Ίχνη βυθισμένου ρωμαϊκού δρόμου βρέθηκαν στο βυθό της Βενετίας

Ίχνη βυθισμένου ρωμαϊκού δρόμου βρέθηκαν στο βυθό της Βενετίας Facebook Twitter
Ο δρόμος που ένωνε τις δυο πλευρές της λιμνοθάλασσας | Photo by Fantina Madricardo
0

Ερευνητές στην Ιταλία βρήκαν τα ερείπια ενός ρωμαϊκού δρόμου στον πυθμένα της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που βρήκαμε είναι ένα μέρος ενός δρόμου που συνέδεε το νότιο και το βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας της Βενετίας», λέει η Fantina Madricardo, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών ISMAR στη Βενετία.

Το μονοπάτι θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ταξιδεύουν από και προς την αρχαία ρωμαϊκή πόλη Altinum, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λιμνοθάλασσας.

Όπως γράφουν η Madricardo και οι συνάδελφοί της στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η περιοχή που έγινε η λιμνοθάλασσα φιλοξενούσε εκτεταμένους ρωμαϊκούς οικισμούς πολύ πριν από την ίδρυση της Βενετίας τον πέμπτο αιώνα μ.Χ. Εκείνη την εποχή, πολύ περισσότερα από τα μέρη που είναι τώρα υποβρύχια, ήταν ξηρά.

«Η λιμνοθάλασσα της Βενετίας σχηματίστηκε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μετά τον τελευταίο παγετώνα, οπότε πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία», λέει ο Madricardo στον Tom Metcalfe του Live Science. «Γνωρίζουμε ότι από τους ρωμαϊκούς χρόνους - περίπου πριν 2.000 χρόνια - η στάθμη της θάλασσας εκεί αυξήθηκε» έως και 8 πόδια.

Σύμφωνα με την Krista Charles του New Scientist, ο αρχαιολόγος Canal Ernesto υποστήριξε για πρώτη φορά ότι οι αρχαίες τεχνητές κατασκευές υπήρχαν κάτω από τα νερά του καναλιού, τη δεκαετία του 1980. Η ιδέα του πυροδότησε έντονο διάλογο μεταξύ των ερευνητών, αλλά η τεχνολογία εκείνη την εποχή δεν επέτρεψε μεγάλη εξερεύνηση. «Η περιοχή είναι πολύ δύσκολο να διερευνηθεί από δύτες επειδή υπάρχουν ισχυρά ρεύματα και το νερό στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας είναι πολύ θολό», λέει η Madricardo στο New Scientist.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή σόναρ multibeam τοποθετημένη σε ένα σκάφος για να δημιουργήσουν τρισδιάστατες εικόνες του τοπίου στο βυθό της λιμνοθάλασσας. Η νέα έρευνα μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν μεγάλες, πεπλατυσμένες πέτρες παρόμοιες με τις βάσεις που χρησιμοποιούνται στο σύστημα δρόμων που διατρέχουν όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτοί οι βράχοι τοποθετήθηκαν συστηματικά κατά μήκος μιας αμμώδους κορυφογραμμής που θα ήταν τότε πάνω από το νερό.

Η ομάδα βρήκε επίσης 12 κατασκευές, μερικές με ύψος έως 9 πόδια και μήκος 170 πόδια, στη διαδρομή που βρέθηκε, καθώς και ό, τι φαίνεται ήταν αποβάθρες.

Σύμφωνα με τον Ariel David του Haaretz, οι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι μεγάλης ο κλίμακας οικισμός της περιοχής της Βενετίας ξεκίνησε μόλις τον πέμπτο αιώνα, όταν πρόσφυγες από την παρακμάζουσα Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφτασαν εκεί για να ξεφύγουν από εισβολές.

«Η Βενετία θεωρήθηκε ότι χτίστηκε σε ένα ερημικό μέρος χωρίς προηγούμενα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας», λέει ο Madricardo στον Haaretz. «… Το Altinum ήταν ο κύριος αστικός χώρος στην περιοχή, αλλά τώρα πιστεύουμε ότι υπήρχαν ήδη πολλοί οικισμοί στη λιμνοθάλασσα που συνδέονταν με αυτόν και συνυπάρχουν με αυτόν, οπότε η μετανάστευση σε αυτήν την περιοχή ήταν μια πιο σταδιακή διαδικασία που ξεκίνησε νωρίτερα.»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ