόσμιο συλλαλητήριο για τον αφγανικό λαό.

»Να συμβάλλουμε στην εκκένωση του Αφγανιστάν προκειμένου να προστατευτούν διπλωμάτες και όσοι πρέπει να φύγουν από τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων.

(Εστιάζουμε στην) ασφαλή αναχώρηση των συμμάχων μας που ακόμα δρουν στο Αφγανιστάν. 2.000 Αφγανοί και οι οικογένειές τους έφυγαν για τις ΗΠΑ. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν και άλλες μεταφορές εκτός Αφγανιστάν, επισήμανε. 

«Στο γιατί δεν κάναμε νωρίτερα εκκενώσεις η απάντηση είναι κατά μεγάλο μέρος ότι πολλοί δεν ήθελαν αν φύγουν γιατί είχαν ελπίδα ότι θα σωθεί η χώρα τους», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Είχαμε προειδοποιήσει τους Ταλιμπάν ότι εάν επιτεθούν ή εμποδίσουν τις δυνάμεις μας, τότε οι αμερικανικές δυνάμεις θα αλλάξουν και θα τους επιτεθούν με δύναμη. Τελειώνουμε τον μακροβιότερο πόλεμο των ΗΠΑ, μετά από 20 χρόνια αιματοχυσίας.» πρόσθεσε. 

Αυτό που έγινε τώρα μπορούσε να γίνει πριν 5 χρόνια ή μετά από 15 αλλά είμαι ο 4ος Αμερικανός Πρόεδρος που συμμετέχουμε με δυνάμεις στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

Δεν θα περάσω αυτή την ευθύνη στον επόμενο πρόεδρο. Είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος και αυτό σταματά με μένα, σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν αποτελεί θέμα της εθνικής μας ασφάλειας», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Δεσμεύτηκα ότι θα φέρω τον πόλεμο στο τέλος του. Αν και απέχει από μία ήσυχη μετάβαση» πρόσθεσε. 

Δεν θα κάνω ότι έγινε στο Βιετνάμ, σημείωσε λίγο πριν ολοκληρώσει το διάγγελμά του.

«Είναι η σωστή απόφαση για τις δυνάμεις μας, για την Αμερική» κατέληξε. 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM