Ο Μπάιντεν στη Γενεύη για μια φορτισμένη, πεντάωρη σύνοδο με τον Πούτιν

Ο Μπάιντεν στη Γενεύη για μια φορτισμένη, πεντάωρη σύνοδο με τον Πούτιν Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε χθες στην Ελβετία για τη σημερινή σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν που προαναγγέλλεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του 46ου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο. 

Ο Μπάιντεν έρχεται ενισχυμένος, μετά την επιβεβαίωση της υποστήριξης των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ. Το Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Γενεύης, προερχόμενο από τις Βρυξέλλες, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την επιθυμία του να ανανεώσει τις διατλαντικές σχέσεις και να απευθύνει σαφές μήνυμα στη Μόσχα.

Ο Μπάιντεν στη Γενεύη για μια φορτισμένη, πεντάωρη σύνοδο με τον Πούτιν Facebook Twitter

«Η συμμαχία μας είναι σταθερή. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν», δήλωσε. Και υπάρχει κατευνασμός στις σχέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν μάλιστα ανακωχή για να διευθετήσουν τη σύγκρουση Airbus/Boeing, που κρατά από το 2004 και «δηλητηρίαζε» τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομικών συνασπισμών.

Απέναντι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν αποφασιστικό τόνο τις τελευταίες ημέρες, δεσμευόμενος να εκφράσει χωρίς περιστροφές ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του. «Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουμε αν η Ρωσία συνεχίσει τις δραστηριότητές της», προειδοποίησε.

Η σύνοδος αυτή είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Είναι ο πέμπτος Αμερικανός πρόεδρος με τον οποίο ο Πούτιν θα συνομιλήσει από τότε που ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 1999.

Ο Μπάιντεν στη Γενεύη για μια φορτισμένη, πεντάωρη σύνοδο με τον Πούτιν Facebook Twitter

Ο Λευκός Οίκος θέλησε να βάλει τον πήχυ αρκετά χαμηλά αποφεύγοντας τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις: να γίνουν απλώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο «σταθερές και προβλέψιμες».

Πέντε ώρες συνομιλιών

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις χωριστά, ο καθένας μόνος, μετά τη συνάντηση τους. Δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου. «Δεν θα συμφάγουν», είπε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, ενώ ο Μπάιντεν πετούσε προς τη Γενεύη.

Μπάιντεν και Πούτιν θα συναντηθούν στη Villa La Grange, μια υπέροχη κατοικία του 18ου αιώνα, στο κέντρο της πόλης και του μεγαλύτερου πάρκου της με εντυπωσιακή θέα στη λίμνη Λεμάν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσουν 4 με 5 ώρες.

Στην κομψή έπαυλη μέσα σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων, φυλάσσονται έργα χιλιάδων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και τα γραπτά του Σαρλ Πικτέ ντε Ροσμόν, του Ελβετού διπλωμάτη που συνέταξε τη διακήρυξη της ουδετερότητας της Ελβετίας. 

Ο Μπάιντεν στη Γενεύη για μια φορτισμένη, πεντάωρη σύνοδο με τον Πούτιν Facebook Twitter

Ο Πούτιν θα φτάσει πρώτος στην έπαυλη, όπου οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, προτού να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά, δερματόδετα βιβλία – πολλά από αυτά είναι γραμμένα στα κινεζικά, τα γαλλικά, τα περσικά ή τα τουρκικά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συνάντηση σε περιορισμένο σχήμα (οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ), πριν από μια διευρυμένη συνάντηση εργασίας.

Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και άλλοι φρουροί ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Γενεύη.

Στο παρελθόν, η πόλη είχε φιλοξενήσει μια άλλη ιστορική σύνοδο: την πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Ρόναλντ Ρίγκαν και του Ρώσου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1985. Η Σοβιετική Ένωση κράτησε ακόμα έξι χρόνια μετά από εκείνη την συνάντηση αλλά εκείνο το τριήμερο Γενεύη σημάδεψε την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM