Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η σπουδαία Ιταλίδα χορεύτρια Κάρλα Φράτσι

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η σπουδαία Ιταλίδα χορεύτρια Κάρλα Φράτσι Facebook Twitter
Η Κάρλα Φράτσι
0

Η σπουδαία ιταλίδα χορεύτρια Κάρλα Φράτσι πέθανε σήμερα στο Μιλάνο, σε ηλικία 84 ετών. Εδώ και πολύ καιρό έδινε μάχη κατά του καρκίνου.

Η Κάρλα Φράτσι είχε γεννηθεί το 1936 στο Μιλάνο. Στα δέκα της χρόνια, μετά από τα πρώτα μαθήματα χορού στον πολιτιστικό σύλλογο των οδηγών τραμ του Μιλάνου, οι γονείς της την γράφουν στην σχολή του θεάτρου Λα Σκάλα. Το ντεμπούτο της έγινε το 1955, πάντα στο θρυλικό θέατρο του Μιλάνου, με τη Σταχτοπούτα.

Το 1958 επιλέγεται ως πρώτη χορεύτρια, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Στην καριέρα της ερμήνευσε πάνω από 150 ρόλους, από τον Καρυοθράυστη, μέχρι την Λίμνη των Κύκνων. Το 1963 αρχίζει να χορεύει με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η συνεργασία τους θα συνεχιστεί για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Οι New York Times την είχαν χαρακτηρίσει «απόλυτη, κύρια πρώτη χορεύτρια».

Εάν υπάρχει ένα μπαλέτο που ανήκει στη La Scala, είναι η παραγωγή της «Ωραίας Κοιμωμένης» του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, που δημιουργήθηκε για τη Σκάλα το 1966, με τους Κάρλα Φράτσι και Νουρέγιεφ στους κύριους ρόλους. Πραγματοποιήθηκαν 152 παραστάσεις, μέχρι το 2007.

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η σπουδαία Ιταλίδα χορεύτρια Κάρλα Φράτσι Facebook Twitter
Η Κάρλα Φράτσι στη Λίμνη των Κύκνων, Σκάλα Μιλάνου, 1974. Φωτο: Erio Piccoglini

Από τα χρόνια του 1960 ήταν αυτόνομη, χωρίς μόνιμη σχέση με κάποιο μεγάλο θέατρο. «Ο πατέρας μου οδηγούσε τραμ, η μητέρα μου ήταν εργάτρια. Μου έμαθαν ότι η επιτυχία κερδίζεται. Δούλεψα, δούλεψα και πάλι δούλεψα», δήλωνε η ίδια.

Από το τέλος των ετών του 1970, με τηλεοπτικές βραδιές στην Rai, επέτρεψε στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το κλασικό μπαλέτο, ενώ είχε παίξει και ως κινηματογραφική ηθοποιός στην ταινία Η Πραγματική Ιστορία της Κυρίας με τις καμέλιες, με τον Τζαν Μαρία Βολοντέ.

Τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλο αγώνα κατά της μείωσης των θιάσων κλασικού μπαλέτου των πολιτιστικών ιδρυμάτων, ενώ από το 2000 μέχρι το 2010 ήταν επικεφαλής του θιάσου μπαλέτου του Θεάτρου της Όπερας της Ρώμης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Τον περασμένο Ιανουάριο έκανε την τελευταία της εμφάνιση: ένα μάθημα στους χορευτές της La Scala, βασισμένο στην ερμηνεία της Ζιζέλ. Η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παγκοσμίου φήμης θέατρο του Μιλάνου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Διεθνή / Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Ο Ryan Gosling είπε ότι στα γυρίσματα του Project Hail Mary ένιωσε τόσο μόνος, ώστε οι σκηνοθέτες Phil Lord και Christopher Miller τού έφτιαξαν μια «mop friend» με το όνομα Moppy Ringwald, η οποία εμφανίζεται τελικά και για λίγο στην ταινία.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Πολιτισμός / Το πορτρέτο της Lily Allen από το West End Girl μπήκε στην National Portrait Gallery

Το πορτρέτο της Lily Allen από τη Nieves Gonzalez, που χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο του West End Girl, εκτίθεται πλέον στη National Portrait Gallery του Λονδίνου για έναν χρόνο, σηματοδοτώντας και την πρώτη παρουσία της ζωγράφου σε μεγάλο βρετανικό δημόσιο ίδρυμα
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟΙ ΝΑΥΑΓΙΑ

Πολιτισμός / Ιδρύονται δύο νέοι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στους Φούρνους Κορσεών - Αυτά τα ναυάγια εντάσσονται

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του «την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας»
THE LIFO TEAM
ΒΑΙΑΝΑ LIVE ACTION ΠΡΩΤΟ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΕΙΛΕΡ

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι

Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι
THE LIFO TEAM
Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ