Η χώρα που «θα μπορούσε να ταΐσει ολόκληρο τον πλανήτη»

Ουκρανία: Γιατί αυτή η χώρα θα μπορούσε να ταΐσει ολόκληρο τον πλανήτη - Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου Facebook Twitter
PIXABAY
0

Ένα νέο κεφάλαιο για την οικονομία της Ουκρανίας ανοίγει με την ψήφιση ενός νέου νόμου, ο οποίος από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπει την αγορά και πώληση γεωργικών εκτάσεων για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες.

Κάποτε ονομάσθηκε το «καλάθι ψωμιού» της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα η Ουκρανία επιχειρεί να αξιοποιήσει την αγροτική της δύναμη, σε μία εποχή που όπως αναφέρει το bloomberg, ο κόσμος την έχει περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη φορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ ένας νέος νόμος που επιτρέπει την αγοραπωλησία αγροτικής γης για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η δημιουργία μίας λειτουργικής αγοράς σημαίνει ότι ένα από τα πιο γόνιμα μέρη του πλανήτη κάνει το πρώτο βήμα για μία μεγαλύτερη και πιο αποδοτική αγροτική γη μέσω της αύξησης των επενδύσεων.

Η χώρα των 40 εκατ. κατοίκων είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός ηλιελαίου στον κόσμο, ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής καλαμποκιού και τροφοδοτεί με σιτηρά πολλές χώρες, από το Μαρόκο έως το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία. Όμως, η ποιότητα του αραβοσίτου είναι τρεις φορές κατώτερη από αυτή των ΗΠΑ και των σιτηρών κατά 25% κατώτερη από αυτή της Ε.Ε., όπως αναφέρει το Moneyreview.

Αυτό αποδίδεται στα κατάλοιπα της κομμουνιστικής εποχής. Η αγοραπωλησία αγροτικής γης ήταν απαγορευμένη στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης και απαγορεύθηκε ξανά το 2001, μία δεκαετία αφότου η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής γης θα μπορούσε να περιέλθει στα χέρια των πλουσίων και των ξένων.

«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα γεγονός παγκόσμιας κλίμακας, καθώς είναι σημαντική όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Oleg Nivievskyi, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου. «Ενώ για τους Ουκρανούς, αυτό σημαίνει επιπλέον έσοδα από εξαγωγές, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι επιπλέον φαγητό».

Από τον επόμενο μήνα, θα επιτρέπεται σε όλους να αγοράσουν οικόπεδα που εκτείνονται έως και 100 εκτάρια, και η πολιτική αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Προέδρου Volodymyr Zelenskiy για την αναζωογόνηση της οικονομικής καταστροφής. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και 1,5 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου.

Με πληροφορίες από moneyreview και Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM